Kontrasztos célgömb vadászathoz

iranyzek1

Réz, penge formájú célgömb lecsapott hátsó sarokkal. Világít, mintha led lenne beépítve.

A nyílt irányzékos vadászat rákfenéje, az, hogy a szürkület kezdetén már jelentősen csökken az irányzékok rendezhetősége. További gondot jelent, hogy a szép, fekete irányzékok, melyek kitűnően mutatnak, amikor céllapra lövünk, elvesznek a vad bundájának sötétebb színében. Vannak erre persze különböző megoldási lehetőségek:

  • Fehérre festeni a célgömböt, a nézőkére pedig a rendezést könnyítő szintén fehér jelet festeni.
  • Fluoreszkáló porral kevert lakkot pöttyinteni hasonlóképpen az irányzékra. (Hátránya, hogy “etetni kell” fénnyel.)
  • Lecserélni az irányzkokat modern, fénygyűjtős irányzékokra. (Hátránya, hogy nem néz ki jól egy autentikus történelmi fegyveren.)

Eleink jól tudták, hogy a célgömbön megcsillanó fény milyen áldásos, nem véletlen, hogy rézből, ezüstből, óezüstből, sterling ezüstből, aranyból készítették a gyöngy célgömböket, melyek a szürkület utolsó fénysugarát is a vadász szeme felé reflektálhatták.

iranyzek2

Jól látható a lecsapott hátsó sarok.

 

Íme egy újabb – egyszerű – megoldás, melyet bizonyosan nem én találtam fel, de még nem igazán láttam korábban. Úgy történt, hogy 1886 M Winchester puskámon a célgömb igen rossz állapotban volt, ugyanis a fegyver hosszú története során valaki, valamikor tövig reszelte az óezüst irányzékot, és a helyére egy 1 mm-es réz lapot forrasztott – igénytelenül. A célgömb túl vékony volt az én szememnek egyrészt, másrészt pedig rusnyán nézett ki. Elhatároztam, hogy felújítom. A vékony lapkát kiforrasztottam, szépen passzentosra reszeltem az irányzéktalpban a nútot, majd beillesztettem helyére egy 2 mm-es rézlemezből kivágott célgömböt. Már a helyén volt a lapocska, amikor a végleges magasságra és formára kezdtem reszelni. Egy vétlen reszelőhúzással azonban kicsit lekaptam véletlenül a hátsó-felső sarkát a pengének. Először nem örültem, de amikor belenéztem megváltozott a véleményem: a lecsapott részt fényesre felpolírozva szinte világító pontot hozott létre a célgömb helyén. Mintha egy kis fényforrás lenne beleépítve. Nagyon szép, karakteres célképet ad sötét felület előtt. A hétvégén vadászaton is kipróbáltam, úgyhogy bízvást állíthatom, hogy működik. Lőlapon zavaró lenne, vadászathoz azonban tökéletes. A réz még kap majd egy vékony réteg lakkot, hogy ne oxidálódjon, és kész is vagyok.

Gyönyörű téli napon, vadászat közben.

Gyönyörű téli napon, vadászat közben.

Németh Balázs

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.