Kútmérgezők kuckója

Kezdőlap Fórumok Csináld magad Kútmérgezők kuckója

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Ennek a témakörnek tartalma 103 hozzászólás, 25 résztvevő. Utolsó frissítés: Pferi Pferi 6 hónapja telt el.

14 bejegyzés megtekintése - 91-104 / 104
  • Szerző
    Bejegyzés
  • #13898

    Nobody
    Résztvevő

    Én is csináltam ilyen kis pogácsákat, ahogy Doki_75 írta. Nyers méhviaszt 3500Ft/kg áron vettem a közeli méhészetből fél kilót. Ezt át kellett szűrni. Lábosba 5cm-ig vizet engedtem, fölé konyharuhás tésztaszűrőbe tettem a viaszt és 100 fokra állított gázsütőbe tettem. A víz tetején gyűlt össze az olvadt viasz. Reggelre kihűlt és a képen látható szép narancssárga korongot kaptam. Nagyon finom méz illata van :)

    A marhafaggyút is nyers faggyúból nyertem ki. 200Ft/kg egy nagyobb hentesnél. Nagy lábosba tettem a húsdarálón ledarált faggyút. Annyi vizet engedtem bele, hogy kb harmadáig érjen az edénynek. Ezután forraltam. A faggyú olajként a tetején úszik ahogy kifő a cafatokból, amik pedig összezsugorodnak. Konyharuhán szűrtem kb 5cm vízre egy másik edénybe. Ez sárgásfehér korong lett.

    A lent írt arányban kevertem a három összetevőt. Sima felületre akartam önteni, hogy egyforma vastagok legyenek a korongok ezért tükörből (ez volt éppen) egy kis kádat készítettem. A kiöntés előtt beállítottam a vízszintet. A magasságot pedig 4 db csavarfejjel (csavaranya éppen nem akadt a kezembe) figyeltem. (Ezeket érdemes kicsit előmelegíteni, mert kidermed mellette a keverék.

    Hagytam másnapra megszilárdulni, majd kiszaggattam 13-as szaggatóval. Az elejét összeszűkítettem egy ollóval, így pont jó méretű korongokat vágott és a csőből is könnyen ki lehetett nyomni egy hosszú reizercsavar fejével.

    A korongok kicsit puhábbak lettek, mint a lenti referencia, aminek a fagyú lehet az oka. A csőszerelőboltban kaphatóban elvileg van tartósítószer és keményebb is. Talán a víztartalma is kevesebb. Ettől függetlenül Doki szerint jól látta el a feladatát. Nem olvadt meg a kocsiban sem pedig “enyhe” kánikula volt  :wacko:

    #13116
    Doki_75
    Doki_75
    Résztvevő

    Szia Doki_75! Köszi a részletes válaszokat. Holnap beszerzem a tálkát, most már tudom mit keressek. :wacko: Tegnap elkészült a “keverék” és a szaggató, mellékesen még öntöttem vagy 1200db .454-es RB lövedéket. Hiába a Remit és a R&P-t etetni kell. ;-) Köszi még egyszer az infókat. Ha kipróbáltam, jelentkezem a tapasztalatok leírásával! :mail: U.i.: Sütit tényleg nem szoktam sütni, viszont a diópálinkához lassan alkalmas lesz a zöld dió! :good: Üdv: Cajga

    Huha, 1200 db gömböc?  Meddig tartott míg kész lettél velük? Ráadásul ebben a melegben…  Hát igen, az idült fegyvermánia csodákra képes.

    Én ökör, lepermeteztem a diófát levéltetvek ellen,úgyhogy lőttek az idei diópálesznak.

    Várom az eredménybeszámolót!

    Üdv:

    Balázs

    #13112
    Cajga
    Cajga
    Résztvevő

    Szia Doki_75!

    Köszi a részletes válaszokat. Holnap beszerzem a tálkát, most már tudom mit keressek. :wacko:

    Tegnap elkészült a “keverék” és a szaggató, mellékesen még öntöttem vagy 1200db .454-es RB lövedéket. Hiába a Remit és a R&P-t etetni kell. ;-)

    Köszi még egyszer az infókat. Ha kipróbáltam, jelentkezem a tapasztalatok leírásával! :mail:

    U.i.: Sütit tényleg nem szoktam sütni, viszont a diópálinkához lassan alkalmas lesz a zöld dió! :good:

    Üdv: Cajga

    #13106
    Doki_75
    Doki_75
    Résztvevő

    Szia Doki_75! Köszi a részletes anyagot. Látom Te is precíz vagy a dokumentálással. :yes: Ma csak a keveréket tudom elkészíteni. Egy kérdés még lenne. Azt írtad, hogy csak szilikon anyagú tálba lehet tölteni szaggatásra. Ez milyen edény, vagy tálka. Ha bemegyek a boltba és megkérdem az eladót, szerintem fin..ja nem lessz az anyagával kapcsolatban. :unsure: Üdv: Cajga

    Szia Cajga!

    Látom, te se sütsz valami gyakran süteményt  ;-) .

    A forma egy gumi szerű anyag és manapság a nagyobb bevásárló központok konyhafelszerelési részlegén, a tortaformák között leget velük találkozni. Kb. 1000-1500 pénz. A hagyományos fémek mellet kb. 50%-ban ma már ezeket kínálják, pláne ha speciális formájú sütiket akarsz csinálni. Előnye, hogy a sütőformát nem kell kivajazni, nem kell sütőpapír alá, és a süti mégsem ég le benne. Ráadásul rugalmas, így az elkészült tésztáról lefejthető. Úgy képzeld el, mintha egy gumi homokozóforma lenne, teflon tulajdonságú felülettel. Értelem szerűen a lapos aljú jön számításba. Minél nagyobb, annál jobb -egy öntéssel többet szaggathatsz. A fotókon egy 20 centis, kb 50 mm mély forma látható.

    Üdv:

    Balázs

    PS: Googlizva rögtön találtam képeket: http://www.sussvelem.hu/sutoforma/torta-forma?sort=p.model&order=DESC

    #13104
    Cajga
    Cajga
    Résztvevő

    Szia Doki_75!

    Köszi a részletes anyagot. Látom Te is precíz vagy a dokumentálással. :yes:

    Ma csak a keveréket tudom elkészíteni. Egy kérdés még lenne. Azt írtad, hogy csak szilikon anyagú tálba lehet tölteni szaggatásra. Ez milyen edény, vagy tálka. Ha bemegyek a boltba és megkérdem az eladót, szerintem fin..ja nem lessz az anyagával kapcsolatban. :unsure:

    Üdv: Cajga

    #13100
    Doki_75
    Doki_75
    Résztvevő

    Sziasztok!

    Csináltam egy teszt dokumentációt. Remélem átmegy ppt-ben is.

    Üdv:

    Balázs

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    #13090
    Doki_75
    Doki_75
    Résztvevő

    1.0 verzió .36 kaliberben. Ez 9,3X62 hüvelyből készült bőrlyukasztó mintára. Egyszerre több pogácsa szaggatható ki, mielőtt üríteni kell, így a munka sokkal gyorsabb vele. A .44-es beta verzióval csak 2 db szaggatható ki, utána üríteni kell.

    Az 1.1 verziónál majd a hüvelytalpat vágom le, akkor meg se kell állni a szaggatással, a termék felül jön majd ki. Ha vártok a szaggatással, míg a matéria kézmeleg lesz, nem ragadnak össze a pogácsák. kb 10 perc alatt százas nagyságrendű mennyiség állítható elő, ami messze elég 1-2 heti lővőldőzésre. Abszolut nem drága és a filc-nél több kenőanyagot hordoz. Vastagsággal a csőhosszhoz és a használt lőpor koszolódásához állítható.

    Gondolkodtam rajta, hogy nyomtatópapírból vágok ki korongokat, amit alul-felül rá tudok ragasztani a tablettákra, így véletlenül se ragad pl. a kokikális skuló aljához, ami sztem. fontos a lőszabatossághoz. Golyónál ez valószínű nem fog működni. Alul meg segít(het) a lőporba/grízbe nyomódás ellen.

    De még egyszer! Soha nem lőttem ilyen jól, mint ezzel a megoldással és a cső is extra tiszta maradt.

    Majd csinálok képet lövészet közben és után is.

    Üdv:

    B

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    #13085
    Doki_75
    Doki_75
    Résztvevő

    Következő kép a szerszámról és a bogyókról .44 kaliberben. Beta verzió. Az anya M8-as a méret becslés miatt, és a kiöntött anyag vastagságát is ezzel “állítottam be”. A forma aljára tettem és addig öntöttem, amíg az olvadt zsír éppen a pereméig ért.

    A dugattyót már nem tudom milyen hüvelybvől csináltam, talán 222-es navy 223-as lehetett. A szár egy régi csavarhúzóból van.

    B.

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    #13082
    Doki_75
    Doki_75
    Résztvevő

    Sziasztok!

    Mellékelten a képek a kenőanyagról. A konyhában 22 °C volt, és az anyag törik.

    Üdv.

    B.

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    #13081
    Doki_75
    Doki_75
    Résztvevő

    <div class=”d4p-bbt-quote-title”>Cajga hozzászólása:</div>
    Szia Doki_75! Köszönjük az ötletet és a részletes beszámolót. Én még nem ismertem ezt a módszert, így a közeljövőben ki fogom próbálni. Egy kérdésem azért lenne. A gyertyaviaszt muszáj belekeverni, vagy elég lenne a marhafaggyú és méhviasz keveréke is? Mi a szerepe a keverékben? Köszi és üdv: Cajga Mód.: Ha tudnál a “speciális” szerszámokról képet feltenni hálás lennék.

    Üdv!
    Szerintem nyári időben mindenképp szükséges a gyertya viasz -paraffin, hogy ne olvadjon meg és szivárogjon át a gríz fojtáson.

     

    Sziasztok!

    A paraffin teszi a keveréket tapizásbiztossá. Legnagyobb csodálkozásomra töltéskor nem ragad a kezemhez a cucc, se a dob elejét nem teszi ragacsossá. Melegben (ma ki fogom próbálni, azt mondják 30°C lesz :-)) nem fog elfolyni az anyag. A csövet belül mégis nedvesíti, valószínűleg a lőpor és a cső melege valamint a súrlódás megolvasztja.

    Azt vártam, összecsomósítja a feketelőpor maradványokat, de hála Istennek nem így lett. A héten mixeltem több mint egy litert belőle. Ezt onnan tudom, hogy a paraffin hozzáadásakor a befőttes üveg túlcsordult az asszony konyhapultjára :unsure: .

    Mikróban kitűnően olvad, először a faggyút kell felolvasztani, hozzáadni a méhviaszt, és amikor az is felolvad, jöhet a paraffin gyertya. Nagyon hamar megszilárdul.

    A grízbe szerintem belenyomódik és egy filc koronghoz hasonló kompozitot csinál belőle. Töltőkar közepes nyomása simán megfolyatja.

    Fotók még jönnek.

    Üdv:

    Balázs

    #13080

    olmos
    Résztvevő

    Szia Doki_75!

    Köszönjük az ötletet és a részletes beszámolót. Én még nem ismertem ezt a módszert, így a közeljövőben ki fogom próbálni. Egy kérdésem azért lenne. A gyertyaviaszt muszáj belekeverni, vagy elég lenne a marhafaggyú és méhviasz keveréke is? Mi a szerepe a keverékben?

    Köszi és üdv: Cajga

    Mód.: Ha tudnál a “speciális” szerszámokról képet feltenni hálás lennék.

    Üdv!
    Szerintem nyári időben mindenképp szükséges a gyertya viasz -paraffin, hogy ne olvadjon meg és szivárogjon át a gríz fojtáson.

    #13074
    Cajga
    Cajga
    Résztvevő

    Szia Doki_75!

    Köszönjük az ötletet és a  részletes beszámolót. Én még nem ismertem ezt a módszert, így a közeljövőben ki fogom próbálni. Egy kérdésem azért lenne. A gyertyaviaszt muszáj belekeverni, vagy elég lenne a marhafaggyú és méhviasz keveréke is? Mi a szerepe a keverékben?

    Köszi és üdv: Cajga

    Mód.: Ha tudnál a “speciális” szerszámokról képet feltenni hálás lennék.

    #13015
    Doki_75
    Doki_75
    Résztvevő

    Sziasztok! Szeretném megosztani egy tegnapi kísérletem eredményét. A neten olvasgatva a feketelőporos szerelt lőszereknél találtam néhány receptet “grease cookie”-ra. Aki még nem ismeri, ez egy miniatűr zsírpogácsa, ami feketelőporhoz való szilárd kenőanyagból készül, és a lőpor fölé kerül a szerelt lőszereknél, főleg papírba göngyölt lövedékek esetén, hogy a csőbe lerakódott lőpormaradványokat felpuhítsa. Na, gondoltam ha ott működik, használható lenne elöltöltő revkóhoz is. A kenceficélést a dobkamrák előtt, a nyakig zsíros markolatot és a 2 dob után zsírban úszó csőfart és keretet biztosan senkinek sem kell részleteznem. A gyári filc alátéteket meg drágállom.

    Szóval a recept (tömegre mérve):

    1 rész marhafaggyú (csőszerelő boltban, vagy borász boltban kapható)

    1 rész paraffin (fehér gyertyából olvasztva)-tudom hogy ásványi, de olvass tovább a gyakorlati próbánál leírtakig)

    1/2 rész méhviasz (neten tudsz műlépet rendelni, kb. 4-5 ezer/kg)

    korrektség kedvéért, a neten találtam a a receptet, de nem tudom újra megtalálni :scratch: .

    Ezt szépen összeolvasztjuk, és egy lapos aljú szilikon sütiformába öntjük. Először műanyag tálba öntöttem és a kiszaggatott pogácsák mind hozzátapadtak az aljához, szóval vagy szilikon, vagy szívás :-( . A vastagságot az adott töltethez lehet igazítani, nekem az 1858 NMA Remin. 6-7 mm vált be. Nem túl sok és nem is túl kevés, szóval pont jó.

    A kiszaggatást még a massza teljes kihűlése előtt kell végezni, később már túl kemény a szaggatáshoz. Szaggatót egy levágott nyakú .300 WM hüvelyből rögtönöztem. Hogy hol kell levágni az egy kis türelmet igényel. Finomhangolni egy kúpos tüskével, vagy kisebb kaliberű visszaformázó matricába (7,62X54R pl.) gyömöszöléssel lehetséges. A szélét megélezhetjük. Hogy kijöjjenek a cookie-k, egy injekciós fecskendő elvén alapuló szerkentyűt csináltam aminek a szára átmegy a hüvely gyúlyukán.

    A massza szilárdulás után kb. a szilárd méhviasz állagát veszi fel, nem ragad még 25 °C-ban sem (padláson tároltam), és könnyen belenyomható a revolverdobba, mint a filc.

    Töltés: 15 gr 3F Swiss (hogy ez mennyivel jobb mint a Vesuvit  :yes: )+0,7 ccm búzadara (kell, mert a zsír belenyolódik a lőporba és hatástalanítja egy részét, és a hézagoláshoz is kell)+ zsírtabletta+.454 golyóbis, vagy 200 gr konikális (mindegyik fölött marad még 3-5 mm). A töltőkarral lenyomva a szír megfolyik és kompromisszummentesen tömít-no chain fire.

    Eredmény: ilyen jól még sose lőttem! A szerény lőtudásommal 1 kézzel 80 ill. 82-es eredmény (előtte játszottam a jó töltetoszlop megtalálásával). Hiba egyértelműen elhúzás a részemről.

    A cső 60 lövés után még tiszta volt, kívül sehol zsír a csőfar körül, a kamrák egyértelműen szárazak, holott a csőszáj körül egy kb. 1 mm-es fekete gyűrű volt (zsír, ahogy letöröltem). A cső belül nedvesen csillogott még a csőszájnál is. Huzagok élesen látszottak. Ki szoktam húzni normál esetben egy <span style=”line-height: 1.5em;”>nedves</span><span style=”line-height: 1.5em;”> </span><span style=”line-height: 1.5em;”>bébi popsitörlő kendőt téve a csőszájra+tapasz kihúzóval letuszkol. Most direkt nem tettem ezt. A 60. lövés után a dobkamra aljáig letolt kendő enyhén szürke lett csak az elején. Előtte mindig csurom fekete már egy sorozat után is.</span>

    Remélem nem lerágott csont, nekem mindenképpen újdonság.

    Üdv:

    Balázs

     

     

    #8582

    nemeth.balazs
    Kulcsmester

    A 2013 november 28. előtti fórum hozzászólásokat az alábbi link alatt találja: http://archiv.kapszli.hu/hu/forum/6-4-1

14 bejegyzés megtekintése - 91-104 / 104