A szakedző válaszol

Kezdőlap Fórumok Pontlövészet A szakedző válaszol

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Ennek a témakörnek tartalma 13 hozzászólás, 6 résztvevő. Utolsó frissítés:  conqver 2 éve, 7 hónapja telt el.

14 bejegyzés megtekintése - 1-14 / 14
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #21926

  conqver
  Résztvevő

  Szevasztok!

  A pontlövészethez kapcsolódni fog ezért ide írom!

  Az elöltöltő listámon a következő egy csapis simacsövű muskéta lesz!

  Ha valakinek van és azt egy taperolás erejéig a kezembe adná azt megköszönném!

  Az itthon gyártott Augustin/Enfield replikákat már láttam és voltak a kezemben is!

  Armi sport /DP 1816/1842 muskétákra gondolok!

  Sima csőnél mennyire kell szoros tapaszt használni?

  Vagy a nagyobb töltetnek van jelentősége?

  Köszönöm előre is!

  #21876
  Kapszli
  Kapszli
  Kulcsmester

  Gyári 0,20-as flastromom van, soha nem szakadt még ki, olyan is volt, amikor elfogyott, összeszedtem 10 darabot, újra hasznosítani, max a széle volt rojtos. Szombaton majd kipróbálom ezeket az ötleteket, viszek fényképezőt,mindent dokumentálok.Ahogy a Dakota közmondás a puding próbáját ismerteti.Lehet cikksorozat lesz belőle, mire az összesen végigérünk. Van 1 eredeti tiroli .36-os, 1:30 huzagolású céllövő puskám, diopter, tűgyorsitó, huzagolt hamis csővég, szóval fullextrás.Csak éppen lövedékem nincs hozzá.Kaptam pár db .357 lövedéket,azt kb 7-8 cm szórással lőte, de ennél csak pontosabb.

  Használt flastromot szerintem ne rakj vissza a csőbe. A ráragadt por/homok/egyéb retek szemcsék szépen kicsiszolják majd a huzagolásodat.

  #21811

  Rudi kettö
  Résztvevő

  Gyári 0,20-as flastromom van, soha nem szakadt még ki, olyan is volt, amikor elfogyott, összeszedtem 10 darabot, újra hasznosítani, max a széle volt rojtos. Szombaton majd kipróbálom ezeket az ötleteket, viszek fényképezőt,mindent dokumentálok.Ahogy a Dakota közmondás a puding próbáját ismerteti.Lehet cikksorozat lesz belőle, mire az összesen végigérünk.
  Van 1 eredeti tiroli .36-os, 1:30 huzagolású céllövő puskám, diopter, tűgyorsitó, huzagolt hamis csővég, szóval fullextrás.Csak éppen lövedékem nincs hozzá.Kaptam pár db .357 lövedéket,azt kb 7-8 cm szórással lőte, de ennél csak pontosabb.

  #21807
  Kapszli
  Kapszli
  Kulcsmester

  Köszönöm az ötleteket, .440 RB-t még nem próbáltam, veszek is egy kokillát.Sajnos a Márianosztra kimarad, nem lett kész a kocsim. Zoli! Az irányzékokat az AS Kentuckyn már kicseréltem meg gyorsítót is raktam bele (http://kapszli.hu/forums/topic/kiegeszitok-keszitese/page/2/)Inkább az lehet a probléma, hogy túl szoros a töltet.Eddig azt hittem a szorosabb jobb, de ebben az esetben ez nem biztos, hogy igaz.

   

  Hogy egy .45-ös csőbe .440-es vagy .445-ös lövedéket töltesz szerintem lényegtelen, amennyiben a további összetevőket jól választod meg a töltéshez. Ha a nagyobb skúlót választod, akkor hatványozottan kell figyelni arra, hogy nehogy a vékony flastrom szakadozzon, lyukadjon, mert akkor lőttek a pontosságnak. Ha a fegyver csak nagyon vékony tapasszal működik, akkor védhető a szövet gríz használatával is.

  #21780

  Chariot
  Résztvevő

  Eddig azt hittem a szorosabb jobb, de ebben az esetben ez nem biztos, hogy igaz.

  Sekély huzagnál, vagy sima csőnél segíteni szokott a szoros tapasz, de amúgy nagy általánosságban be szokott jönni az az összeállítás, ahol a töltés megindításához kell a starter, de utána már nem túl nagy erővel le lehet tolni a tapaszolt RB-t. Kokilla helyett először nem veszel inkább egy zacskó RB-t kipróbálni? Aztán, ha bejött még mindig vehetsz kokillát! :)

  #21763

  Rudi kettö
  Résztvevő

  Köszönöm az ötleteket, .440 RB-t még nem próbáltam, veszek is egy kokillát.Sajnos a Márianosztra kimarad, nem lett kész a kocsim.
  Zoli! Az irányzékokat az AS Kentuckyn már kicseréltem meg gyorsítót is raktam bele (http://kapszli.hu/forums/topic/kiegeszitok-keszitese/page/2/)Inkább az lehet a probléma, hogy túl szoros a töltet.Eddig azt hittem a szorosabb jobb, de ebben az esetben ez nem biztos, hogy igaz.

  #21755

  zoli72
  Résztvevő

  Nem mennek el a képek, lehet,hogy nagyok.Ha kellenek átküldöm zoli72@citromail.hu

  #21754

  zoli72
  Résztvevő

  Probálom az ígért képeket feltenni.

  #21753

  zoli72
  Résztvevő

  Szia Rudi!
  Hasonlóan jártam én is DP Kentuckymmal. Legnagyobb probléma a hatalmas V-kivágás a hátsó irányzékon. Be kell forrasztani,majd szűk rést kell befűrészelni.A nagy sütési erő sem támogatja a pontos lövést.A kioldó emelő rugójának vékonyítása is sokat segítene, de
  akár gyorsítós elsütőbillentyűt is tehetsz bele.Nekem a nagyobb tölteteket szereti:55-60grain LC-t,25grain grízt használok a tapaszolt gömb alá.Az enyém 0.50 -es ,és a tapasz gépronygy volt.Szerintem nagyon pontos hű társak,nem fogsz csalódni!
  Módosításokról megpróbálok feltenni képeket.Sok sikert! Üdv: Zoli

  #21749

  Chariot
  Résztvevő

  Hát ez így elég misztikus! Nekem még egy fegyveremmel sem volt összesen ennyi gondom. Illetve a sima csövű kovás pisztollyal igen, de az egy más kategória.

  Jössz szombaton Márianosztrára? Mert akkor hozz el egyet és kísérletezzünk! Mert enélkül nem fog menni. Mert pl. a 45-ös kováshoz egy 30-36 gr por +15-21 gr gríz +440 RB és nem túl szoros tapasz, olyan kb ,24-,26 mm-es jó kellene, hogy legyen! Ha nem, kérünk kölcsön flexet! :)

  #21748

  Rudi kettö
  Résztvevő

  Előre le kell írnom, hogy a sportlövő pályafutásomat az MHSZbem kezdtem,lőtem futó vadat vadász trapot skeet-et.Voltam hadsereg bajnokságon országos 6.ik, 83-ban sorkatonaként AMD-vel, még vadászengedélyem is volt 93-94-ben.Azóta is folyamatosan lövöldözök ,legalább légpuskával(CZ200T a mostani favorit). Felsorolom az elöltöltőket, ezeket próbálom belőni,csak a SZÓRÁS érdekel, a találatok helye most nem számít.
  .38 DP plainsman csap
  .45 AS Kentucky kovás
  .45 DP Kentucky kovás
  .50 DP Country hunter
  Ezekkel szeretnék RB lőni. Alu kokilláim vannak, itt vettem a Kapszliban,.375, .445, .495.,0,20-as vorderlader-shop-os tapasszal próbáltam legikább, ez lövés után egyben marad , nincs kivágva.A kovásokat 18 és 70 grain között svájci FG-2 és FG-3 lőporral próbáltam, grizzel, enélkül,zsirozva-nyálazva,a töltés szoros,de ütni nem kell,4-5 lővésenként kihúzom a csövet , de még a feketében se tudok biztosan belűl maradni, 10-ből 1-2 meg a táblát se találja el. A másik kettővel sem találtam olyan töltetet ami legalább 10cm szórást adna 50m-en.

  #21747

  Chariot
  Résztvevő

  IMHO mindegyik elöltöltő puska jól lövi azt RB-t, kivételek talán egyedül a sekély szalaghuzagolásos 58-as hadipuskák lehetnek.

  Először is mi a problémád? Most mennyi porral, milyen tapasszal, 440-es, vagy 445-ös RB-vel lősz? Milyen a töltés? Könnyű, szorulós, vagy le kell kalapálni? A tapaszt nyálazod, vagy kened? Ha utóbbi, akkor mivel? Lövések közt kihúzod a csövet? A kilőtt tapaszok épek, körkörösen szakadtak, vagy épp lukasak?

  Mert pl. DP Jaeger, 54-es, kovás. Kb mindegy neki, hogy 40, 48, vagy 63 gr Swiss 2.-es megy bele, ha az 535-ös RB egy éppen passzentos, 0,18-0,24 mm közötti vastagságú nyálas vagy zsíros, olajos tapaszba van rakva. Természetesen ha valamelyiken változtatsz, akkor a becsapódás HELYE változni fog, de a pontossága érdemben nem.  Már évek óta 48 gr porral és nyálas, vagy télen sűrített olajos tapasszal lövök.  Gríz nélkül.

  #21716

  Rudi kettö
  Résztvevő

  Tisztelt Urak!
  Balázs nemrég rakott fel egy cikket”Az elöltöltő fegyveres lövészet alapjai 32.: Az elöltöltő fegyver belövése” címmel.Elindult egy beszélgetés, ezt bemásolom:

  Rudi kettö
  2015.június 7., 10:56 Be kell jelentkezni a válaszadáshoz

  Tényleg hasznos cikk, csak túl általános tanácsokat ad, de ilyen rövid cikkben nem is lehet.Nagyon várom a folytatást, mivel nekem pl. 7db elöltöltő puskám van, ebből 3 DP, de még egyiket sem tudtam belőni RBhez, pedig az utóbbi 3 évben kb. 5 kiló svájci lőport ellődöztem.Jó lenne videó (pl. dakota nyelven, itt a kapszlin mindannyian jól beszélünk dakotául) amint mondjuk egy .45 kovás puskán látjuk ahogy szűkül a szórás, majd minden lövés a 10-esbe csapódik.Én kisérletező tipus vagyok, kipróbáltam 5 féle csappantyús meg 2 kovás puskába legalább 5 fajta töltet, 4-5 fajta zsirozott-nyálazott-tapasztejezett tapaszt, puskánként többszáz lövéssel, de be kell valljam nem mentem semmire.
  És itt jöhetne a reklám: Balázs bemutatja 10 lövésből 10 10-es.
  Kapszli
  Kapszli
  2015.június 7., 11:03

  Kedves Rudi! 5 kg lőport elpazarolni nem feltétlenül bölcs ötlet a mai világban. Szerintem következőre korábban kérj tanácsokat, kevesebb pénzből kijön. Ellenben minden cikknél, videónál többet mond, ha eljössz egy-egy versenyre, és megkérdezed a lövésztársakat, hogy hogyan csinálják, hogy tartósan 90-95 felett tudnak lőni mindenféle – nem csak Pedersoli – elöltöltő fegyverrel. Tehát gyere versenyre, és korlátlan mennyiségű útmutatást fogsz kapni. Tanúsítom, hogy az elöltöltő fegyveres lövészek igen segítőkész emberek. Ha azon gondolkodsz, hogy ki tud tanácsokat adni, akkor a lövészet menüpont alatt keresd meg az országos csúcsok listáját, ott sok lövész nevével és fegyvereivel találkozol majd. Jó irány, hogy kitől mit érdemes kérdezni.
  Rudi kettö
  2015.június 7., 15:14 Be kell jelentkezni a válaszadáshoz

  Esetleg a privát lövészkönyvedbe belenézhetnénk?
  Rudi kettö
  2015.június 7., 15:35 Be kell jelentkezni a válaszadáshoz

  Arra gondoltam, megadhatnál egy töltetet+3 változatát hetente 1 puskához.Én szombatonként az utasítás szerint ellövöm, a lőlapokat meg fényképen felrakom,hogy lássuk az eredményt. Kezdhetnénk pl. egy DP Kentucky .45 puskával.
  Kapszli
  Kapszli
  2015.június 7., 15:57

  A töltet nem csak a fegyvertől függ, hanem a lövésztől is! Ami egyiknek működik, a másiknál nem feltétlenül lesz tökéletes. Sajnálom, de nem hiszem, hogy időm lesz arra, hogy tölteteket keresgéljek. Kovás Kentucky egyébként van a filmkészítési tervben, úgyhogy arra spec., előbb utóbb sor kerül.A lövészkönyvemet szívesen megmutatom a következő versenyen.
  Ha valamilyen fegyverre kíváncsi vagy, és versenyre nem tudsz/szeretnél eljönni, miért nem kérdezed meg a fórumon? Biztosan lesz válasz.

  Azt kérném, hogy akinek van olyan fegyvere, amelyik pontosan lövi az RBt,Írja meg milyen töltetet használ.(fegyver, gyártó, kaliber,milyen és mennyi lópor, milyen vastag és mivel kent tapasz, golyó átmérő és anyag.
  Sajnos az ilyen tanácsok számomra értelmezhetetlenek:”A töltet nem csak a fegyvertől függ, hanem a lövésztől is! Ami egyiknek működik, a másiknál nem feltétlenül lesz tökéletes.”
  Mindenkinek előre is köszönöm, ha időt szán rá.

  #8531

  nemeth.balazs
  Kulcsmester

  A 2013 november 28. előtti fórum hozzászólásokat az alábbi link alatt találja: http://archiv.kapszli.hu/hu/forum/4-37-1

14 bejegyzés megtekintése - 1-14 / 14