Fogjuk meg a kezdők kezét

Kezdőlap Fórumok Pontlövészet Fogjuk meg a kezdők kezét

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Címkézve: 

Ennek a témakörnek tartalma 213 hozzászólás, 46 résztvevő. Utolsó frissítés: border guard border guard 1 hónap, 2 hete telt el.

15 bejegyzés megtekintése - 16-30 / 214
  • Szerző
    Bejegyzés
  • #45175

    Nyomkeresõ
    Résztvevő

    Ami a margarint és a különböző növényi olajokat illeti, keményedő gliceridek közé tartoznak, azaz levegőn oxidálódnak (telítetlen kötések kinyílnak, oxidálódnak) és gyantaszerű, nagyon masszív, anyagot képeznek. Ezért nem szabad ilyen olajokkal zárat, ajtópántot, zsanért kenegetni. Ráadásul savtartalommal is bírnak a folyamatos bomlás miatt, és eszik a fémet.

    #45173
    border guard
    border guard
    Résztvevő

    Chariot 45165 sz hsz-hez/felesleges hsz “vonathúzás” állandó ismételgetések helyett/

    Szerintem is felesleges a “spanyol viaszt ismét feltalálni” . Kiváló lövész,vadász tippek vannak a klasszikus marhafaggyú,méhviasz,különféle ,olajok elegyre illetve az ezekkel átitatott a csőméretnek megfelelő szabályos

    lukasztóval vágott tapaszokra ,jóféle szövött lepedőből.Szívesen emlékszem Tibi az általad kreált” tapasztejre” is….

    #45167

    A sok vicces hozzászólás végére biztos, ami biztos még 1x azért ideírom: tapaszolt gömbhöz a margarin NEM jó! Anno, a magyar elöltöltőzés hőskorában Káldi professzor úr is ezt javasolta volt használni, és max 4-5 lövés után már akkora mocsok volt a csőben, hogy kalapáccsal kellett a lövedéket leverni! Elég hamar MINDENKI áttért ennél jobb kenőanyagra. Mondom mindenki! :bye: Szinte minden jobb nála, beleértve a nyálas tapaszt is! Ezeket a köröket más sokak és jó régen lefutották, feleslegels elpocsékolni egy rakat lőport arra, hogy ismét rájöjjetek, hogy a margarin/vaj erre alkalmatlan! :yes:

     

    Nahh. Nem csak emberbe, hanem fegyverbe sem való. Mögmonnntammm. :yahoo:

     

    #45165

    Chariot
    Résztvevő

    A sok vicces hozzászólás végére biztos, ami biztos még 1x azért ideírom: tapaszolt gömbhöz a margarin NEM jó!

    Anno, a magyar elöltöltőzés hőskorában Káldi professzor úr is ezt javasolta volt használni, és max 4-5 lövés után már akkora mocsok volt a csőben, hogy kalapáccsal kellett a lövedéket leverni! Elég hamar MINDENKI áttért ennél jobb kenőanyagra. Mondom mindenki!  :bye:

    Szinte minden jobb nála, beleértve a nyálas tapaszt is! Ezeket a köröket más sokak és jó régen lefutották, feleslegels elpocsékolni egy rakat lőport arra, hogy ismét rájöjjetek, hogy a margarin/vaj erre alkalmatlan!  :yes:

     

     

    • A hozzászólás módosításra került: 1 hónap, 3 hete telt el- Chariot.
    #45164

    Nos. Prof. emeritus Mózsik Gyula gastroenterológus a capsaicin feltételezett GI transmitter voltával kapcsolatban végez kutatást (peptikus fekély és gyomor adenocarcinoma terén elsősorban – ha jól tudom) Epidemiológiai vizsgálatokról szó nincsen, úgyhogy az “egészséges-e capsaicint fogyasztani?” kérdéshez ennek a témához köze semmi. A capsaicin nem egyenlő a paprikával, található benne (néha amúgy ólom is :yahoo: ) Aztán, hogy ennek az általam említett pálinkához mi köve van, azt tényleg nemtom. A margarinfogyasztásról sem sikerült eddig igazolni, hogy káros lenne, a tömény szeszekről viszont igen – sajnos. Ettől függetlenül imádom, de tudom hogy egészségtelen, van pár ilyen dolog… Amúgy, én sem szeretem a margarint (kenyéren, de lehet hogy a pusekba jó). :bye:

    Bizonyára. Csakhogy az életre kelt matéria már nem az mint az összetevői. Ha a vegyészet felől közelítünk bizonyára van igazságod. Természetesen nem az a lényeg, hogy csípőspaprika, bors, ecet vagy pálesz, hanem az erős, és/vagy csípőr vegyület keltette inger, amire védekezéssel válaszol a belsőség, még mielőtt lecsusszanna a feles. Nem őrültem meg, hogy ezeket különböző orvosok irományaiból szedegessem össze, ezt Mózsik Gyula bácsi a saját szájával így mondta, mert 10-15 évig apám, majd az én kezelőorvosom volt.

    Margarin viszont a tapaszra a legjobb. Nyilván nagy baj lenne, ha köztudatba beszivárogna, hogy a margarin egészségtelen anyag. Az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, és ezekkel összefüggő összes iparágat és szolgáltatást át kellene szervezni, ha a margarinfogyasztás jelentősen csökkenne, ezért senki sem fogja óbégatni, hogy ez egy műtrutyi, nem emberi tápláléknak való.

    “Természetesen, szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok és/vagy finomított és keményített, és/vagy átészteresített növényi, vagy növényi eredetű zsiradékok vízzel, illetve tejjel, és adalékanyagokkal készített lehűtött és mechanikailag megmunkált emulziója.”  Hát ez nem tűnik halászlé receptnek. Mit keres egy ilyen vegyszer a szervezetben????  És szar az íze is. :yahoo:  A TUDOMÁNY MAI ÁLLÁSA SZERINT!

    Az viszont érdekelne, hogy mennyi ólmos paprikából jön ki egy .44 -es skuló??? :mail:   :yahoo:  Mert a vízvezeték olvasztással elég nagy a macera.

    Szép napoSt!

    #45162
    rprme
    rprme
    Résztvevő

    Nos. Prof. emeritus Mózsik Gyula gastroenterológus a capsaicin feltételezett GI transmitter voltával kapcsolatban végez kutatást (peptikus fekély és gyomor adenocarcinoma terén elsősorban – ha jól tudom)  Epidemiológiai vizsgálatokról szó nincsen, úgyhogy az “egészséges-e capsaicint fogyasztani?” kérdéshez ennek a témához köze semmi. A capsaicin nem egyenlő a paprikával, található benne (néha amúgy ólom is :yahoo: )

    Aztán, hogy ennek az általam említett pálinkához mi köve van, azt tényleg nemtom. A margarinfogyasztásról sem sikerült eddig igazolni, hogy káros lenne, a tömény szeszekről viszont igen – sajnos. Ettől függetlenül imádom, de tudom hogy egészségtelen, van pár ilyen dolog…

    Amúgy, én sem szeretem a margarint (kenyéren, de lehet hogy a pusekba jó).  :bye:

    #45155

    Aaaaaahaaa, mostmár értem. Erre a jelenségre akartam utalni. Amúgy Japppán prófesszorok meg aztis kimutatták, hogy a jéghideg sör is rákkeltő: 100 alvó rákot öntöttek le vele és mind felkelt! :wacko: De hagyjuk, ez a fórum nem erről szól. A margarint az ólomra menüt kipróbálom. Sőt a tapaszba is beitatható.

    Bár tényleg nem ide tartozik, de meg kell cáfolnom a japán professzorokat. Én japánban rengeteg rákot ezzem, és még röbb sört ittam rá, de egy sem kelt fel a hasamban.

    De, hogy nem a szokásos bulvárbarmoktól vettem a paprika és pálesz magyarázatot: íme az egyik könyv, amiben-többek között a volt orvosom- Mózsik Gyula prof. ír a paprikás kutatásokról és amit írtam: https://moly.hu/konyvek/mozsik-gyula-domotor-andras-past-tibor-vas-viktoria-perjesi-pal-kuzma-monika-szolcsanyi-janos-capsaicinoids. Ps: azért, mert átlagembernek hihetetlen valami, még lehet igaz!

    Szép hétvégét!

    Ps: Revolverkence tökéletes! Margarin káros az egészségre, mű-moslék városiak takarmányozására, ezért nem akarom, hogy a tapaszom és a Kentuckym :cry: :yahoo: :yahoo: beteg, anorexiás legyen! :-))))))

     

    #45153
    rprme
    rprme
    Résztvevő

    Aaaaaahaaa, mostmár értem. Erre a jelenségre akartam utalni.  Amúgy Japppán prófesszorok meg aztis kimutatták, hogy a jéghideg sör is rákkeltő: 100 alvó rákot öntöttek le vele és mind felkelt!   :wacko:

    De hagyjuk, ez a fórum nem erről szól.

    A margarint az ólomra menüt kipróbálom. Sőt a tapaszba is beitatható.

    #45152

    Tényleg csak a szalonidióták egészségvédelme érdekében szólnék hozzá: “persze a margarin mérgező! Ugye a transzzsírsavak rákkeltő szemetek, de a pálinka egészséges, mert az osztán oly természetes, aha. Májzsugort meg csak a pancsolt borok okoznak ugye. Amúgy a lőporfüst is egészséges- meeert azmeg fertőtlenít.” No jobbulást! De a tudományos rézhez- hány fokon ég el a margarin? mert a növényolaj azért nem javasolt -ha jól tudom- mert alacsony a gyulladáspontja.

    “Aki szelet vet vihart arat” Nicsak mi lett a köpjünk, vagy ne köpjünk a tapaszra, kérdésemből!  :yahoo:   :yahoo:

    Én azért hozzá tenném, hogy ” a tudomány mai állása szerint, ” vagy azt legalább, hogy a “mai tudásunk szerint”

    1. A margarin és az étolajok azért egészségtelenek, mert élő állat és emberállat a történelem illetve a törzsfejlődés során sosem találkozott természetben egyszerre akkora dózis növényi olajjal és zsírral, mint ami egy margarinos kenyéren, vagy egy olajban sült krumplin van. A szervezet egyszerűen nem tudja mi ez. Valamint, a margarin mint hidrogénezett növényi olaj, egy mesterséges cucc. És akkor még nem szóltam az “E-kről amivel tele van. ) És nem azt kell vizsgálni, hogy milyen összetevője, táplálék vagy sem, hanem az egész anyag táplálék -e vagy sem.

    2. Pécsi gasztroenterológus professzor felfedezése, hogy -többek között- a pálinka és a csípős paprika miért egészséges. Azért, mert ahogy a szájba jut, az agy érzékeli, hogy csípős és/vagy erős cucc érkezett. Idegi és hormonális utasítást küld a gyomornak és a beleknek, hogy hama-hama kezdjenek ezek ellen bontó enzimeket termelni, mert különben káréri a szöveteket. Így a rendszeres pálesz, vagy valami hasonló rendszeres fogyasztása kialakítja a védekező mechanizust, azaz “megedzi” az emésztőrendszert így kevesebb lesz a gyomor, bél stb. rák, vagy betegség. Persze, nem akkora dózisban, hogy az mérgező legyen. A legtermészetes táplálékoknak is van akkora dózisa, ami már mérgező. Pl sárgarépának is.

    3. Sebre helyezett és meggyújtott puskapor fertőtlenít. Bár a füstje csak alig, de a hője az jól.

    4. nikotin késlelteti az Alzheimer-kór lefolyását.

    A TUDOMÁNY MAI ÁLLÁSA ÉS A JELENLEGI TUDÁSUNK SZERINT!  :yahoo:   :good: (Einsteinnek, a fizika és matek reklámeberének néhány teóriája is megbukott már az idők során.)

    5. Az a kenőanyag, ami nem gyullad meg, könnyen kezelhető és kicsit akadályozza a korom lerakodását, esetleg az ólomét is, az a véleményem szerint mind jó lehet. Nemeeem?

    #45151
    rprme
    rprme
    Résztvevő

    Tényleg csak a szalonidióták egészségvédelme érdekében szólnék hozzá: “persze a margarin mérgező! Ugye a transzzsírsavak rákkeltő szemetek, de a pálinka egészséges, mert az osztán oly természetes, aha. Májzsugort meg csak a pancsolt borok okoznak ugye. Amúgy a lőporfüst is egészséges- meeert azmeg fertőtlenít.”  No jobbulást!

    De a tudományos rézhez-  hány fokon ég el a margarin? mert a növényolaj azért nem javasolt -ha jól tudom- mert alacsony a gyulladáspontja.

    #45149
    LQ
    LQ
    Résztvevő

    Ismét tanultam vmit! Köszi! :good:

     

    Örülök, ha hasznosat írtam.  :bye:

    #45147

    pergerg
    Résztvevő

    A nyálas tapasszal csak szívtam, kb. egy tucat lövés után annyira összeragadt a kosz csőben hogy úgy kellett kirángatni a töltővesszőt.

    Kiskaliberű puskád van? Mert minél nagyobb a kaliber fajlagosan “annál kevésbé”koszolódik. Több rá a hely. De nekem 20+ év alatt majd mindenkor bevált a nyálas tapasz igaz, 54 és 58-as csövekhez. Habár a 44-45-ös pisztolyoknál se volt vele sose gond! Ha lövésenként kihúzod a csövet nincs kosz ami felgyűljön! ;-)

    .54-es IA GPR, így nem az a gond hogy kicsi a cső, hanem hogy szoros a meglévő tapasszal/tisztítótapasszal. A gond éppen hogy a tisztítótapasszal van, egyszerűen beleragad a csőre égett koszba. Persze lehet játszani a vastagsággal, de inkább arra gondolok, hogy hogy a nyálas tapasz lefelé még segít a lövedéket betolni, de lövéskor már elpárolog a nedvesség és nincs ami a csőben lévő szmötyit szépen összegyűjtse és a felületet síkosítsa, hogy aztán ki lehessen húzni könnyedén. A wax része épp ebben segít. De ez csak tipp. A lényeg hogy gyakorlati tapasztalat alapján tényleg sokkal, sokkal jobban bevált ez az olívás-olajos wax (egyébként még korhű is, eredetileg is olívát illetve faggyút használtak). Amióta azt használom, gyakorlatilag nincs problémám a csőbe ragadó tisztítótapasszal és másnak is bevált kisebb kaliberű hosszúpuskán hasonló gondok miatt.

     

    TAPASZtalt kollégáktól hallottam a nyálas tapaszról az első lövészetemen. Nekem egyből bejött, ezért nem is próbálkoztam mással. Cal.: 0.45 huzag: 1:66, 0.445 gömblövedék, tapasz flanel ingből vágott 22×22 mm négyzet nyálazva. 30 lövésig próbáltam legtovább,  tisztítás nélkül semmi nehézség nem adódott. Mivel a nedvesség (nyál) az égéstermékekkel korrozív elegyet alkot, a lövészet végén 2-3 száraz tisztítóval (vileda) kíhúzom a csövet az otthoni forró vizes pucolásig.

    Amúgy nagyon tanulságos volt a hozzászólásokat olvasni, bár mindig így izzana a fórum!

    #45143
    Kurfürst
    Kurfürst
    Résztvevő

    A nyálas tapasszal csak szívtam, kb. egy tucat lövés után annyira összeragadt a kosz csőben hogy úgy kellett kirángatni a töltővesszőt.

    Kiskaliberű puskád van? Mert minél nagyobb a kaliber fajlagosan “annál kevésbé”koszolódik. Több rá a hely. De nekem 20+ év alatt majd mindenkor bevált a nyálas tapasz igaz, 54 és 58-as csövekhez. Habár a 44-45-ös pisztolyoknál se volt vele sose gond! Ha lövésenként kihúzod a csövet nincs kosz ami felgyűljön! ;-)

    .54-es IA GPR, így nem az a gond hogy kicsi a cső, hanem hogy szoros a meglévő tapasszal/tisztítótapasszal. A gond éppen hogy a tisztítótapasszal van, egyszerűen beleragad a csőre égett koszba. Persze lehet játszani a vastagsággal, de inkább arra gondolok, hogy hogy a nyálas tapasz lefelé még segít a lövedéket betolni, de lövéskor már elpárolog a nedvesség és nincs ami a csőben lévő szmötyit szépen összegyűjtse és a felületet síkosítsa, hogy aztán ki lehessen húzni könnyedén. A wax része épp ebben segít. De ez csak tipp.  A lényeg hogy gyakorlati tapasztalat alapján tényleg sokkal, sokkal jobban bevált ez az olívás-olajos wax (egyébként még korhű is, eredetileg is olívát illetve faggyút használtak). Amióta azt használom, gyakorlatilag nincs problémám a csőbe ragadó tisztítótapasszal és másnak is bevált kisebb kaliberű hosszúpuskán hasonló gondok miatt.

    #45142

    Chariot
    Résztvevő

    Ezért kifejlesztettem rá egy nem autentikus, de praktikus módszert. 20-as zsugorcsövet vágok olyan méretre …

    Ismét tanultam vmit! Köszi!  :good:

    #45139
    border guard
    border guard
    Résztvevő

    Kieg az előzőekhez:/nem tudom, miért nem lehet már szerkeszteni?/ a vonalharcászat regulái szerint a kovás huzagolatlan muskéták alkalmazásánál/ A misfire/hibás müködés,elcsettenés/elérhette a lövésszám 40% át is/

    A célzás “klasszikus” módja nem volt engedélyezve s katonának,ha alakzatban tüzelt,egy fajta röppálya,tömegtüzet

    lövettek,melynek magasságát,ívét karddal,pálcával mutatták….tehát a pontosság másodlagos volt a töltés gyorsaságához  képest.Nyilván ez megváltozott a huzagolás,új gyújtási módok/csappantyú,Console,Augustin stb megjelenésével amikor a pontos lövés már “kézségszintű” igénnyé vált.Új harceljárások,bár a vonalharcászat ,face-to face még sokáig elsődleges volt,de ez már messzire vezet….

    üdv

15 bejegyzés megtekintése - 16-30 / 214