Magyarország az élen az elöltöltő fegyveres vadászat terén

C.I.C. tagság

 

A C.I.C., azaz Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács 1928-ban Magyarországon alakult, és 80 éves működése során egyedi szerepre tett szert a nemzetközi vadvédelemben. Ma a C.I.C. a legelismertebb, legelterjedtebb nemzetközi szervezet e téren, komoly nemzetközi és nemzeti befolyással rendelkezik mind a vadvédelem mind a vadászat kérdéseivel kapcsolatos kormányzati tanácsadás tekintetében.

 

Szövetségünk képviselői ez év februárjábankértékszervezetünk felvételét a nagy múltú nemzetközi tanácsba, a C.I.C. Kulturális Örökség Divíziója (Cultural Heritage Division) figyelmébe ajánlva tevékenységünket. Elvégzett munkánk elismeréseként a magyar delegáció alakuló ülésén a megjelentek egyhangúlag támogatták felvételi kérelmünket. Az ülés fontosságát jelzi, hogy jelen volt dr. Semjén Zsolt, az OMVV elnöke, Pechtol János, az OMVK főtitkára, Szabó Ferenc a Vidékfejlesztési Minisztérium vadászati osztályának helyettes vezetője, a soproni és a gödöllői egyetem rektorai, Marghescu Tamás a CIC igazgatója, és több vadászati döntéshozásban meghatározó tisztviselő, CIC tag.

 

A magyar delegáció javaslata alapján a Budapesten jelenleg zajló jubileumi 60. C.I.C. közgyűlés április 28-i parlamenti díszülésén szövetségünk tagsági kérelmét a nemzetközi szervezet elfogadta egyhangú szavazással, így a világon elsőként magyar szervezet képviselheti a C.I.C.-n belül az elöltöltő fegyverek kultúráját, az elöltöltő fegyverekkel történő vadászatot.

 

Feketelőporos Vadászok Nemzetközi Szövetsége

 

Szövetségünk az ötletgazdája egy fontos projektnek, melynek célja, hogy magyarországi központtal jöjjön létre egy elöltöltő fegyveres vadász nemzetközi szervezet, mely összefogja, segíti a feketelőporos fegyverekkel vadászni kívánó nemzetek önálló szervezeteit, országok feletti vita-, párbeszéd- és érdekvédelmi fórumot létrehozva minden érdekelt számára. A nemzetközi szervezet hathatós segítséget jelenthet a jogalkotás, a vadászati kultúra, a fenntartható vadászat és a vadvédelem kérdései terén.

 

A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége

 

Szövetségünk az idei évben már túl van több aktivitáson. A FeHoVa keretei között először képviselhettük az elöltöltő fegyveres vadászatot a vadászíjászokkal, kutyás utánkeresőkkel és agarászokkal közös standon. Szövetségünk elnöksége februárban ülésezett, hogy előkészítse éves közgyűlésünk munkaanyagát. Március 14-én tartott közgyűlésünk keretében több olyan fontos döntés született meg, melyek lehetővé teszik szövetségünk további fejlődését.

 

  1. Eleget téve alapszabályunkban meghatározott céljainknak, kinyitva a lehetőséget elöltöltő fegyvereket kedvelő vadásztársaink előtt, szövetségünk felvette tevékenységei körébe a vadászatot is, melyet a szövetség neve tekintetében is jelzünk ezentúl. A szervezet neve a közgyűlési határozatnak megfelelően Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége (Hungarian Blackpowder Shooters and HuntersAssociation).

  2. A sportlövész divízió mellett önálló vadász divízió jött létre. Mindkét divíziót egy-egy felelős vezető irányítja. A sportlövészeti rész igazgatója Nagy György, zalaegerszegi lövésztársunk, a vadászati divízió igazgatója pedig Pólik Sándor lett.

  3. A szervezet tagjai 2013. március 14-ig csak szervezetek lehettek. A közgyűlés után ez módosult: szövetségünk tagjai lehetnek ezentúl magánszemélyek is, ami több előnnyel jár. A szövetség a jövőben sportlövész egyesületi szerepkörben is fog működni, így a belépő magánszemély tagok számára biztosítani tudja majd a legális elöltöltő fegyver használat jogi hátterét. A szövetség egyben megnyitja kapuit vadászatban érdekelt szervezetek és egyéni vadászok előtt is. Hiszünk abban, hogy a közös érdekvédelem, közös fellépés lehetősége sokszorozza majd szövetségünk érdekérvényesítő képességét.

  4. A közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy hazánk pályázza meg a 2017. évi elöltöltő fegyveres MLAIC EB szervezését. Ez ügyben már tárgyaltunk olyan létesítménnyel, mely helyt tud adni az eseménynek.

  5. Szövetségünk alapszabálya is módosult. A közgyűlés egyhangúlag támogatta az egységes szerkezetre történő áttérést. Az új alapszabály nem változtat a jelenlegi berendezkedésen, tagdíjakon, ügyviteli módokon.

  6. A közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy szervezetünk alapszerződések kötésével fűzze szorosabbra hagyományosan jó kapcsolatát más lövészetben, vadászatban érdekelt szervezetekkel. Ennek megfelelően mind az MSSZ-szel, mind az MDLSZ-szel, mind a Korongvadász Szövetséggel megújítjuk együttműködésünket, miközben új szerződéseket kötünk a vadászatban – elsősorban hagyományos vadászai módokban – érdekelt szervezetekkel (Vadászati kulturális Egyesület, vadászíjászok, utánkeresők, solymászok, agarászok. Célunk, hogy kiterjesszük azt a hatékony együttműködési rendszert, mely a sportlövészet terén az elmúlt években már bizonyított.

 

További jó hír elöltöltő fegyveres lövészeink számára, hogy tárgyalásokat folytatunk az MSSZ-szel egy csökkentett árú rajtengedély kialakítása tekintetében, mely nem lesz alkalmas arra, hogy a lövész az engedélyköteles fegyverek megszerzéséhez szükséges feltételeket teljesítse, de lehetővé teszi, hogy a lövész elöltöltő fegyveres lövészetben minősítést érjen el, a sporttörvénynek megfelelően részt vegyen a versenyeken, OB címet szerezzen.

 

Mészáros Gyula elnökségi tagunk vezetésével lövészeink számára fontos projektet indítunk. Hamarosan meghirdetünk olyan időpontokat, mikor a válogatott tagjai nyílt edzést, műhelynapot tartanak. Ezeken az eseményeken minden érdeklődő szabadon részt vehet, és igénybe veheti a tapasztaltabb versenyzők segítségét, meghallgathatja előadásukat.

 

Szintén jó hír, hogy Káldi Gábor nagyszerű „Az elöltöltő fegyveres lövészet alapjai” c. könyvének megjelenése után 14 évvel újra elöltöltő fegyveres szakkönyv jelenik meg hamarosan. Az új kötet építve Káldi Gábor könyvének tartalmára tovább viszi a fonalat, és mind a kezdő, mind a haladó lövészek és vadászok számára útmutatást ad majd, lefedve az elöltöltő fegyverek használatának teljes spektrumát. A könyv kiegészítéseként a Kapszli.hu honlapon is folyamatosan találkozhattok majd segítő cikkekkel a szakfórumokban.

 

Lövészek, vadászok!

 

Legyetek egyéni tagok a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetségében! Segítsük, képviseljük együtt az elöltöltő fegyveres lövészet és vadászat ügyét. Hallassuk együtt a hangunkat, mely immár hazánk határain is túl viheti hírünket. Szeretettel várjuk tagjaink közé a sportlövészeket, sportegyesületeket, hagyományőrzőket, hagyományőrző egyesületeket, az elöltöltő-fegyveres vadászatban érdekelt szervezeteket, vadászatszervezőket, társaságokat is!

 

Lövész és vadászüdvözlettel:

 

Németh Balázs

elnök

Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége

 

Bővebb felvilágosítás:

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.