Hogyan válassz elöltöltős vadászpuskát?

Aki elöltöltő fegyveres lövészettel kezd foglalkozni, nyilvánvalóan azért teszi, mert affinitása van a történelemhez. A múlt ismerésének, kutatásának, megértésének igénye ott rejtőzik minden történelmi fegyvereket szerető ember szívében, ebből táplálkozik ez a szép hobbi. Természetesen nem minden korszak érdekli ugyanúgy a lövészembert, és így természetes, hogy a fegyverválasztás terén is elsősorban szubjektív választási preferenciák vezérlik. Ha azonban a sportlövészet mellett majdan vadászatra is használni kívánjuk fegyverünket, úgy számos objektív paramétert is fegyelembe kell vennünk. Nézzük sorban, hogy mik a legfontosabb szempontok.

 

Töltet igény

 

Az első és legfontosabb paraméter, hogy a fegyvernek majd teljesítenie kell a jogszabályokban meghatározott torkolati energia szinteket. Ez a jelen vadászati jogszabályokban igen egyszerűen van megfogalmazva: gímszarvas, dámvad és muflon esetében meg kell haladnia a 2500 J-os torkolati energiát, őz esetében pedig az 1000 J-t. Egyéb vadfajainkra nincs meghatározott torkolati energia korlátozás.

 

Az 1000 J teljesítése még .45-ös űrméretű gömblövedékes puskával is teljesíthető. Egy Ardesa Ranger puska gyári maximális töltete 3,56 g (55 grain) 3Fg feketelőpor tapaszolt gömbbel. Ez 1267 J energiára képes, tehát az alsó energia kategóriába nagyszerűen illeszkedik a fegyver.

 

Nagyobb körültekintést igényel azonban, ha igazi „nagyvadas puskát” keresünk. Ebben az esetben nem elegendő csak az űrméretét helyesen megválasztani, hanem még a vásárlás előtt tájékozódnunk kell arról, hogy a fegyver adott maximális töltete milyen torkolati energiára képes. Vagyis hiába neveznek egy fegyvert „Hunter” változatnak, vagy „Deer rifle”-nek, még egyáltalán nem biztos, hogy teljesíteni tudja a törvényi feltételeket.

 

Vadászati felhasználás esetében legyünk arra felkészülve, hogy akár 80-100 grain lőportöltet fölé is mennünk kell majd, így nyugodtan felejtsük el azokat a fegyvereket, melyek gyári töltet ajánlása ez az érték alatt van.

 

Űrméret

 

Az űrméret kiválasztásakor fontos, hogy a huzagemelkedéssel összhangban vizsgáljuk a fegyvert. Alapvető feltevésünk, hogy az elöltöltő fegyverből kilőtt lövedék célballisztikája általában – de messze nem minden esetben – eltér a modern vadászlövedékek hatásmechanizmusától. Nagyon nagy átlagban jellemezve, a nagy tömegű elöltöltő lövedékek mélységi hatása – átütőképessége – nagyobb lesz, a lövedék által vágott központi sebcsatorna valamint a bemeneti és kimeneti nyílás nagyobb lesz, míg a központi csatornát hullámként követő másodlagos szövetroncsolódás kisebb. Mindezeket ballisztikai zselatinos tesztjeink igazolták.

 

A másodlagos szövetroncsolódás hulláma persze nem minden esetben kisebb. Tesztjeink során egy 8x57JRS lőszer hatásával vetettük össze a 2600 J energiával kilőtt .54-es, kúpos, nagy tömegű elöltöltő lövedék hatását, és a két sebcsatorna jellege nagyon kis mértékben tért el egymástól. A tesztről készült videót itt találják:

 

 

Az is elmondható ökölszabályként, hogy azonos kaliberben a nagyobb tömegű kúpos lövedékek messze jobb mélységi hatással bírnak, mint a gömblövedékek.

 

A fenti feltételek figyelembevételével olyan űrméretet kell válasszuk, amely esetében a lövedék kellően nagy átmérőjű bemeneti és kimeneti nyílást tud vágni a bő vérzés érdekében. Erre .45-ös űrmérettől felfelé képesek a fegyverek. Praktikus olyan kalibert választanunk, amelyben sok lövedékforma közül válogathatunk, hiszen nem lesz kis feladat megtalálni azt a lövedéket, mellyel a fegyver teljesíteni tudja a 2500 J feletti torkolati energiát és még megfelelő pontossággal is bír 100 m távolságon is.

 

Huzagolás és lövedék

 

A csőválasztás második fontos kritériuma a huzagemelkedés. Fontos ez azért, mert ez határozza meg, hogy milyen hosszú, mekkora tömegű lövedéket tudunk lőni a csőből. Nagy általánosságban az mondható el, hogy minél gyorsabb a huzagolás, annál hosszabb – és így nagyobb tömegű – lövedéket tud majd fegyverünk megfelelően stabilizálni és így pontosan lőni.

 

Ökölszabályként elmondható, hogy .45-ös űrméretben 1:70”-1:48” huzagolásig gömböt fog jól lőni a fegyver (pl: Investarms Hawken puskák), 1:48”-1:30”-ig rövid kúpos lövedékeket (mint a REAL, Minié vagy a Maxi, pl.: Pedersoli Tryon Target, Missouri River Hawken), 1:30” alatt pedig nagy tömegű hosszú lövedékeket (Pl.: Tyron Creedmoor, Gibbs, Mortimer Whitworth). Ezek a fegyverek a 2500 J feletti energiát csak az utóbbi két kategóriában tudják teljesíteni, így ha nagyvad vadászatra választunk fegyvert, minimum 1:48” legyen a huzagemelkedés. Egy Pedersoli Missouri River Hawken például .45 űrméretben, 1:48”-as huzagemelkedéssel 5,8 g (89 grain) 3Fg Swiss lőporral teljesíti Miné lövedék esetében a kívánt 2600 J-t.

 

A .50-es kaliber az egyik legnépszerűbb vadászkaliber, mivel az USA-ban nagy népszerűségnek örvendő modern elöltöltő puskák nagyrészt ebben az űrméretben készülnek. A lövedékválaszték nagy, a fegyverek pedig számos változatban érhetőek el (Pl.: Pedersoli Missuori River Hawken, Tryon Target, Kodiak Express). Itt is 1:48”-nál gyorsabb huzagemelkedésű csövet válasszunk, de legjobban tesszük, ha a népszerű 1:24”-es csövek közt keresgélünk, mivel ezeket kifejezetten a Maxi, Plains, REAL, Minié vagy ezeknél hosszabb lövedékekre optimalizálják. Egy .50-es 1:24”-es huzaggal rendelkező Pedersoli Missouri River Hawken 5,18 (80 grain) 3Fg Swiss lőporral és Plains lövedékkel teljesíti a 2600 J energiát.

 

Ebben a kaliberben meg kell említenünk a modern elöltöltős vadászpuskákat. Ezeket én személy szerint egyáltalán nem kultiválom koridegen működésük és kinézetük miatt, de ettől még igen hatékony vadászfegyverek lehetnek majd. Ezek maximális töltete 150 grain, mely egy Pedersoli Denali puska esetében 3654 J torkolati energiát jelent Plains lövedéket tüzelve, mely a csövet 531 m/s-mal hagyja el. Ez pedig már igencsak a modern vadászpuska lőszerek működési tartománya…

 

A .54 – .58-as kaliberek a kedvenceim. Ezek a fegyverek (Pl.: Pedersoli Tryon Target, Jäger, Mortimer, Kodiak Express, Rocky Mountain Hawken) már gömblövedékkel is képesek teljesíteni a 2500 J feletti energiákat, így a huzagolás is lehet lassabb, ami nagyobb lövedéksebességet enged meg. Saját eredeti elöltöltő .58-as puskám (lásd a fenti képet) például 526 m/s sebességgel lövi ki a gömblövedéket 6,84 g (100 grain) 3Fg Swiss lőpporral hajtva, ami 2600 J energiára képes. A nagy sebesség egyben laposabb röppályát, könnyebb célzást is jelent.

 

A mozgási energia képletében a sebesség négyzetesen, a tömeg pedig egyszeres szorzóként van jelen, vagyis a sebesség növelése hatékonyabb az energia emelése tekintetében, mint a tömeg növekedése. Mégis foglalkoznunk kell a tömeggel is, mivel ahogy az űrméret nő, úgy növekszik a lövedék tömege is, és úgy csökken a projektil sebessége is. Ez azt eredményezi, hogy nagyobb kaliberek esetében íveltebb a röppálya, míg a kisebb kaliberek „razancosabbak”, laposabb ívet futnak be. Mindez azt jelenti, hogy nagyobb kalibereknél hamarabb kell az irányzékokhoz nyúlni, vagy a célpontot áthelyezni. A célpont áthelyezése vadászatban nem elfogadható, a pontos irányzékállítás pedig sokszor nem kivitelezhető (lásd irányzékokról szóló cikkünk).

 

Lövedékek deformációja becsapódáskor

 

Az elöltöltős vadászpuska lövedéke puha, vagy enyhén keményített ólomból készül, aminek köszönhetően még lágy lövés esetén is könnyen deformálódik. Az energia transzfer mértéke természetesen függ a lövedék csúcsának kialakításától is: a csúcsos lövedékek nehezebben, a csonka kúpban végződő lövedékek könnyebben deformálódnak. A lövedékeket 1:20 arányig keményítjük elöltöltő fegyveres lövészet során, ha az szükséges (1 rész ón 20 rész ólomhoz). A keményítésének több szerepe van: csökkenti a cső ólmozódását, nehezíti a deformációt, így javíthatja a mélységi hatást, valamint megkönnyíti a lövedéke öntését is. Mindez jónak tűnik, de nem biztos, hogy minden fegyver esetében a gyakorlatban is pozitív hatású lesz. A lövedékek egy részének a gáznyomás hatására deformálódnia kell (pl: Minié lövedékek, kompressziós lövedékek). A keményítés ezt a folyamatot is nehezítheti, ami ronthatja a pontosságot.

 

Tévhit, hogy a puha ólomlövedék szétfröccsen csonttalálat esetén. Végeztünk olyan kísérletet, amikor .45-ös kúpos lövedéket disznó lapockába és oldalasba lőttünk. A lövedékek minden esetben lyukat ütöttek a csonton (vagy eltörték a bordát), és nem tértek ki haladási irányukból még olyan esetben sem, amikor a bordát csak félig érte a találat. Külön meg kell említeni, hogy a lövedék a továbbhaladás után is egyenletes nagyságú lyukat fúrt a húsban, vagyis csonttalálat után sem roncsolta a húst.

 

A PKLV Kft-nél végzett vizsgálataink során a lövedékeket egy gumigranulátummal töltött golyófogóba lőttük. A visszanyert lövedékeket utána átmértük, hogy megállapítsuk milyen százalékát veszítették el tömegüknek. A tömegveszteség minden esetben 0,5% alatt volt. Természetesen a gumigranulátum nem egyenlő a vadhússal, de mindenképpen sejteti, hogy az erősen deformálódó lövedék is jól tartja tömegét.

 

Pontosság

 

A fenti alapelvek alapján kiválasztott lövedék az energia határokat már biztosan tudja majd teljesíteni, de a játék második fontos összetevője a pontosság. Hiába erős a lövés, ha nem megy jó helyre. A célunk, hogy 100 m-es távolságon belül a fegyver szórása ne haladja meg a 15 cm-t. Ha ehhez még hozzáadjuk a vadászláz miatt szórásromlást, akkor is a nagyvad blattjának méretében maradunk. Ha pedig a töltet ezt nem teljesíti, nem alkalmas vadászatra. Ilyen esetben indulhat a kanossza járás: új lövedék, más lőpor, más kaliberezés, más kenőanyag. De tulajdonképpen ez a kísérletezés teszi széppé a feladatot. Ha megvan a pontosság is, akkor lesz csak alkalmas vadásztárs a puska.

 

Ágyazás, hossz és egyensúly

 

Fontos hangsúlyt fektetnünk a fegyver ágyazására is. A pontlövészetben olyannyira szeretett orrnehéz puskák vadászatban nem praktikusak. Vadászatban jó egyensúlyú – kapáslövést segítő -, rövid csövű, feles ágyazású fegyverek a legszerencsésebbek. Minél nagyobb a fegyver kalibere, annál több tömeg hiányzik majd a csőből, ergo a fegyver tömegközéppontja közelebb kerül a lövőhöz, ami jó. Vagyis ez ismét egy olyan pont, amely miatt érdemes a rövid csövű, nagyobb kaliberű elöltöltőket preferálni. Nem beszélve arról, hogy aki szeret a magyar őserdők járatlan utain cserkelni, annak más nem is lehet praktikus.

 

Irányzékok

 

Korábbi cikkemben részletesen foglalkoztam az irányzékok kérdésével így ettől most megkímélem az olvasókat. Itt csak annyit emelnék ki ismét, hogy bármilyen nézőke is legyen a fegyveren, az legyen alkalmas gyors, biztos kapáslövésre.

 

Felületkezelések

 

A vadászatra használni kívánt fegyvert az erdőben fogjuk viselni nem a búcsúban, így törekedjünk arra, hogy minél kevesebb csillogó, fényesre polírozott alkatrész legyen rajtuk. A legjobb a matt fekete (homokfúvott majd kékített) felület, bár ez egy kicsit ellop sajnos a fegyver korhűségéből. Céljainknak ezért maximálisan megfelel majd a hagyományos kékítés, barnítás vagy a márványos edzés.

 

Több csövű fegyverek

 

Szólnom kell még pár szót a duplacsövű fegyverekről. Kézenfekvő, hogy a duplagolyós puskák, mint a Pedersoi Kodiak Express vagy a Safari Express messzemenően alkalmas minden kínált kaliberben vadászatra. A második cső gyors ismétlést ajánl, de vigyázzunk, ezek a fegyverek úgy vannak beállítva, hogy 30-50 m közt keresztezzen a két cső töltettől függően. Nagyobb távolságon könnyen lehet hibázás a második lövés ennek megfelelően. E puskák másik hátránya a jelentős többletsúly. Persze ez is szubjektív, van akinek meg sem kottyan, és van olyan vadász aki megrogyik a 2,5 kg-os vadászpuska egész napos viselésétől is. Tehát az igazság marad. Olyan fegyvert válasszunk, mely vadászati módunkhoz, testalkatunkhoz illeszkedik.

 

Jó választásnak tűnik a duplacsövű huzagolatlan sörétes puska golyóra töltése is. Egy 12-es sörétes puska azonban még maximális 5,77 g (89 grain) töltettel is mindössze 2100 J torkolati energiára képes. Ez a jogszabályok alapján használható lesz vaddisznó vadászatára, de gímszarvas, dámvad és muflon vadászatára nem. E puskáknál ugyanúgy figyelembe kell venni a limitált pontosságot, mint a modern gyöngygolyó tüzelésénél.

 

Összefoglalás

 

Felelősen dönts, figyelembe véve vadászati szokásaidat, lehetőségeidet, fizikumodat! Tedd félre az első szerelemet választáskor, és ásd bele magad a fegyver pontos paramétereibe. Az űrméret ismerete ehhez nem elegendő. A gyártói maximális töltetekre vonatkozó ajánlásokat mindig tartsd be, azok fölé menni szigorúan tilos.

 

Fegyverek, lövedékek, energiák

 

Fegyver/kaliber/huzagemelkedés

Lövedék típus/tömeg

Lőpor tömeg

V2,5_1 átl

Eátl

Megjegyzések

Miller Fa Baader .58 1-48”

gömb, 19,1 g

6,84g

526 m/s

2643 J

 

Miller Fa Baader .58 1-48”

Lyman Minié,32,94 g

5,44 g

396 m/s

2584 J

 

Missuri River Hawken .50 1-23”

gömb, 11,9 g

3,24 g

465 m/s

1288 J

 

Missuri River Hawken .50 1-23”

Lyman Maxi, 23,9 g

5,83 g

467 m/s

2607 J

 

PH Volunteer .451 1-14”

Lyman 451114, 29,1 g

5,18 g

424 m/s

2620 J

 

Missuri River Hawken .45 1-48”

gömb, 8,37 g

6,48 g

649 m/s

1765 J

Max. megengedett lőportöltet

Missuri River Hawken .45 1-48”

Pedersoli Minié, 22,35 g

5,8 g

483 m/s

2609 J

 

Ardesa Ranger .45 1-66”

gömb, 8,37 g

3,56 g

550 m/s

1267 J

Max. megengedett lőportöltet

DP Tryon .54 1-65”

Lyman Plains, 29,5 g

5,83 g

429 m/s

2716 J

 

DP Double Classic Shotgun 12

gömb, 30,54 g

5,77 g

376 m/s

2116 J

Max. megengedett lőportöltet

DP Denali (modern line) .50 1-23”

Lyman Plains, 25,93 g

9,72 g

531 m/s

3654 J

Max. megengedett lőportöltet

 

LÖvedékek, gombásodás, energiák, maradványtömegek

 

Cal Lövedéktípus Lövedéktömeg Lövedékátmérő Maradványtömeg Maradványátmérő gombásodás E0 (J)
45 gömblövedék 8,37 g 11,25 mm 8,29 g 12,49 mm 111,02% 1200 J
45 Maxiball 16,1 g 11,51 mm 15,9 g 16,01 mm 139,10% 1700 J
45 Minié 22,4 g 11,3 mm 22,34 g 22,28 mm 197,17% 2600 J
45 Volunteer 29,06 g 11,43 mm 28,7 g 20,1 mm 175,85% 2600 J
50 gömblövedék 11,99 g 12,62 mm 11,89 g 18,24 mm 144,53% 2450 J
50 Maxiball 23,87 g 12,82 mm 23,1 g 16,33 mm 127,38% 2600 J
54 gömblövedék 13,52 g 13,61 mm 11,87 g 20,14 mm 147,98% 2470 J
54 Plains 29,69 g 13,87 mm 29,46 g 22,86 mm 164,82% 2600 J
58 gömblövedék 18,72 g 14,78 mm 18,53 g 21,39 mm 144,72% 2600 J
58 Minié 32,94 g 14,77 mm 32,74 g 19,1 mm 129,32% 2600 J
69 gömblövedék 30,53 g 17,31 mm 30,52 g 18,51 mm 106,93% 2000 J

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.