Lőszertöltés feketelőporral 7.: – A hüvelyszáj megnyitása, lövedékbeültetés, peremezés

A hüvelyszáj megnyitása

Az ólomlövedékek beültetés is kissé más, mint a modern vadászlövedékek esetében. Ennek az az oka, hogy az ólom jóval puhább anyag, mint a rézköpenyes lövedék, mely szépen nyitni tudja magának szükség esetén a hüvelyszájat. Ólomlövedékhez a hüvelyszájat nekünk kell megnyitni, de csak éppen annyira, hogy a lövedék feneke fél – egy milliméter mélyen kényelmesen bele tudjon ülni. (Lásd nyitóképünkön!)

A lövedék beültetése

A lövedékek beültetése némiképp különbözik a füstnélküli porral töltött lőszerektől, mivel esetünkben a lövedék egészen biztosan felül majd a tölteten, vagyis nem marad levegő a hüvelyben. Ez azt is jelenti, hogy a lőporoszlop magassága befolyásolja majd a beültetési mélységet, vagyis a lőporoszlop magasságával is játszanunk kell majd, esetlegesen térfogat növelő, vagy vastagabb fojtás hozzáadásával (nem teljes töltet esetében).

A másik tényező, amihez igazodnunk kell, az puskánk töltényűre. Lőszerünk akkor lesz a legpontosabb, ha a lövedék egészen elér az átmeneti kúpig (nincs szabadon repülés). Ebben az esetben viszont a visszarúgás várhatóan agresszívebb lesz, mivel a kihúzóerő és az átmeneti kúpba történő besajtolódás visszahatása egyszerre jelentkezik. Érdemes ezért a beültetési mélységet úgy beállítani, hogy a lövedék közel legyen az átmeneti kúphoz, de azért maradjon némi minimális szabadon repülés is.

Persze más a helyzet, ha alsókulcsos puskával rendelkezünk, főleg ha 1873, vagy az előtti modellel. E fegyverek esetében nem hagyatkozhatunk csak a töltényűr által meghatározott ideális lőszerhosszra. Az 1873 és azelőtti Winchesterek esetében a lift mérete is korlátozó tényező. Ha a lőszer hosszabb, mint amit a lift kényelmesen adogatni tud, elakad a szerkezet. E fegyverek esetében így nem marad más, mint a kompromisszum, és a lift méretére történő lőszerhossz hangolás. Itt jegyzem meg, hogy a gyári lőszerhossz értékek mindig ennek figyelembevételével vannak kialakítva, így nyugodtan hagyatkozhatunk a lőszertöltő könyvek kényelmes adataira.

Beültetésnél figyeljünk arra is, hogy ha kompresszált töltetet akarunk használni, úgy a lőport ne a lövedékbeültetés közben nyomjuk össze. Erre a célra léteznek külön matricák.

Peremezés

Peremezésre elsősorban akkor van szükség feketelőporral töltött lőszer esetében, ha a töltény fokozott mechanikai hatásoknak van kitéve. Ilyen esetek például ha ismétlő fegyverhez töltünk lőszert, ahol a lövedék esetleges kimozdulása megakaszthatja a szerkezetet. A peremezés mértékét azonban nem szabad és nem is kell túlzásba vinnünk. Ne feledjük: a lövedék a lőporoszlopon ül, így nem fog beljebb nyomódni a hüvelybe, csak azt kell megakadályoznunk, hogy előrefelé kicsússzon belőle.

Sokszor a hüvely visszaformázása is elegendő ahhoz, hogy a lövedék rögzüljön, nincs is szükség további peremezésre. A peremezés még egy olyan változó, mely a kihúzóerő módosításával változtathatja a gáznyomást és így a lövedékek szórását. Ha ezt a tényezőt kiiktatjuk, egyszerűsítjük életünket.

Balra: peremezett, ismétlőhöz töltött, könyv szerinti hossz. Jobbra: egylövetűhöz töltött, nem peremezett, hosszúra hagyott.

Balra: peremezett, ismétlőhöz töltött, könyv szerinti hossz. Jobbra: egylövetűhöz töltött, nem peremezett, hosszúra hagyott.

Ismétlő fegyverek esetében azonban elkerülhetetlen a peremezés. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba akár hagyományos, akár gyári peremezést választunk. A hagyományos peremezés erőssége függ a hüvelyek egyformaságától, a hüvelyszáj elvékonyodásától. Tapasztalataim szerint pontosabbak a lőszerek, ha gyári peremező matricával peremezünk. Bármelyik megoldást is választjuk mindig figyeljünk arra, hogy azonos erővel végezzük a munkafolyamatot.

Lee gyári peremező munkában

Lee gyári peremező munkában

A gyári peremező matrica másképp működik, mint a hüvelyszájat egyszerűen begördítő hagyományos matricák: a gyári peremező ráfojtja a hüvelynyakat a lövedékre. Azért tud egyenletesebb kihúzóerőt biztosítani ez a peremezési mód, mert a hagyományos peremezés erőssége nagymértékben függ a hüvely teljes hosszától, és a réz vastagságától a hüvelyszájnál. Minimális hüvelyhossz, vastagság eltérés esetén is már más lesz a hagyományos peremezés erőssége. A gyári peremező esetében egyszerűbb a helyzet. a matrica nem az elvékonyodó hüvelyszájon dolgozik, hanem a nyakon, és sokkal kevésbé függ a peremezés ereje a hüvelyhossztól.

Lőszer letakarítása töltés után

Elkerülhetetlen, hogy a lövedékektől zsíros legyen a kezünk, és az is elkerülhetetlen, hogy a töltényhüvelyt zsíros kézzel összefogdossuk. Ha a kenőanyag a hüvelyen marad az semmiképen sem jó. Egyrészt megragad rajta minden kosz, ami nem jó ha a tárba, töltényűrbe kerül, másrészt a kenőanyag csökkenti a súrlódást a hüvely és a töltényűr között, vagyis a lövés során a zár nagyobb terhelést kell majd visszatartson. Ha kész a lőszerünk, száraz ronggyal takarítsuk le szépen, és úgy helyezzük a tárolódobozba.

Hogyan ne takarítsuk a kész lőszert? Egyrészt ne mosogassuk nedves közegben, másrészt ne próbálkozzunk rázós hüvelytisztítóval sem. A rázós tisztító összetöri a lőporszemcséket, és ezzel megváltoztatja azok égési karakterisztikáját, ami kiszámíthatatlanná teszi lőszerünk tulajdonságait.

Lőszertöltés feketelőporral – 0. rész: Lövedékkészítés

Lőszertöltés feketelőporral – 1. rész: Hüvelytisztítás

Lőszertöltés feketelőporral – 2. rész: Lőszerelem tárolás

Lőszertöltés feketelőporral – 3. rész: Visszaformázás, csappantyúzás

Lőszertöltés feketelőporral – 4. rész: A lőpor betöltése

Lőszertöltés feketelőporral – 5. rész: A lövedék

Lőszertöltés feketelőporral – 6. rész: Kenőanyagok, fojtások

Lőszertöltés feketelőporral – 7. rész: Lövedékbeültetés, peremezés

 

 

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.