Lőszertöltés feketelőporral – 2. rész: Lőszerelem tárolása

A jogszabályi szöveg a következőképpen szól a 253/2004. Kormányrendeletben:

„43. § (1) Lőszerelemet eredeti gyári csomagolásában, ablakkal rendelkező helyiségben, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy lefújó nyílásokkal ellátott lemezszekrényben úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá.

 

(2) Feketelőpor és füstnélküli lőpor nem tárolható egy szekrényben. A csappantyút a lőportól egy fémlemezből készült elválasztóval el kell különíteni.

 

(3) Lőszerelemek tárolószekrényében kizárólag lőport és csappantyút lehet tartani. A lakás céljára szolgáló épületen belül lőszerelemek számára kialakított tárolóhelyen nem tartható 2 kg össztömegnél nagyobb mennyiségű lőpor és 5000 darabot meghaladó számú csappantyú. A nem lakás céljára szolgáló épületen belül lőszerelemek számára kialakított tárolóhelyen nem tartható 10 kg össztömegnél nagyobb mennyiségű lőpor és 25 000 darabot meghaladó számú csappantyú.”

 

Lőportartás melléképületben

Lakás céljára szolgáló épület minden olyan épület, mely hivatalosan lakóépület. Tehát nem lakás céljáró szolgál egy üzletház, irodaház, amennyiben nincs bennük lakóingatlan. Ennek megfelelően nem lakás céljáró szolgál az olyan garázs, pince, amely lakóingatlantól különálló, de az sem baj, ha van közös faluk, tehát a garázs például rá van építve a ház egyik falára. Nem lakóingatlan a műhely, de bármilyen háztáji melléképület sem, függetlenül attól, hogy fából, kőből, betonból készült, csak ne legyen lakóépületen belül. Az ilyen épületekben lehet 10 kg lőport és 25000 csappantyút tartani. Fontos, hogy a helységnek ablakkal kell rendelkeznie. A jogszabály nem határozza meg, hogy milyen biztonsági feltételeknek kell megfelelnie a helységnek, így ezt a hatóság nem is vizsgálja. (Ergo nem kell rács, fólia az ablakra, vagy extra erős biztonsági zár, stb…, de a mi érdekünk, hogy bezárható legyen.)

 

A helységben nem lehet beépített nyílt lánggal működő eszköz, például gázkonvektor, gázbojler, gázzal működő főzőlap, sütő, stb… Megoszlanak a vélemények arról, hogy pl. turistagáz-palack tárolható-e a helységben. A hatóság a beépített eszközöket nézi elsősorban, de a turistagáz működtetése értelemszerűen nem lehetséges a tárolóhelyen. Persze ha a palack magában van elvben nem minősül ilyen eszköznek. Azért ha van más hely, tároljátok más helységben.

 

Lőportartás lakásban

A tárolószekrény lakás céljára szolgáló épületben legegyszerűbben úgy alakítható ki, ha egy ablakkal rendelkező szobában lévő fa szekrényre bútorzárat szerelünk (kb. 1000 Ft költség), a belterét elválasztó polcra pedig 1 mm-es vaslemezt szögelünk (kb. 2200 Ft költség 50×50 cm esetén). Ebben a tárolóban 2 kg lőport és 5000 csappantyút tarthatunk. Ha nem akarunk fémlemezzel bajlódni, úgy a felső polcra tegyünk be a egy fémből készült dobozkát a csappantyúk számára. Ennek nem kell külön zárhatónak lenni, mivel a jogszabály ilyet nem kér.

Lakás céljára szolgál minden olyan épület, mely falain belül lakóingatlan is van. Egyszerű. Ha a pince az alagsorban van épületen belül, de utcára nyíló bejárattal rendelkezik, az is ugyanúgy lakás céljára szolgáló épületnek minősül, tehát csak a 2 kg-os lőportartásra lesz alkalmas.

 

A szekrény

A szekrény anyagát a jogszabály nem határozza meg. A szekrény alapvető funkciója nem az, hogy a lőport ne lophassák el, hanem az, hogy a gyerekek ne kaparinthassák meg véletlenül, tehát nem kell Fort Knoxot építeni a dolgozószobába, sőt. Minél könnyebb szerkezetű a szekrényünk, annál jobb. Ha a szekrényünk fémből készült, úgy lefújó nyílásokkal kell ellátni, magyarul meg kell fúrni párszor. A jogszabály nem határozza meg, hogy mekkora és milyen méretű nyílásokat kell létrehozni, de alapvető érdekünk, hogy sok legyen. A lőport és csappantyúkat elválasztó polc ha fából készült, akkor a már említett módon meg kell vasalni.

 

Ha feketelőport és nitro lőport is tartani szeretnénk, úgy kettő szekrény kell, mivel ezek együtt nem tárolhatóak.

Javaslatom olyan lövészeknek, lőszertöltőknek akik mind nitro, mind feketelőporral kívánnak lőszert tölteni

 

Ha van nem lakás céljára szolgáló ingatlan, egyből két szekrényt érdemes itt telepíteni: egyet a füstnélküli, egyet a feketelőpornak. Erre megfelel bármilyen szekrény, amennyiben megfelel a már ismertetett feltételeknek, és zárható. Én két lőszertartó szekrényt fogtam be erre a célra, melyeket megfúrtam jó párszor. Fontos, hogy hiába teszünk be két szekrényt, az össz. tartható mennyiség 10 kg marad. Mivel a lőszertöltésre nem feltétlenül a melléképület a legalkalmasabb – kényelmesebb fűtött (nyáron hűtött) lakásban tölteni – ezért érdemes lakóingatlanon belül is létrehozni egy tárolóhelyet, ahol átmeneti jelleggel is legálisan tarthatjuk a lőport közel a töltőhelyhez. Ennek a megoldásnak még olyan előnye is van, hogy a kinti fűtetlen tárolóhelyről behozhatjuk a lakótérbe akklimatizálódni a későbbi töltéshez szükséges komponenseket, és még legálisan is tárolhatóak ilyenkor is.

 

Vásárlás, szállítás

Vásárolni értelemszerűen olyan forrásból lehet, amely legális, tehát engedélyestől vásárolhatunk/vehetünk csak át lőport, csappantyút. Szállítani egyszerre 5 kg-ot lehet de csak autóval (vagy gyalog). Közforgalmú szállítóeszközön (busz, metró, vonat, troli, villamos, hév) ilyesmi szállítása tilos!

 

Lőszertöltés feketelőporral – 0. rész: Lövedékkészítés

Lőszertöltés feketelőporral – 1. rész: Hüvelytisztítás

Lőszertöltés feketelőporral – 2. rész: Lőszerelem tárolás

Lőszertöltés feketelőporral – 3. rész: Visszaformázás, csappantyúzás

Lőszertöltés feketelőporral – 4. rész: A lőpor betöltése

Lőszertöltés feketelőporral – 5. rész: A lövedék

Lőszertöltés feketelőporral – 6. rész: Kenőanyagok, fojtások

Lőszertöltés feketelőporral – 7. rész: Lövedékbeültetés, peremezés 

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.