Puska lőszerek újratöltése

Kezdőlap Fórumok Lőszer újratöltés Puska lőszerek újratöltése

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Ennek a témakörnek tartalma 53 hozzászólás, 16 résztvevő. Utolsó frissítés:  debian 1 év, 2 hónapja telt el.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 54
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #38452

  debian
  Résztvevő

  Add meg az email-címedet!

  Szia! Engem is érdekelne Norma MRP lőpor.Elküldöm a mailcímemet: debian@nethun.hu Köszi előre is!

  Sztornó!

  Most láttam hogy van Balázséknál. :wacko:   :wacko:   :wacko:

  #38451

  debian
  Résztvevő

   

  Add meg az email-címedet!

  Szia! Engem is érdekelne Norma MRP lőpor.Elküldöm a mailcímemet:

  debian@nethun.hu

  Köszi előre is!

  #38116
  gregusrbert
  gregusrbert
  Résztvevő

  ezek egyszer kilőtt hüvelyek voltak, ugyan attól a gyártótól. Személy szerint úgy csináltam hogy esztergapadon az összeset megcsináltam ugyan akkora méretre. Előtte persze kicsappantyúzás, méretvisszaállítás, ultrahangos tisztítás, Találtam itt bent csappantyúfészekmarót, na azzal egységesítem az összes csappantyúfészket ugyan úgy esztergába befogva (óvatosan megszorítva tokmánnyal) lassú fordulat mellett. Elméletileg így az összes hüvelyem ugyan olyan.

  A hüvelyszájat kézzel kitöröm, (azon gondolkoztam hogy lehet itt vétettem hibát, egy túl durva kitöréssel). Utánna egyesével becsappantyúzok, egyesével digitmérlegen kimérem a lőportöltetet, beültetem a lövedéket, egy peremezés és dobozolás.

  nade, sierra hpbt 200gr-es lövedéknél már egy pár (90 darab) lőszer megtöltése után vettem észre hogy van azért méretbeli eltérés a magok hosszúsága között, ráadás tiszta egyenetlen a lövedék csúcsa. Ez nem befolyásoló tényező véletlenül?

  nekem is van egy fég gv 1952-es 7.62x54es kaliberben, sőt kettő darab volt. Az elsőt cseréltem el a 8x57js mauseremre ami a pklv szerint ismeretlen származású, tokba Waffenwerke ag brunn, beleütve gyártási szám alapján 1941es gyártás hébehóba pedig CZ beütőket találok benne. Ezt hasznlom inkább, mivel a Gv szegény nagyon csúnyamég. Se nyílt irányzék, se optika, se semmi. Aztán mégmost vagyok vele abba a stádiumba hogy gyártom hozzá az eszközöket, hogy legalább egy távcsövet fel lehessen rá tenni. Majd ha készleszek vele, és lehet vele lőni, akkor fontolóra veszem hogy szerzek egy matricakészletet vagy eladom szegényt.

  visszatérve, köszönöm a tanácsokat és a segítségeket, meglesem ezt a lágyítás dolgot!

  #38110

  Nyomkeresõ
  Résztvevő

  Sziasztok!

   

  Egy pár gondolat, ha hozzászólhatok!

  Én  7,62x 54R-est töltöm..Sokan utálják, én szeretem. A cári korból való és még most is nagyon sok helyen lőnek ilyen lőszerrel világszerte. Egy erős, nagy erejű lőszer, nagy visszarúgással. A szociban, a seregben a géppuskák is ezzel a lőszerrel (Russian) voltak etetve. Volt, hogy 300-500 méteres célokra lőttünk harckocsiból géppuskával.. Éjjel igen látványos volt , mert a nyomjelzős lövedékek szép csíkokat húztak a sötét égboltra. És jól lehetett látni, hogy egy gurulatot kapott lövedék micsoda távolságokra tudott elrepülni. Hozzá kell tennem, hogy ezek nagy áthatoló erejű  acélmagvas lövedékek voltak, rettenetes pusztítást végezve a céltárgyban (pl. Szabócsalád).

  Na szóval én ezzel lövök az 52 évjáratú magyar Mosin Nagant (FÉg GV) puskámmal, a legnagyobb megelégedésemre.

  Ezt a lőszert nagyon megéri újra tölteni, mert jelentősen csökkennek a költségek, kb harmadára. Persze ez függ a felhasznált komponensek árától. Én minden versenyre saját töltésű lőszerrel megyek. Nem akarom fényezni magam, csak  leírom, hogy 50-100 méteren nyílt irányzékkal több versenyen is dobogós helyezést értem el és szinte  mindig újra töltött lőszerrel.

   

  tapasztalatok: 4-5 újratöltés max. ennyit bír ki,  megkeményedik, nyakrésznél átlyukad.

  Ha minden újratöltésnél trimmelni kell, akkor ez azt jelenti, hogy minden lövés után a hüvely fala nyúlik, azaz vékonyabb lesz. Nyilván egy határ után a hüvelyfal megadja magát. Max 4 -5 újratöltés..a tapasztalatok szerint. Utána kuka.

  Ha egy ilyen hüvely  megadja magát lövés közben csúnya munkát végezhet a lövővel.   Szerintem nem érdemes keresni a határokat.

  Nekem egyszerű dolgom volt, mert lovex lőport használok, cseh lövedékkel (SallerBéla) és annak idején ez úgy volt, hogy

  az újratöltő táblázatban szerepelt 4-5 féle lőpor és amelyik éppen volt a boltban azt vettem meg. Megnéztem az ajánlott lőpor-mennyiséget ahhoz a lövedékhez, ami volt a boltban és legyártottam az újratöltött lőszereimet.Több százat csináltam már és lőttem el!  És nem változtatok semmit! Egy recept.. jó bevált  nem kísérletezgetek..

  Ha van egy jó bevált recepted, ne változtass rajta! Sokkal, de sokkal nagyobb kihívást jelentett “újratöltés fronton” a szaros 38 Speciál lőszerek újratöltése könnyű lövedékkel. Nem egyszerű eset, mondhatnám azt is, hogy még a kísérletek a  mai napig folytatódnak.

  A lágyítással kapcsolatban fenntartásaim vannak, de hozzá kell tennem sosem próbáltam, ilyen jellegű tapasztalataim nincsenek.

  Legyen szép napotok!

   

  U.i. Egy hete tulajdonomba került  egy 1905-ös Carl Gustafs  6,5x 55 ös kaliberrel. Természetesen ezt is újratöltött lőszerrel fogom etetni. A lövedék megrendelve.. most erre várok. Ha lesznek tapasztalataim, és valakit érdekel, szívesen megosztom őket!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  #38109

  GrayWolf
  Résztvevő

  Sziasztok, először is köszönöm a segítségeket! A Saami vs Cip kérdéssel mostmár így tisztában vagyok! A maximum lőtávot elírtam, én is 150 métert akartam írni :D Quickload-dal igazából annyira nem is összevissza számolgatok, inkább arra próbáltam vonatkoztatni, hogy számomra felfoghatatlan időt töltök azzal, hogy ülök a gép előtt, és egy számomra logikusnak tűnő szisztéma szerint változtatom a kritériumokat, hogy aztán ezáltal találjak egy “jó” kombinációt. (igazából van 175gr-es lövedékhez és 200gr-es lövedékhez is olyan ami kielégíti az igényemet) Csakhát az ember mindig a jobbra törekszik. Viszont, ezzel a kis listával kapcsolatban lenne egy kérdésem, felmarkoltam most egy pár ellőtt hüvelyt. Van amelyikbe beletolom a lövedéket minden gond nélkül, kifele cuppan is, de van olyan amibe nem tudom belenyomni a lövedéket, mit ronthattam ebben az esetben el a töltés folyamán. Mindegyik töltött lőszert szépen csőre lehetett tölteni, könnyen lehetett üríteni, hüvelynyaktól lefele nincs korom, csappantyú nincs kivasalódva. Ma volt tesztelgetés, és két ugyan olyan paraméterű lőszer egyik hüvelyébe belemegy, a másikba viszont nem. Érdekelne hogy ezzel a módszerrel mit saccolok, és mi a konzekvencia. Utána olvasok ennek a “barrel harmonics” dolognak is, köszönöm tanácsod! Köszönöm előre is!

  Voltak mar a huvelyek korabban is toltve? Minden alkalommal amikor a huvelyt formazzak, kemenyedik. Nemelyik mar 3-4 ujratoltes utan reped is. Valoszinu, hogy ami nem nyilt szet mar tobbszor volt toltve. Ilyenkor a problema az, hogy a nyak nem feszul neki a toroknak ezert nem tomiti le rendesen, ami negativan befolyasolja a szorast. En szemely szerint lagyitom a huvelyeket altalaban 2 loves utan. Van aki minden loves utan lagyitja, van aki csak 3-4 utan… Ez jelentosen megnoveli a huvelyek elettartalmat valamint kiegyenliti a sargarez kemenyseget. Fontos, hogy csak a nyakat es egy kis reszt a nyak alatt lagyitsunk. Keress ra a youtube-on az ” annealing brass”-ra, ott sok infot talalsz. Angol nyelv ismeret mindenkepp segitseg, de ha valamit nem ertenel, csak jelezz.

  Az ujratoltessel nem csak sporolsz a loszer aran, hanem megtalalhatod a tokeletes receptet a fegyveredhez. Szinte a legtobb gyari loszerrel elerheto 1 MOA 100 meteren egy jo allapotban levo fegyverrel. Ujratoltessel viszont ettol sokkal szukebb szoras is elerheto- jelentosen nagyobb tavolsagon is.  Szinte barmi amit a loszeren valtoztatsz (huvely markaja, teljes hosszusag, lopor fajta ill. mennyiseg, nyak-nyomas, stb..) befolyasolja a “barrel harmonics”-ot. Ciki, de nem ismerem erre a magyar kifejezest. Valaki leforditana esetleg szakszeruen?   :scratch: Nem hinnem, hogy cso-harmonika lenne a helyes forditas, bar lehet..

  A lenyeg, hogy csak ugy erheto el jelentos eredmeny, ha a loszerek minden parametere megegyezik, Sokan nem tulajdonitanak jelentoseget a nyak-nyomasnak ami azt jelenti, hogy a nyak milyen szorosan “oleli” a lovedeket. Az altalad emlitett megfigyeles a legjobb pelda erre.

  Probaltam feltolteni egy lolapot amin ez valamennyire szemleltetheto, de sajnos valamiert nem megy  :-(

  #38108
  gregusrbert
  gregusrbert
  Résztvevő

  Sziasztok,

  először is köszönöm a segítségeket!
  A Saami vs Cip kérdéssel mostmár így tisztában vagyok!
  A maximum lőtávot elírtam, én is 150 métert akartam írni :D
  Quickload-dal igazából annyira nem is összevissza számolgatok, inkább arra próbáltam vonatkoztatni, hogy számomra felfoghatatlan időt töltök azzal, hogy ülök a gép előtt, és egy számomra logikusnak tűnő szisztéma szerint változtatom a kritériumokat, hogy aztán ezáltal találjak egy “jó” kombinációt. (igazából van 175gr-es lövedékhez és 200gr-es lövedékhez is olyan ami kielégíti az igényemet)  Csakhát az ember mindig a jobbra törekszik.

  Viszont, ezzel a kis listával kapcsolatban lenne egy kérdésem, felmarkoltam most egy pár ellőtt hüvelyt. Van amelyikbe beletolom a lövedéket minden gond nélkül, kifele cuppan is, de van olyan amibe nem tudom belenyomni a lövedéket, mit ronthattam ebben az esetben el a töltés folyamán. Mindegyik töltött lőszert szépen csőre lehetett tölteni, könnyen lehetett üríteni, hüvelynyaktól lefele nincs korom, csappantyú nincs kivasalódva. Ma volt tesztelgetés, és két ugyan olyan paraméterű lőszer egyik hüvelyébe belemegy, a másikba viszont nem. Érdekelne hogy ezzel a módszerrel mit saccolok, és mi a konzekvencia.

  Utána olvasok ennek a “barrel harmonics” dolognak is, köszönöm tanácsod!

  Köszönöm előre is!

  #37724

  GreyWolf
  Résztvevő

  Teljesen egyetertek Lorenz valaszaval alabb. Ha nagyon kis szorast akarsz elerni, keress ra a “barrel harmonics” kifejezesre es tanulmanyozd hogyan tudod befolyasolni lopor mennyiseggel, huvelynyak nyomassal, stb..

  #37707

  lorenz
  Résztvevő

  Szia!

  Ne agyalj túlsokat rajta. Ha a Quickload-dal csak összevissza számolgatsz, akkor inkább válassz ki egy hozzáférhető lőpor brandet – Vihtavuori v. Explosia és az ő táblázatukból mazsolázz töltetet.

  Ha egyébként van egy jól lövő tölteted ebben a kaiberben, akkkor minek variálni? a Max 250 m lőtáv vadászatra soknak tűnik nekem standard vadásztávcsővel…Legyen inkább 150-160 m.

  A lövedék energiát esetenként lehetséges átlagos gáznyomás megemelésével emelni, de ehhez pont lőport kell váltani. A 8x57JS-nél a kb. 740-790 m/s oké 12,7 g-s lövedékkel, 600 mm-es csőből. Valahova ezek közé ha belövöd, rendben van. Ez a 8×57 kaliberben mindenféle tudományos munkásság nélkül megy. Ha fölé mész ezeknek a sebességeknek, akkor valamit elrontottál.

  “-mi az a minimum gáznyomás amit el kell érjek ahhoz, hogy a szerelt lőszer jól működjön (mert ugye az nc-lőpornak nyomás kell. de arról senki se mesélt hogy ez szám szerint mennyi… :( )” Azért, mert nincs ilyen szám.
  “-Az utolsó kérdésem, de talán ez a legmegrázóbb. Amennyiben a CIP szerint a maximális gáznyomásom 3900 BAR lehet akkor a SAAMI szerint a maximális gáznyomásom miért lehet csak 2413,17 BAR, hiszen látszólagosan és méretileg ugyan az (ahogy én gyorsan átnéztem a mellékelt dokumentumokat) a két szereltlőszer. Miért a különbség? Mert így most a Saami szerint olyan megfelelő gáznyomásgörbet tudok elméleti síkon csinálni hogy elsírom magam, de ez a cip szerint meg édeskevés.” A SAAMI egyrészről kiherélte a 8×57-es lőszert, mert az USA-ban az átlagredneckek nem ismerték, hogy a Gew 88 puskának más a töltényűrje (kalibere), és a termékfelelősségi perek elkerülése érdekében a gyártók nagyon lementek a lőszer teljesítményével, hogy ne legyen baj, ha a nem hozzávaló csúzliból lövik. Másrészről a SAAMI másképpen méri a gáznyomást mint a CIP, ezért a mért értékek nem felelnek meg egymásnak, nem átszámolhatók egyik mérési rendszerből a másikra.

  “-mi az a minimum gáznyomás amit el kell érjek ahhoz, hogy a szerelt lőszer jól működjön (mert ugye az nc-lőpornak nyomás kell. de arról senki se mesélt hogy ez szám szerint mennyi… :( )”

  Ne számolgass, ne nézegess gáznyomást, dolgozz gyári töltőtáblából. Ha az alábbiak egyszerre teljesülnek, örülj:
  1. betartod a gyári tábla tól-ig-ját.
  2. A kezdősebesség 8×57 JS kaliberben 12,7 g-s lövedékkel 740 és 790 m/s között van.
  3. A csappantyú nincs sarkosra vasalódva, a hüvely mindenféle erőfeszítés nélkül üríthető a puskából.
  4. A hüvelynyaktól hátrafelé nincs gázvisszafújás. (a nyak lehet némileg kormos).
  5. Ha az ellőtt hüvely szájába egy lövedéket behelyezel, akkor a legkisebb erő nélkül becsusszan.
  6. A az általad elvárt pontosságot hozza a lőszer a fegyverrel.

  Üdv: lorenz

  #37704
  gregusrbert
  gregusrbert
  Résztvevő

  Kedves Mindenki,

  Nem mondanám magam túlzottan tapasztaltnak ebben a lőszerújratöltés dologban, ezért inkább kérdezek.

  Számolgatok én itt összevissza Q   uickload-dal, de sose jutok dűlőre mi lenne a legjobb. Odáig eljutottam hogy van egy relatív működő összeállításom 8x57JS-hez, a gyári lőszerhez viszonyítva jó szórásképpel (100méteren… Nem akarok ám 1600kilóméterről rókákat lőni, de még lőlapokat se.Ezzel max 250.).
  Ugye azt is elmondták/leírták bizonyos helyeken, hogy nem a maximális gáznyomás a leglényegesebb, hanem az, hogy az átlagos gáznyomásom legyen magasabb.
  Nomeg közbe ennek a programnak köszönhetően kíváncsiságból belenéztem a 8×57 mm mauser (SAAMI) adataiba, aztán ez volt az a pont ahol eldobtam a gépszíjat. Noshát a kérdések:

  -Adott lőporral hogy tudom befolyásolni az átlagos gáznyomást (csökkenteni, növelni)?
  -mi az a minimum gáznyomás amit el kell érjek ahhoz, hogy a szerelt lőszer jól működjön (mert ugye az nc-lőpornak nyomás kell. de arról senki se mesélt hogy ez szám szerint mennyi… :( )
  -Az utolsó kérdésem, de talán ez a legmegrázóbb. Amennyiben a CIP szerint a maximális gáznyomásom 3900 BAR lehet akkor a SAAMI szerint a maximális gáznyomásom miért lehet csak 2413,17 BAR, hiszen látszólagosan és méretileg ugyan az (ahogy én gyorsan átnéztem a mellékelt dokumentumokat) a két szereltlőszer. Miért a különbség? Mert így most a Saami szerint olyan megfelelő gáznyomásgörbet tudok elméleti síkon csinálni hogy elsírom magam, de ez a cip szerint meg édeskevés.

  Remélem tudtok segíteni legalább egykét jó szóval, és bocsi, ha szétszórt az írás, megvisel ez a téma.  :wacko:

  #36339

  GreyWolf
  Résztvevő

   

  Nem, nem lágyítok. Nem is tudom, hogy a sárgaréz lágyítható-e egyáltalán. Hüvely van bőven, könnyen hozzá lehet jutni. Újonnan sem drága, beszerezhető. Minden lövés után, a hüvelyhossz be kell állítani. Rideg és kemény lesz. a 18 töltés extrém soknak tűnik. A 38 speciál hüvelye bírja eddig legjobban. 10-szer újratölthető. De ez egy gyenge egyenesfalú pisztolyhüvely. Volt már ennél is olyan, ami felhasadt. [/quote]

   

  Nagy mennyisegben hozzaferheto katonai huvelyre en sem vesztegetnem az idot, a magnum huvelyek viszont nem olcsok. Szerencsere a sargarez lagyithato, 350-400 C koze kell felmelegiteni a nyakat. 400C felett mar tul lagy lesz, neha meg megmentheto kemenyitessel, ami 3-4 szeres ujraformazast jelent a golyos tipusu formazon. En elobb lagyitom, formazom, majd azonos hosszusagra vagom.

  #36336

  Nyomkeresõ
  Résztvevő

  Az sok mindentől függ! Én a mosin lőszerét a 7,62 x 54R-t töltöm.A 7,62 x 54 R egy erős lőszer.. A tapasztalatom szerint 4-5 újra tölthető. A vége az, hogy szétnyílik, a hüvelynyak. Azt azért nem illik megvárni. A fém nyúlik és keményedik, rideggé válik.. Egyszer csak megadja magát.

  En 300 WSM-et toltok ami magnum es mar van olyan huvely amit 18-szor toltottem ujra, viszont en lagyitom oket. Igy akar 30-40szer is ujratolthetoek. Te nem probaltad meg? Eleg egyszeru dolog. Lagyitas nelkul ezek is repednek kb. 6 toltes utan.

   

  Nem, nem lágyítok. Nem is tudom, hogy a sárgaréz lágyítható-e egyáltalán. Hüvely van bőven, könnyen hozzá lehet jutni. Újonnan sem drága, beszerezhető. Minden lövés után, a hüvelyhossz be kell állítani. Rideg és kemény lesz. a 18 töltés extrém soknak tűnik. A 38 speciál hüvelye bírja eddig legjobban. 10-szer újratölthető. De ez egy gyenge egyenesfalú pisztolyhüvely. Volt már ennél is olyan, ami felhasadt.

  #36330

  GreyWolf
  Résztvevő

  Az sok mindentől függ! Én a mosin lőszerét a 7,62 x 54R-t töltöm.A 7,62 x 54 R egy erős lőszer.. A tapasztalatom szerint 4-5 újra tölthető. A vége az, hogy szétnyílik, a hüvelynyak. Azt azért nem illik megvárni. A fém nyúlik és keményedik, rideggé válik.. Egyszer csak megadja magát.

  En 300 WSM-et toltok ami magnum es mar van olyan huvely amit 18-szor toltottem ujra, viszont en lagyitom oket.

  Igy akar 30-40szer is ujratolthetoek. Te nem probaltad meg? Eleg egyszeru dolog. Lagyitas nelkul ezek is repednek kb. 6 toltes utan.

   

  #36329

  Nyomkeresõ
  Résztvevő

  Udvozlet mindenkinek! Uj vagyok a forumon de loszer keszitesben mar van egy kis gyakorlatom. Regebben toltottem 9×19, .45ACP, 30-06 loszereket de mostanaban mar csak 300 WSM-et. Afelol erdeklodnek, hogy van-e koztetek olyan, aki nem csak azert tolt mert olcsobb, hanem precizios loveszet, pontossag miatt is? Hanyszor toltotok ujra puska huvelyeket?

   

  Az sok mindentől függ! Én a mosin lőszerét a 7,62 x 54R-t töltöm.A 7,62 x 54 R egy erős lőszer.. A tapasztalatom szerint 4-5 újra tölthető. A vége az, hogy szétnyílik, a hüvelynyak. Azt azért nem illik megvárni. A fém nyúlik és keményedik, rideggé válik.. Egyszer csak megadja magát.

  #36229

  GreyWolf
  Résztvevő

  Udvozlet mindenkinek!

   

  Uj vagyok a forumon de loszer keszitesben mar van egy kis gyakorlatom.

  Regebben toltottem 9×19, .45ACP, 30-06 loszereket de mostanaban mar csak 300 WSM-et.

  Afelol erdeklodnek, hogy van-e koztetek olyan, aki nem csak azert tolt mert olcsobb, hanem precizios loveszet, pontossag miatt is?

  Hanyszor toltotok ujra puska huvelyeket?

  #32269

  Szabi95
  Résztvevő

  Köszönöm szépen !!

  Végül tegnap délután sikerült kiütnöm hasonló csavaros módszerrel.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 54