Revolvert a vízbe!

1851. szeptember 10-én érdekes tesztet hajtottak végre az angliai woolwich-i királyi arzenálban. A Colt cég Dragoon revolverét, és Adams DA revolverét hasonlították össze a hadsereg tisztjei. Ebben az időben Adams volt Colt legnagyobb európai konkurenciája, és különösen fontos volt, hogy a fegyver jól szerepeljen a teszteken, mivel ekkoriban Colt gyárral is rendelkezett Londonban.

 

A megmérettetés súlyát jelzi, hogy Samuel Colt személyesen utazott Woolwichba, hogy részt vegyen a nyúzópróbán. Ő maga lőtt a fegyverrel a jeles napon, de sajnos nem túl jól. Az 50 yardra elhelyezett célon egy találatot sem tudott elérni, miközben az Adams revolver minden lövése talált. A teszt második fázisában megmérték az időt, amennyi a fegyver megtöltéséhez és kilövéséhez volt szükséges. Colt ezen a teszten is alulmaradt, lassabb volt. Az átütési tesztet (fenyődeszkák) mindkét revolver jól vette, de az ezt követő vízhatlansági tesztet már nem.

 

A fegyverek töltött dobjait kamranyílással lefelé 2/3 részig vízbe mártották, vagyis a csappantyúk nem lehettek nedvesek. Colt revolvere 6-ból négy kamrát, Adams revolvere pedig 6-ból 6 kamrát volt képes elsütni.

 

A videós teszthez én valósabb szituációkat szimuláltam. Először azt az esetet, mikor a lovaskatona áthalad egy folyón, miközben a revolver párszor vízbe merül. A második esetben pedig azt, amikor a katonának 10 másodperce folyamatosan víz alá kell merülni, tehát az egész fegyver elmerül folyamatosan. A tesztfegyver egy Uberti 1851 Navy revolver volt.

 

 

Érdekes tapasztalat volt, hogy a lőportöltet nem nedvesedett át annyira, hogy a fegyver ne tudjon elsülni. A csappantyú sokkal könnyebben megy tönkre, a döglött csappantyúelegy azonban ennyi vízben töltött idő esetén úgy szigeteli a kamrát, hogy a lőort megvédi, tehát a csappantyúcsere elég ahhoz, hogy ismét szórabírható legyen a revolver.

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.