Magyarország első lőszertöltő tanfolyama

A tanfolyam célja kettős volt: nem csak a sikeres lőszertöltő vizsgára szerettük volna felkészíteni hallgatóinkat, hanem arra is, hogy a lehető legtöbb háttérinformációt biztosítsuk ahhoz, hogy precíz, pontos, igényeiknek legjobban megfelelő lőszerek töltésére legyenek képesek. Ehhez hatalmas tudásbázist jelent a PKLV Kft-nél felhalmozódott tapasztalat.

 

A hallgatók 12 órában sajátíthatták el a lőszertöltés jogi, biztonsági, elméleti és gyakorlati ismereteit. A tanfolyam előadója Hamza Emil volt, a PKLV Kft. műszaki igazgatója. Az oktatás péntek délután két órakor kezdődött. A hallgatókat természetesen frissen főzött kávéval, sós süteményekkel vártuk, hogy kellemesen, nyugodtan, a lőszertöltés hobbijának szentelve tölthessük el a nap hátralévő részét.

 

A bemutatkozások után minden hallgató névre szóló, egyéni igényeinek megfelelően kialakított oktatási segédletet kapott, mely tartalmazta az oktatás teljes elméleti anyagát, a lőszertöltő vizsga tételeinek kidolgozott anyagát, lőszertöltő adatlapokat, belövő lőlapokat, és minden hallgató saját lőszereinek CIP adatlapját.

 

Az elméleti felkészítés során minden vizsgakérdés többször is előkerült, így a tanfolyam záró próbavizsgáján szinte minden hallgatónk azonnal sikeres vizsgát tett, pedig a követelmények magasak: a 25 pontból mindenkinek 22-őt kell összegyűjtenie a sikeres vizsgához.

 

Az első nap során a hallgatók megismerhették a lőszertöltés jogi, biztonságtechnikai hátterét, a lőszerek fejlődéstörténetét, valamint elkezdtek ismerkedni a lőszeralkatrészekkel, különös tekintettel azon tulajdonságokra, melyek a pontos, precíz lőszer töltéséhez elengedhetetlenül fontosak. Minden ismeretanyagot oktatónk gazdagon egészített ki a PKLV Kft. berkein belül felgyülemlett hazai és nemzetközi tapasztalatok felhasználásával.

 

A második nap során a gyakorlat dominált. A lőszertöltés praktikus fogásait, finomságait, alapelméletét ismerhették meg a hallgatók, s természetesen megtanulhatták a puska és pisztolylőszer töltésének alap fortélyait is. A résztvevők ízelítőt kaphattak a lőszerek vizsgálatának módjáról, mikéntjéről is, valamint arról, hogy a PKLV Kft. milyen területeken tud segíteni a lőszertöltőknek a házilagosan szerelt lőszerek fejlesztésében.

 

A gyakorlati feladatokat a hallgatók 3 fős csoportokban végezték, s mindenkinek lehetősége volt legalább 5-5 db puska és pisztoly lőszer töltésének gyakorlására. Az oktatás során természetesen a lőport és csappantyút inert anyagokkal helyettesítettük. A tanfolyamon használt prések, szerszámok megegyeztek azzal, melyekkel a hallgatók a vizsgán is találkozni fognak, így elsajátíthatták az eszközök kezelésének fortélyait is.

 

A két nap anyaga sűrű, releváns ismeretanyag, ennek ellenére még a szünetekben is pezsgő eszmecsere folyt a lőszertöltésről a hallgatók és az oktatók közt, bizonyítva, hogy ez a szép hobbi valóban az állandó tanulásról szól.

 

A próbavizsga után minden hallgatónak oklevélben gratuláltunk a tanfolyam sikeres teljesítéséhez.

 

Köszönjük még egyszer hallgatóinknak a részvételt, és gratulálunk a tanfolyam sikeres teljesítéséhez! Jó újratöltést!

 

                    Németh Balázs                       Hamza Emil

                     ügyvezető                        műszaki igazgató

                   Kapszli Pont                              PKLV Kft.

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.