Frommer Lilliput akcióban

Frommer Rudolf 1868-ban született Pesten. A nagyszerű fegyvertervező nem éppen szokványos karriert futott be a fegyveriparban. Gazdasági/kereskedelmi végzettséggel bírt, és először azzal tüntette ki magát, hogy egy bank tanácsadójaként segített megszervezni a frissen létrehozott Fegyver és Gépgyár Rt.-nél a Mannlicher puskák gyártásának finanszírozását.

 

1896-tól dolgozott a fegyvergyárban és 1898-ban kezdett fegyvertervezéssel foglalkozni, először csak hobbi jelleggel. Igen termékeny tervező volt, hisz 1930-ig több, mint 100 szabadalmat jegyeztetett be. 1914-ben Ferenc József császár a gyár igazgatójának nevezte ki, mely pozíciót 1936-ban bekövetkezett haláláig töltötte be.

 

A Lilliput pisztolyt 1922-ben szabadalmaztatta. Az apró ki, alig 320 g tömegű fegyver a mai szemmel nézve már gyöngének tekinthető 6,35 Browning (25 ACP) lőszert tüzelte. A fegyver tára 5 lőszer befogadására képes, mely kiegészülhet még egy csőre töltött lőszerrel is. A fegyver szabad tömegzáras, SA működtetésű szerkezettel bír. A kakasnak nincs biztonsági állása, így nem biztonságos fesztelenített kakassal, csőre töltve viselni. A pisztoly bár rendelkezik markolatbiztosítóval, mégsem ajánlatos megfeszített kakassal, csőre töltve viselni sem, mivel egyéb biztosítás nem található az apró kis pisztolyon.

 

 

A 25 ACP / 6.35 Browning lőszer félperemes hüvellyel bír, mely 3 g-os FMJ lövedéket tart. A torkolati sebesség mindössze 240 m/s, a torkolati energia pedig nem haladja meg a 90 J-t. Önvédelmi célra mai szemmel már elavult mind a fegyver, mind a lőszer. Sem a pisztoly szerkezete, sem a lőszer stophatása nem felel meg mai sztenderdek szerint önvédekezésre. A fegyver tűzgyorsaságával és pontosságával azonban nincs gond. Nem okozott gondot pár másodperc alatt egy alig 15 cm-es célterületbe üríteni a teljes tárat 10 méterről.

 

A Lilliputot gyártották bakelit markolattal, gyöngyház markolattal, de teljesen rozsdamenets változatban is, mely a Tropical nevet kapta.

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.