Pedersoli 1886/71 Lever Action vs. Hornady LEVERevolution

A Pedersoli 45-70-es puskát azért választottam, mert kutyás utánkereséshez minden tekintetben ideálisnak tartom: gyors, megbízható, egyszerű, erős, a lőszer pedig minden kétséget kizárólag alkalmas minden hazai nagyvad elejtésére. A fegyver elég rövid ahhoz, hogy a legsűrűbb bozótban is viselhető, használható legyen, ez pedig nagyon nem mindegy, mivel ettől füghhet kutyánk élete, s saját testi épségünk.

 

A Hornady lőszer 325 graines lövedéke 4150 J torkolati energiával és 680 m/s sebességgel indul. A LEVERevolution lőszer egyedi termék a piacon, mivel egy lágygumi csúccsal rendelkezik, ami jelentősen javítja a lövedék alaki tényezőjét, miközben csőtáras fegyverben is használható a töltény biztonsággal. (Csőtáras fegyverekből csak lapos fejű lövedék tüzelhető, mivel hegyes lövedék használata esetén fenn állna a veszélye annak, hogy a lőszer a csőben is elműködhet.)

 

A puskával igen kényelmes volt a lövészet, az egyébként rugdosós LEVERevolution lőszer visszahatását nagyszerűen kompenzálta a puha agytalp. Az irányzékok – elöl gyöngy, hátul klasszikus “ökörszarv” – nem precíz céllövészetre születtek, hanem elsősorban gyors, ösztönös kapáslövésre, mégis 8-as szóráson belül volt tartható a puska és a lőszer 100 m-en, 50 m-en pedig még gyorsan lőve is sikerült lyukat-lyukba lőni.

 

Egy jó orrú, megfeleően kiképzett véreb – Szeder, a fiatal hannoveri véreb -, egy erős munkapuska, és egy megbízható töltény mellé már csak a jó vérebvezető kell a sikerhez. A puska persze nem csak utánkeresésre ideális. Minden erdei cserkelést szerető vadásznak ajánlható, hiszen 100 m távolságon belül nyílt irányzékkal is kitűnően alkalmas bármely hazai vadunk elejtésére.

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.