Magyar érmek az EB-n!

A MEFLVSZ-MSSZ válogatott

A MEFLVSZ-MSSZ válogatott

 

Ma fejeződött be a Nemzetközi Elöltöltő Fegyveres Lövész Szövetség (MLAIC) által szervezett 15. Európa Bajnokság az ausztriai Eisenstadtban, vagy régi magyar nevén Kismartonban. A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége és a Magyar Sportlövők Szövetsége közös válogatottja erősen szerepelt eddig a viadalon. A csapat tagjai egy egyéni ezüst, egy egyéni bronz és egy csapat bronz érmet szereztek: Nagy Imre 50 m hadipuska (Lamarmora O) kategóriában szerzett ezüstöt egy 1861-ben gyártott eredeti osztrák-magyar elöltöltő hadipuskával. Tar Mihály csappantyús párbajpisztollyal (Kuchenreuter R versenyszám) szerzett bronzérmet, míg a Nyitrai József, Németh Balázs, Mészáros Gyula trió kovás puskával szerzett bronzérmet. A nemzetközi kovás puskás csapat versenyszám egyébként éppen Kossuth Lajos nevét viseli, mivel a versenyszám a magyar elöltöltő fegyveres szövetség javaslatára jött létre 2010-ben, így presztízskérdés volt, hogy érmet szerezzenek a lövészek. A kovás puskák lakatszerkezetének működtetése maga is művészet: a kakaspofába fogott kovakő a fegyver acélján vet szikrát, ez gyújtja be a felporzó lőport, majd a fegyver töltetét. Ahhoz, hogy egy ilyen fegyverrel a lövész pontosan lőjön komoly szakértelem és testi-lelki kiegyensúlyozottság szükséges.

Nagy Imre ezüstérmes

Nagy Imre ezüstérmes

Tar Misi bronzérmes, Nickl Laci 4.

Tar Misi bronzérmes, Nickl Laci 4.

A Nyitrai, Mészáros, Németh csapat bronzérmes

A Nyitrai, Mészáros, Németh csapat bronzérmes

 

További öröm, hogy két egyéni pontszerző helyezést is szereztek lövészeink: Nickl László csappantyús pisztollyal 96 körös eredménnyel 4. lett Tar Mihály mögött (Kuchenreuter R versenyszám), Németh Balázs pedig csappantyús szabadpuska (Vetterli R) versenyszámban lett 6. A pontszerző helyeken túl további első tízes helyezéseket is elértek a lövészek.

 

Az elöltöltő fegyveres lövészsport fiatal sportág Magyarországon, mindössze 15 éve létezik hazánkban. A lövészek 25, 50 és 100 m távolságra lőnek korabeli elöltöltő fegyverekkel vagy azok pontos másolataival. A fegyverek régiek, de az elvárt pontosság megegyezik a mai sportfegyverek pontosságával: az eltalálandó tízes kör mérete mindössze 5 cm.

Puskával eddig is jók voltunk...

Puskával eddig is jók voltunk…

...és mostmár a pisztolyos csapatunk is esélyes kezd lenni.

…és mostmár a pisztolyos csapatunk is esélyes kezd lenni.

 

A 9 tagú csapat tagjai Csörnyei Csaba, Nickl László, Nagy Imre, Nyitrai József, Tar Mihály, Mészáros Gyula, Nagy György, Hencz Kornél és Németh Balázs voltak. A csapattal utazott volna tizedikként Pálmai Csaba is, de sajnos egészségügyi problémák miatt az utolsó pillanatban vissza kellett mondani nevezését, pedig jelenleg a rövid fegyveres lövészek közül ő rendelkezik a legjobb mérleggel hazánkban. Reméljük jövőre újra erősíteni fogja a közös válogatottat!

 

A magyar lövészek 2003 óta vesznek részt a nemzetközi szövetség által rendezett EB-ken és VB-ken. Az idei érmekkel együtt hét nemzetközi rémet szereztek eddig hazánknak.

 

A verseny egyéni eredményei:

http://www.bsslv.at/images/stories/Bsslv/Championship/Result/ec-day-1-2-single-competition.pdf

A verseny csapat eredményei:

http://www.bsslv.at/images/stories/Bsslv/Championship/Result/ec-day-1-2-team-competition.pdf

 

A magyar elöltöltős lövészek ezzel eddigi legsikeresebb versenyüket zárták. Külön öröm, hogy míg eddig puskás nemzet voltunk, mostantól pisztollyal is számolni kell velünk. A válogatott legújabb tagjai bizonyították, hogy ott van a helyük, s ha még minden nem is sikerült tökéletesen, van már tapasztalat, amiből a jövő évi VB-re meríteni lehet.

 

Gratulálok a csapatunk minden tagjának! Megtiszteltetés veletek lőni!

 

Németh Balázs

MLAIC elnökségi tag, MEFLVSZ elnök, MSSZ elnökségi tag

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.