Lőszertöltés feketelőporral – 1. rész: Hüvelytisztítás

ELŐSZÓ

 

Amikor feketelőporral töltött lőszerekről beszélünk hajlamosak vagyunk azonnal a western kultúrkör legendás fegyvereire gondolni, pedig az európai vadászok is feketelőporral töltötték a lőszereiket, sőt, az egybeszerelt lőszer koncepciója is európai találmány. Tény azonban, hogy a feketelőporos lőszertöltés kultúrája sokkal inkább megmaradt a tengerentúlon, mint az öreg kontinensen, így ha ma tanulni akarunk valamit erről a szakmáról, elkerülhetetlen, hogy amerikai szakirodalmakat nyissunk ki.

 

Persze joggal kérdezhetjük, hogy mi értelme van Európában feketelőporral tölteni a lőszereket? Valóban felesleges is nekiállni egy 30-06 űrméretű vadászpuskához feketelőporos töltényt tölteni. Semmi értelme nincs ilyesmivel foglalatoskodni. Vannak ellenben máig közkézen olyan 19. századi vadász és céllövő puskák, melyeket eredetileg feketelőporhoz terveztek. Ilyenek például a régi damaszkolt csövű sörétes fegyverek, vagy sok klasszikus kaliberű büchsflinte, vagy a nagy „försterkaliber”, a 9,3x72R töltény. Ezen kívül van számos olyan ma modern füstnélküli porral töltött lőszer, mely eredete a 19-. századi feketelőporos időkben gyökerezik. E fegyverek esetében érdekes kihívás, szép feladat visszahozni kicsit a múltat.

 

Ezek a fegyverek még ma is hatékony vadászfegyverek lehetnek, ha hozzájuk megfelelő lőszert tudunk tölteni. S a ballisztikai szoftverek, éjjellátók, távolságmérők világában különös értéke lehet egy feketelőporos tölténnyel elejtett vadnak, megnyert lövészversenynek.

 

E régi vadászpuskák felélesztéséhez nyújtunk most segítséget cikksorozatunkkal.

 

A töltényhüvelyek előkészítése – Tisztítás

 

Az első feladat, hogy szétválogassuk a hüvelyeket, hogy kiszűrjük a sérülteket. Ez éppen ugyanúgy történik, mint amit már videósorozatunkban is bemutattunk, az eljárás nem tér el a füstnélküli lőporral töltött hüvelyek válogatásától.

 

A feketelőporos töltettel kilőtt hüvelyek esetében némiképp más eljárást kell alkalmaznunk, mint a modern lőporokkal szerelt lőszerek esetében. A feketelőpor égésterméke igen ragaszkodó anyag, nem lehet egyszerűen csak letörölni a felületről. A tisztítást többféleképpen is elvégezhetjük. A rezgős tisztítók általában meg tudnak birkózni a feladattal, de jellemzően nagyon sokáig kell rezgetni a hüvelyeket, mivel készülékekhez való granulátum nem ilyen mértékű koszolódás kitakarítására szolgál. A média cserélésével persze hatékonyabbá tehetjük a rendszert, de ehhez kell némi kísérletezgetés, hogy mely típusú csiszolóanyag felel meg legjobban a célnak.

 

A feketelőpor égéstermékének legjobb oldóanyaga a meleg víz. Az elöltöltős fegyvereket is forróvízzel, kefékkel és tisztítóvesszőre tekert rongydarabokkal takarítjuk, és ez az eljárás működik tulajdonképpen hüvelyek esetében is, ha van hozzá elég türelmünk és időnk. Persze többszáz töltényhüvelyt így kitakarítani nem éppen lélekemelő tevékenység…

 

 

Jó megoldás az is ha fúrógépbe rézkefét fogunk és azzal takarítjuk a hüvelybelsőt. Ennek az eljárásnak két hátránya lehet: egyrészt a rézhüvely felforrósodik és megégetheti a kezünket, másrészt ha a kefe kitépi a kezünkből a hüvelyt, az bármerre repülhet, harmadrészt pedig még a gépesítés ellenére is lassú.

 

Ezeknél a megoldásoknál egyszerűbb, könnyebb eljárás is létezik. Olyan, amelynél nem kell külön foglalkozni a hüvelyekkel. A megoldás egy kombinált módszer mely mosószeres tisztításból és rezgetős tisztításból áll. A mosószeres tisztítás forró víz és Vanish Oxy Action, vagy más nátrium-perborát hatóanyagú tisztítószer elegyével történik. Nem tudom mit lehet ebben a vegyszerben, de olyan a hatásmechanizmusa, mintha beférkőzne a réz és a szennyeződés közé és szinte lehasítaná a mocskot a hüvelyről. A hüvelyeket csak szájjal felfelél bele kell állítani egy edénybe, forró vizet folyatni rá, majd fölé löttyinteni a folttisztítót. Az anyag egyből habzani kezd, és hozza fel a felszínre a mocskot. A mosás eltünteti a szennyeződés nagyját kívül-belül, a maradékot pedig szárítás után fél óra rezgetés tisztítja le. Persze ennek hatékonysága függ a rezgető tisztító és a média minőségétől, teljesítményétől.

 

 

A rezgetéssel csak csínján bánjunk. Nincs szükség arra, hogy a hüvelyek fényesre legyenek polírozva. Ha túlpolírozzuk a rezet, azzal csökkentjük a töltényűr és a hüvely közti súrlódást, aminek következtében jobban terheli a lövés majd a zárszerkezetet. Úgyhogy szabjunk határt a szépérzékünknek.

 

 

Folytatjuk

Lőszertöltés feketelőporral – 0. rész: Lövedékkészítés

Lőszertöltés feketelőporral – 1. rész: Hüvelytisztítás

Lőszertöltés feketelőporral – 2. rész: Lőszerelem tárolás

Lőszertöltés feketelőporral – 3. rész: Visszaformázás, csappantyúzás

Lőszertöltés feketelőporral – 4. rész: A lőpor betöltése

Lőszertöltés feketelőporral – 5. rész: A lövedék

Lőszertöltés feketelőporral – 6. rész: Kenőanyagok, fojtások

Lőszertöltés feketelőporral – 7. rész: Lövedékbeültetés, peremezés
Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.