Pedersoli 3 pántos Enfield elöltöltő puska

A cső

 

A fegyver lelke a cső. A huzagolás üregelő tüskés huzagolás, vagyis a Pedersoli által alkalmazott legmagasabb minőséget képviselő Match Grade csövekkel szerelik a puskákat. A cső oromzatok közti kalibere 0,577”, vagyis éppen megfelel az eredeti kalibernek. A huzagok szélesség, száma (3 db) és emelkedési sebessége (1 teljes fordulat 78”-en) megfelel az eredeti mintának, mindössze a huzagok mélysége tér el a nagy elődtől. Az eredeti Enfield puskák huzagolása progresszív mélységgel rendelkezett, vagyis a csőfarnál mélyebb volt, mint a torkolatnál, a Pedersoli cső viszont végig azonos huzagmélységgel bír. A cső űrmérete azonban – jó céllövő fegyverhez méltóan – nagyobb a csőfarnál, mint a torkolatnál.

 

Az ágyazás

 

A fegyver ágyazása olajozott amerikai dió. A tusán megtalálhatóak a korabeli átvevő jegyek, bélyegzők is. A tusa letörése erősebb, mint akár az Euroarms, akár az Armi Sport puskák esetében, így könnyebb kényelmes célképet létrehozni a fegyverrel.

 

Az irányzékok

 

Mindkét irányzék pontos másolata az eredeti célzóberendezéseknek. Az Enfieldeken a nézőke távolabb van a szemtől, mint a Zouave, Mississippi vagy Springfield puskákon, így gyöngébb szemmel is jobb célképet adnak. Sem a célgömb, sem a nézőke nem állítható oldalirányban – ezt a szabályok nem is engednék – viszont tapasztalataim szerint a Pedersoli lövedékkel sokféle töltettel is középre lő a fegyver mind 50, mind 100 m-en. A nézőke 100 – 900 yard között állítható 100 yardos lépésekben.

 

A lövedékek

 

A cég némiképp módosította 640 graines Minié öntőformáját, hogy passzoljon az új csövekhez, és új kaliberezőt is készítettek, mellyel a lövész kiválaszthatja a saját csövének legjobban megfelelő méretet. A kaliberező egyik betétje 0,575”-re, a másik pedig 0,576”-re kaliberez. Tapasztalataim szerint az utóbbi, vagyis a nagyobb méret jobb a teszthez használt fegyver csövéhez. A 0,575”-es lövedékkel is tudtam jó szórást lőni, de ezeknél emelni kellet a lőportöltetet, én pedig jobban szerelem a kis visszarúgású céllövő tölteteket.

 

Töltés

 

A hadipuskák töltésénél van néhány dolog, amire külön figyelmet kell szentelni. Először is nagyon sok múlik a csőbelső polírozásán és a kenőanyag minőségén. A hadipuskák csöve nem tisztítható lövésenként, így biztosítanunk kell, hogy még a legszárazabb melegben is puhán maradjon a szennyeződés, és a csőben mindig ugyan annyi szennyeződés legyen. Ha a cső polírozása nem megfelelő (általában a barázdák mélyét a cégek mostohán kezelik), a szennyeződés jobban megül, s a felületek is jobban olmozódnak majd. Nem véletlen, hogy a Pedersoli a barázdákat külön eljárásban simítja el, miután már a huzagolás elkészült.

 

Szintén figyelni kell arra, hogy a lövedéket mindig azonos erővel nyomjuk le, a lövedék csúcsát ne verjük szét. Akkor jó a lövedékméret, ha pontosan illeszkedik a csőbe, és lövések után is a töltővessző súlyával megy le a lőporra.

 

Lövészet 

A lövészet során a célom az volt, hogy a lehető legkisebb visszarúgású legpontosabb töltetet megtaláljam. 48 grain 3Fg Swiss lőporról kezdtem csökkenteni a töltetet ezért, s örömmel tapasztaltam, hogy a hadipuskához csekélynek tűnő 36 rain 3Fg töltettel szépen muzsikált a fegyver mind 50, mind 100 m-en. 48 grainnel a visszarúgás komoly, 36 grainnel pedig már kellemes, sportlövészetre messzemenően alkalmas.

 

50 m-en a puska szépen egy lyukat lőtt, mind a négy lövés bőven a tízesnyi szóráson belül csapódott be. Ha levesszük az emberi hibát, vagyis a csoporttól legtávolabb becsapódott lövést, akkor a maradék három lyuk egymást éri.

 

A 100 m-es szóráskép is hasonlóan jól alakult. Nem változtattam a tölteten, ugyanúgy 36 grainnel lőttem e távolságra is. A négy lövésből három csapódott be tízesnyi szórásban, és a csoportból kilógó egyetlen lövés is 5 cm-en belül volt.

 

A puska gyári állapotban középre lő, nem kellett mellé céloznom, hogy a lövések középre menjenek. A fegyver sütése már gyári állapotban is kényelmes, (kb. 5 font = 2,5 kg), és szépen törik.

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.