IWA 2013 – Klasszikus fegyver körkép

Többször megjegyeztem már, hogy az IWA-ra elég kétévente járni. Aztán persze minden évben mégis ott vagyok, mert különben, hogyan lehetne alátámasztani az előbbi kijelentést. Nos idén amolyan második év van, vagyis jóval kevesebb az érdekesség, újdonság mint a tavaly. Azért persze ha nyitott szemmel jár a történelmi lövész lát apró újdonságokat, de ezek inkább vagy izzadtságszagúak, vagy csak azért rántották ki hirtelen az egyik porosodó fiók legmélyéről, hogy valamit azért lehessen mutatni. No nézzük akkor, hogy mit ajánlott a jubileumi 40. IWA kiállítás idén.

 

Pedersoli

 

A Pedersoli stand idén három újdonságot mutatott be. Először is végre kézbe vehettem végre a Zouave puska prototípusát, mely a fegyvertípus tekintetében egyedüliként pontosan másolja a Remington cég által gyártott U.S. Model 1863 Rifle összes paraméterét. A legfontosabb persze, hogy a cső legyen rendben: a fegyver 1:60”-as huzagemelkedésű, 7 barázdás szalaghuzagolással rendelkezik, épp, mint az eredeti. A huzagolás módja is megér egy misét: üregelő tüskés huzagolást alkalmaz a cég, nem az olcsóbb, egyszerűbb mángorolt huzagolást, mint a konkurencia. Az ágyazás olajozott amerikai dió. A Zouave mind a pontlövészek, mind a gyűjtők egyik legkedveltebb fegyvere. 50-100 m-es versenyszámokban az eredeti példányok ma is olyan magas szinten teljesítenek, mint a legjobb replika hadipuskák. Az új fegyver, követve a Pedersoli polgárháborús fegyverek árazását, a kedvező árú termékek közé fog illeszkedni. Hazai ára 230-250.000 Ft körül várható.

A cég második újítása idén az 1886/71 család további bővítése. A 45/70 és .444 Marlin kaliberben gyártott nagyvadas alsókulcsosok famíliája két új változattal bővül hamarosan. Először is készül egy „Economy” változat a puskából, mely a „Classic” modell egyszerűsítése némiképp: az ágyazás kivitelén lehet majd spórolni: a tus műgyantás lakkozás helyett olajozott, nincs emlékező mikrocellás gumiagytalp, nincs a markolaton és az előágyon bordázás. A fegyver minden egyéb része azonban ugyan az marad, vagyis ugyanúgy „Pedersoli Match Grade” (verseny minőségű) csővel rendelkeznek, s ugyan azt a tokot kapják, mint a drágább modellek. Az új változat mintegy 200 euróval lesz olcsóbb, mit a Classic alapmodell.

 

 

Az 1886/71 modellek közt szintén újdonság a rozsdamentes változatok gyártásának megindítása. E fegyverek esetében nem csak a cső és a tok rozsdamentes, hanem minden belső alkatrész is, az utolsó csavarig. Az időjárás álló cserkelő/utánkereső fegyverek ágyazása is vízhatlanított: puha tapintású műanyag fóliával vannak bevonva a fa részek. E típusokon is kialakították a szerelék sín rögzítésének lehetőségét, így könnyen illeszthető a puskára mindenféle irányzék, céltávcső típus. A kiállításon bemutatott példányok oly szépen voltak felpolírozva, hogy ragyogtak, mint a „Salamon…”, ez azonban később nem így lesz, mattab felületkezelést kapnak majd, hogy felesleges csillogással nem veszélyeztessék a vadászat sikerét.

 

Stefano Pedersoli prezentációja (angol):

 

A harmadik fegyver igényel némi magyarázatot, hiszen bízvást állíthatjuk, hogy ennyire ronda Pedersoli fegyvert még nem hordott hátán a Föld. A történet egészen 2009-re megy vissza, mikor a cég először mutatta be „Hawk” nevű billenőcsövű plinker puskáját, mely 209-es sörétes csappantyúval működött, és elölről töltött ólom lövedéket lőtt. A fegyver amolyan kerti bohóckodós, sörösdoboz lövöldözős puska, amolyan légfegyver pótlék. Akkor azt mondtam Pierangelonak, hogy nem is hittem, hogy tudnak ronda fegyvert készíteni. Ő akkor nevetett, és azt mondta, hogy ez még semmi… Nos Pierangelo beváltotta ígéretét, és elkészített egy sokkal rondább szörnyet: a Hawk plinker .22 Hornet kaliberű taktikai változatát. Műanyag ágyazás, a tusában lőszertartó, Picatinny szereléksín, állítható előagy, mely egyben egy taktikai lámpát rejt, és a Hawk tokszerkezet. Mindez matt feketében…

Bár nem fegyver, de azért újdonság, hogy ez évben új katalógust adott ki a cég, mely az elmúlt évek összes újdonságát tartalmazza már.

 

Pietta

 

A Pietta testvérek standján három említésre méltó újdonságot találtam. A számomra legérdekesebb darab egy 1851 Navy revolver bázisán kialakított Pepperbox revolver. A szerkezet kissé anakronisztikus, mivel az eredeti Pepperboxok a revolverek megjelenése előtti időkből származnak. Egy 1851-es Navy visszaalakításának sok értelme nem lehetett. A cég minden esetre engedve fantáziájának létrehozott egy ilyen kezes kis öszvért: elhagyták a csövet, és a tengely végen egy csavarral rögzítettek egy szokásosnál kétszer hosszabb .36-os dobot. A fegyver közvetlenül a kamrából lövi a lövedéket, mely befogadóképessége 72 grain FFFg feketelőpor a gömb vagy kúpos lövedék felett. Hát egy teli töltetű lövésnek lehet visszarúgása az biztos…

 

 

A második érdekesség egy 5,5”-es Remington revolver volt, mely egyetlen újdonsága annyi volt, hogy kerek csővel szerelték a hagyományos nyolc szögletű helyett. Szintén újdonság volt egy Remington duplacsövű derringer pisztoly replika, mely 45LC, 38 Special és 22LR kaliberekben készül majd.

Jelenleg mindhárom fegyvert prototípusként mutatták be, még nincs információ arról, hogy mikor kerülnek gyártásba.

 

Uberti

 

Az olcsó (142800 Ft) Uberti Scout 22LR alsókulcsos puskák szerte a világban sikert arattak. A cég sikerrel nyert piacot az olcsó plinker alsókulcsosok között. Idén új kaliberrel bővül a választék: a 22 Magnum lőszerre is csövezik eztán a fegyvert. Valljuk be ez nem volt olyan nagy meglepetés, hiszen a tokon látható hüvelykivető nyílás mérete már a 22LR változaton is akkora volt, hogy a 22 Magnum hüvely ürítése se okozhasson gondot.

 

 

A revolverek terén a cég az 1873 Cattleman revolverek egy továbbfejlesztett, modernizált változatát mutatta be. Az új modell egyelőre prototípusként létezik, ára nem tudható. Az újítások lényeg röviden: a laprugót spirálrugóra cserélték, a hagyományos ütőszeg helyett biztonságos ütésátadó elemet helyeztek a kakas és az ütőszeg közé, mint a modern revolvereken. A későbbi modelleken a dob is hasonlóan fog működni, mint a Ruger Vaquero revolvereken, vagyis szabadon fog forogni, miután a töltőkaput megnyitotta a lövész.

Ezen kívül még annyi újítás történt az előző évhez képest, hogy gyártásba került a 22LR konverziós szett 45 LC űrméretű 4,75” és 5,5” csőhosszú 1873 Cattleman revolverekhez. Egyelőre csak ebben a kaliberben kapható a váltószett, de reméljük, hogy hamarosan a közkedvelt .357 Mag revolverkaliberhez is elérhető lesz.

 

A többiek

 

A többiek nem sokat tettek tavaly óta. Illetve hát nem is jelentkeztek a történelmi fegyverek terén új típusokkal. Az Ardesa továbbra is a modern kivietlű vadászfegyverekre koncentrál, a Chiappa (Armi Sport) pedig inkább gázfegyverekkel, egyéb termékekkel foglalkozik, mint a történelmi darabokkal.

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.