Eredeti Remington eredeti Colt ellen

Persze nem sok értelme van replikákat tesztelni, hiszen ezek fontos paraméterekben térhetnek el az eredeti daraboktól. Ha a korabeli hadi használati értéket szeretnénk vizsgálni, nem marad más lehetőség, mint eredeti fegyvereket tesztelni az eredetinek lehető legjobban megfelelő töltetekkel.

 

 

A fegyverek

 

A teszthez használt Remington New Model Army revolvert 1864-ben gyártották. A .44-es űrméretű fegyver szép állapotú, az eredeti kékítés többsége még látszik a fegyveren. A markolatpanelen Gilles Porter monogramja látható, aki a New York-i arzenál fő vizsgálója volt ebben az időben. A revolver csöve 5 huzaggal rendelkezik, melyek emelkedési sebessége a csőfartót csőszájig gyorsul, vagyis a fegyver úgynevezett progresszív huzagolással rendelkezik. A barázdák közt mért csőátmérő .456-457”.

 

A Colt Army revolvert 1862-ben gyártottál. A markolaton CSL monogram olvasható halványan, amely C. Samuel Leonard fővizsgálóra utal. A fegyver hét huzaggal és ugyancsak progresszív huzagolással rendelkezik. A csőátmérő szintén .456-.457”. A revolver állapota szintén nagyszerű, bár a kékítés már szinte teljesen eltűnt a fegyverről. Ennek oka valószínűleg a felhasznált fémben keresendő.

 

Előnyök, hátrányok

 

A Remington szerkezete erősebb, mivel a tok teljesen körbefogja a dobot. Nem véletlen, hogy ez a szerkezeti megoldás élt tovább a későbbi revolvereken is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Coltok gyöngék. Az erős dobtengely, az ék, és a tok alján lévő illesztő szemölcsök megfelelő szilárdságot adnak a fegyvernek.

 

További előny a zárt keretes fegyver esetében, hogy az irányzékok fix, egymástól nem elválasztható elemeken vannak, míg a Colton a nézőke a mozgó kakason, a célgömb pedig a leszerelhető csövön van. Az irányzék kép egyértelműen jobb a Remingtonon, mint a Colton. A Colt kicsi nézőkéjével igen nehéz gyors és ösztönös módon jó irányzékképet kreálni.

 

A cső leszerelhetősége a Coltok esetében egyszerre előny és hátrány is: előny, mivel jóval könnyebb takarítani a fegyvert, de hátrány is, mivel a katona könnyen leejtheti a csövet. Mindkét fegyver részleges szétszerelése egyébként hasonlóan egyszerű, gyors. A Remington tok további előnye, hogy kisebb a kakas számára kialakított bevágás a tűzfalon, így sokkal kisebb az esélye, hogy a csappantyú darabkái a szerkezetbe essenek és elakasszák azt.

 

A Colt előnyei között sorolható fel a kényelmes markolat, mely nagyobb, kézre állóbb, mint a Remington esetében. További Colt előny, hogy a belső alkatrészek elnagyoltabbak, tehát valószínűleg jobban bírják a hosszas igénybevételt. Szintén a Colt előnye a tömege. Sam Colt és Elisha K. Root egyik legfontosabb újítása a fémötvözet volt, melyet „silver steel”-nek, azaz ezüstacélnak neveztek el. A könnyű, szívós fémet rugó edzésnek vetették alá, melynek köszönhetően erős, de könnyű ötvözetet kaptak. A Colt revolver tömege így 70 grammal könnyebb, mint a Remingtoné.

 

Lövészeti tesztek

 

A cél az volt, hogy a 19. századi hadi fegyvertesztek metodikáját kövessük. Szegről-végről egy 1851-es tesztet reprodukáltunk, melyet Angliában végeztek Royal Woolwich Arsenalban. A próbát Adams revolvereit hasonlították Colt Dragoon revolveréhez. Az átütési és céllövészeti lőkísérleteket 50 m-es távolságból végeztük el, míg a lövedéksebességet a csőtorkolat előtt 5 m-rel mértük meg.

 

A töltények

 

A töltények kiválasztásánál egyáltalán nem a maximális pontosságra törekedtem. Azt már tudom, hogy jól beállított töltettel mindkét fegyver képes lyukat-lyukba lőni, de most nem ez volt a célom, hanem az, hogy olyan töltettel teszteljem mindkét fegyvert, melyet a katonák a polgárháború idején is kaphattak. A polgárháborús töltények mind a lövedék, mind a lőportöltet, mind a konstrukció tekintetében sokfélék voltak, mivel mind az állami arzenálok, mind számos privát beszállító saját paraméterei alapján készítette őket. Én a tesztekhez az 1861-es US és CS fegyverzeti szabályzatban (Ordnance Manual) leírt töltényeket használtam, melyek 216 grain-es kúpos, .460” átmérőjű lövedéket és 30 gran Government feketelőport tartalmaztak. A Government (állami) lőpor nagyjából a Swiss 2Fg lőpornak felel meg teljesítményben. A lövedéket .454-455 átmérőjű 200 graines Lee kúpos lövedékkel helyettesítettem.

 

 

Torkolati sebesség mérés

 

Érdekes módon a Remington revolverből ugyan az a töltet nagyobb kezdősebességet eredményezett. A lövések átlaga 261 m/s volt Remington esetében, míg 242 m/s a Colt esetében. A Remington töltése is kényelmesebb volt: a töltények jobban illeszkedtek a kamrákba a tok nagyobb kivágásának köszönhetően, és a csappantyúzás is kényelmesebb volt, mivel a lőkúpokhoz jobban hozzá lehet férni.

 

Átütési teszt

 

Az átütési teszthez a korabeli mintának megfelelően fenyőfablokkot használtam. A lövéseket 50 m-ről adtam le a tömbökre. Az átütés igen hasonló értéket mutatott, de a mérleg a Colt felé billent 76 mm-es behatolással a Remington 65 mm-ével szemben. Persze ez nem tekinthető pontos statisztikának, hiszen a két átütés közötti különbséget okozhatta a fahasábok tömörsége közti különbség is. Így utólag jobb ötlet lett volna a blokkokat 2 cm vastag fenyőlapokból összerakni, az hitelesebb eredményt adhatott volna.

 

Pontosság, megbízhatóság

 

A pontossági és megbízhatósági teszten 20-20 lövést adtunk le a fegyverekkel Szabotom lövésztársammal az 50 m-re elhelyezett anatómiai lőlapokra. Itt domborodott ki legjobban a két fegyver közti különbség: hiába kényelmesebb a Colt markolata, a Remington irányzékképe sokkal jobb, így jóval szűkebb szórást sikerült lőni a zárt keretes fegyverrel. Tovább árnyalta a különbségeket, hogy a Colttal volt egy elcsettenésünk is, amit egy szerkezetbe hulló ellőtt csappantyú okozott – gyakori probléma Coltok esetében. A Remington esetében 12 lövés csapódott az ember méretű célba, míg a Colt esetében csak nyolcat sikerült elhelyezni a lőlap értékelt felületén. A Remington szórása mindemellett igen meggyőző volt, megkockáztatom, hogy ezzel a töltettel akár az 50 m-es MLAIC revolveres számot is lehetne indulni a fegyverrel.

 

Konklúzió

 

A Remington természetesen egyértelműen győzedelmeskedett a Colt felett. Nem meglepő ez, hiszen egy olyan fegyverről beszélünk, mely építkezhetett a Colt revolverek tapasztalataiból. De miközben ítéletet mondunk, ne felejtsük el, hogy a Remington soha nem létezhetett volna a nagy nyitott keretes elődök nélkül!

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.