Pozitív változás a sportorvosi igazolás körül!

Kedves Lövésztársak!

2017. szeptember 22-i hatállyal módosult a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról szóló 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet. A változás pozitívan érinti a szerelt lőszeres fegyvert sportlövészeti céllal tartókat abban az értelemben, hogy az amatőr sportolónak már nem kötelező időpontot foglalni (esetenként hónapokkal korábban) a sportorvosnál, mert a háziorvos is elvégezheti a szükséges sportorvosi vizsgálatot. A jogszabály új megszövegezése szerint:

7. § (4) Az amatőr sportoló sportorvosi vizsgálatát a sportoló háziorvosa vagy házi gyermekorvosa is végezheti az OSEI szakmai irányelveiben és módszertani leveleiben meghatározott protokoll szerint.

A módosítás révén kevesebb „macerát” jelent a sportorvosi vizsgálat elvégzése, valamint kiküszöbölhető az a veszély, hogy valakinek a sikertelen időpont-foglalása, és az ebből adódó „lejáró” sportorvosi igazolása miatt vonják be a lőfegyvertartási engedélyét.

5 hozzászólás érkezett

 1. Nahálaistennek ezt is megértük!

 2. Ez egyszerűen bámulatos és egyben hihetetlen. Mindjárt meg is tesztelem a rendszert!

  • Szerintem még kicsit korai lesz a “tesztelés”. Egyrészt ha közlöd a háziorvosoddal mondjuk ma, akkor nem kizárt, hogy tőled fog hallani először róla, tehát jó alaposan tájékozódik először. Amint tájékozódott látni fogja, hogy ugyanezen rendelet bejelentési és rendelési idő kötelezettséget ír elő neki, tehát először ezeket meg kell tennie. Le merném fogadni, hogy ezért a háziorvosnak tejelni kell ilyen-olyan regisztrációs, közzétételi, OSEI rendszerhasználati stb. illetékeket . Tehát nem biztos, hogy megéri a macera, pláne ha olyan helyen lakik mint én, aholis 4 falura és egy kisközségre jut egy háziorvos, napról-napra felváltva a faluk közt nyomja végig a rendelési időket, meg még üzemorvos is, nem biztos, hogy jó esetben 2-3 emberért érdemes vacakolnia.

 3. Cajga

  Voltam házi Sámánnál. Asszisztens csajtól érdeklődtem. Annyit kérdezett, hogy kõtelező lesz a dokinak a sportorvosi? Mondom nem. Mire a válasz, akkor biztos, hogy NEM fogja csinálni!

  Megint igaz a mondás:”Álljon meg a lakodalmas menet, põcse van a menyasszonynak!”

  • Bogas

   Ezért pénzt fog kapni, tehát szerintem van esély rá, hogy idővel beindul a rendszer.

   Hasonló a helyzet, mint a lőszertöltésnél. Veszprém megyében azt mondták, hogy soha nem lesz lőszertöltő vizsga, mert úgysem lesz elég jelentkező. Aztán mégis lett.

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.