Szenzációs lassított videók elöltöltős fegyverekről

Az első videón az látható, ahogy egy Pedersoli Gibbs puska kakasa lecsap a lőkúpon elhelyezett csappantyúra. A szenzációs felvétel egyben azt is megmutatja, hogy milyen erős visszahatása van a gázoknak. A visszaemelt kakas azt jelzi, hogy a 0,7 mm-es átmérőjű gyúlyukon is jelentős mennyiségű gáz fúj vissza. Ennek egyik oka, hogy a patent csőfarral és a cső átmérőjénél szűkebb lőporkamrával rendelkező elöltöltő fegyverek azonos lőportöltetből is nagyobb gáznyomást, így nagyobb energiát tudnak kicsikarni. Nem véletlen, hogy ilyen fegyvertípusok esetében ajánlott a hagyományos acél lőkúp helyett berillium bronz, vagy platina betétes lőkúpot használni. Finomabb lőporok hazsnálata, és erősebb töltetek esetében akár 1-2 lövés is már erodálhatja a lőkúpot. Szintén érdemes megfigyelni a lőkúp melletti jelentős melléfújást is, mely nem megfelelőkarbantartás mellett a fémek erőzióját okozhatja.

 

A második videón a csőtorkolatot elhagyó lövedék látható. A hosszútáv lövész fegyverek esetében előszeretettel hazsnálnak a lövészek úgy nevezett papírtapaszolást a lövedéken. A papírtapaszos töltethez használt lövedékek felülete sima, nem rendelkeznek zsírzó hornyokkal és jópár ezred hüvelykkel alulméretesek a cső oromzatai közt mért űrmérethez képest. A papírtapaszolásnak több haszna is van:

1. Hangsebesség felett a sima falú lövedékek stabilabbak, mint a zsírzóhoronnyal rendelkező lövedékek.

2. A kenőanyaggal bevont papír megvédi a csövet az olmozódástól.

3. A kenőanyag és a papír javítja a rendszer tömítettségét. Érdemes megnézni a videón, hogy a lövedéket egyáltalán nem előzik be a lőporgázok!

 

A helyesen elkészített papírtapaszolás a lövedék teljes felületén azonos vastagságú. Jó minőségű papírból kell, hogy készüljön, s szükséges a lövedék átkaliberezése a csomagolás után. Az erre használt trapéz formájú papírdaraboknak kétszer kell körül ölelniük a lövedéket. Legegyszerűbben úgy vihetőek fel, ha átitatjuk vízzel, melyhez kis lisztet adunk, majd hagyjuk megszáradni. A papírtapaszos lövedékek általában szoknyával rendelkeznek, mely azonban nem az expanziót segíti, hanem ebbe a bevágásba kell a papírt visszahajtani.

A helyesen működő papírtapasz azonnal leválik a lövedékről, miután az a torkolatot elhagyta.

 

Köszönet Øyvind Flatnes barátomnak a videókért!

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.