EB, VB csapatok, sikerek

2003 MLAIC EB Halikko, Finnország

 

halikko8Első EB csapatunk 2003-ban vett részt nemzetközi versenyen, a távoli, finnországi Halikko-ban. Kiléptünk a nemzetközi vizekre, és ez több szempontból is fontos lépés volt: egyrészt ezzel a tettel vált hivatalossá hazánk nemzetközi szövetségi tagsága, másrészt ez a lépés indított el egy hosszú tanulási folyamatot, melynek köszönhetően ma is töretlenül fejlődik a lövészek lőtudása, versenyképessége. A csapat tagjai jobbról balra: Almay Gábor, Tar Mihály, Németh Balázs. Bár jelentős eredményt elérni ebben az évben még nem tudtunk, mégis büszkén tértünk haza.

 

2005 MLAIC EB Pforzheim, Németország

 

hungarianteam2005-ben már sokkal potensebben tértünk vissza a nemzetközi porondra. A csapat is bővült. Tar Mihály és Németh Balázs mellett a kovás puskások nagy úttörőjével, Mátyás Zsolttal, és a Vetterli szám többszörös bajnokával, Fügedi Zoltánnal egészült ki a csapat. Elkísért minket Eötvös Péter is, akinek sok segítséget köszönhetünk. A nagyszerű szervezésű versenyen szereztük meg hazánk első 1-10-es helyezését (Németh Balázs, Whitworth R, 97 kör, 9. hely), de lövészeink mindegyike immáron a mezőny első felébe pozicionálta magát. Sereghajtóból a derékhaddá váltunk. A képen látható hölgy és úr Nancy és Donald “Bucky” Malson, a nemzetközi szövetség akkori titkára és felesége. A magyar lövészek sok segítséget kaptak Bucky-tól. Bucky halála után Nancy vette át a szövetség helyettes főtitkári posztját.

 

2006 MLAIC VB Bordeaux, Franciaország

 

25329165Népes csapattal indultunk a 2200 km-es útra az MSSZ legendás, hátszélben, lejtőn akár 70 km/h sebességre is képes kék VW kisbuszával. A csapat tagjai: Almay Gábor, Mátyás Zsolt, Németh Balázs, Tar Mihály, Szekeres Tibor, Balassi János, Bernd Feldle, Mészáros Gyula. A verseny nagyszerű hangulatban zajlott, eredmények terén azonban talán többet vártunk akkor magunktól, mint amire az adott időben képesek voltunk. Az esemény magyar hőse Tar Misi volt, aki 95 körös Mariette R eredményével 8. helyezést ért el, és ezzel megszerezte hazánk második 1-10-es helyezését.

 

2007 MLAIC EB, Parma, Olaszország

 

team2007new2 copy2007-ben “Chianti és parmai sajt” országba látogattunk ismét csak népes csapattal. Nagy Imi, Mészáros Gyula, Németh Balázs, Balassi János, Hencz Kornél, Tar Mihály, Feldle Bernd képviselte hazánkat, s elkísért minket csapat edzőként dr. Gombos László is, akinek a csapat tagjai nagyon sokat köszönhettek. Szaktudásával, profi hozzáállásával olyan alapokat adott a hazai lövészéletnek, amely ma is kulcsfontosságú. A verseny legjobb eredményét Németh Balázs lőtte, 5. helyet ért el Vetterli R versenyszámban 98 körrel. Ez hazánk első pontszerző helyezése, és ez alkalommal mehetett fel magyar lövész először a pódiumra eredményhirdetéskor. Nagyszerű versenyzéssel Nagy Imre kovás puskával ért el 7. helyet, ami már sejtette, hogy ez majdan a mi számunk lesz…

 

 

2009 MLAIC EB Valencia, Spanyolország

 

EB_Valencia_teamIgazi tengerparti EB volt, mely meghozta  a magyar csapat első nemzetközi érmét. A Grand Prix of Versailles versenyszám az MLAIC egyetlen nagydíj jellegű száma. A versenyzők hat versenyszám egyéni eredményeit összesítik: három lövész lövi a Miquelet O (eredeti kovás hadimuskéta 50 m) és Minié O (eredeti csappantyús hadipuska 100 m) versenyszámot. A magyar csapat tagjai ezt nem hatan, hanem hárman lőtték meg, mégis bronzérmet tudtak szerezni a népes mezőnyben. Nagy Imre, Balassi János és Németh Balázs így megszerezte hazánk első nemzetközi érmét. Ezen kívül még két egyéni 1-10 heyezést szereztünk: Németh Balázs Vetterli R számban 9., Pennsylvania R számban 8. helyezést ért el. A csapat tagjai voltak: Biter András, Nyitrai József, Nagy Imre, Németh Balázs, Csiszár Csaba, Balassi János.

IMG_2244

A bornzérmes csapat, Grand Prix of Versailles

2010 MLAIC VB, Barcelos, Portugália

 

csapat3_500Portugáliába nagy reményekkel utaztunk. Több szempontból is fontos esemény volt ez a VB számunkra. Egyrészt ez volt az első alkalom, amikor a magyar javaslatra létrejött Kossuth (kovás puska csapat) versenyszám is megrendezésre került, másrészt talán ez volt az első verseny, amikor igazán hittünk már az éremesélyekben. Hazánkat képviselte: Németh Balázs, Nyitrai József, Nagy Imre és Mészáros Gyula. Elérhető célokat fogalmaztunk meg, és át is ugrottuk a lécet. Három éremmel indultunk haza a versenyről, pedig minden idők egyik legnagyobb létszámú VB-je volt ez. A csapat legnagyobb eredményét Nyitra József érte el. A szerény, tiszta tekintetű, mindig segítőkész lövész nagyszerű versenyzéssel szerzett bronzérmet Lamarmore R (hadipuska 50 m) versenyszámban, nem is akárhogy: ő volt az egyetlen a mezőnyben, aki nem viselt lövészkabátot…

IMG_2244Nyitrai Józsi megszerezte Magyarország első egyéni érmét Lamarmora R (csappantyús hadipuska 50m) versenyszámban

IMG_2283

Mészáros Gyula, Nagy Imre és Németh Balázs bronzérmet nyert Pforzheim (Vetterli R csapat) versenyszámban

IMG_2214

Németh Balázs, Nyitrai József és Mészáros Gyula ezüstérmet nyert Kossuth (kovás puska csapat) versenyszámban

 

2012 MLAIC VB Pforzheim, Németország

 

A image-51496-0Pforzheimi Eb-re nagy várakozással készültünk, de mégsem sikerült olyan jól szerepelni, mint az előző világversenyen. Csapatunk azonban nagyon jó lövészekkel egészült ki, akiknek köszönhetően egyre több számban lettünk erősek: Csiszár Csaba, Balassi János, Tar Mihály, Németh Balázs, Tóth Mihály, Simon László, Nyitra József, Nagy Imre és Mészáros Gyula alkották a csapatot. A verseny legjobbja Mészáros Gyula volt, aki 4. helyet szerzett Pennsylvania számban, éppen lemaradva a dobogóról 97 körrel. Tar Mihály 5. lett Vetterli Original számban és 8. Lamarmora O számban. Németh Balázs 9. lett Vetterli R számban. Csapataink nem voltak szerencsések, mind Pforzheim, mind Kossuth számokban köregyezéssel, vagy egyetlen körrel maradtunk le a dobogóról.

 

2013 MLAIC EB Eisenstadt, Ausztria

 

csapatKözeli EB, kis költségek, sok versenyző, nagy sikerek. Talán így lehetne legrövidebben jellemezni ezt a nemzetközi versenyt. Népes csapattal utaztunk ki, ismét sok újonccal: Németh Balázs, Nagy György, Nickl László, Csörnyei Csaba, Nagy Imre, Nyitrai József, Mészáros Gyula és Tar Mihály képviselték hazánkat. A felkészülés, csapatépítés átgondoltabb, jobb volt, mint az előző években, így végre pisztolyos vonalon is helyezéseket érhettünk el. A verseny legjobb eredményét Nagy Imre érte el, aki Lamarmora O versenyszámban úgy nyert ezüstérmet, hogy ugyanannyit lőtt, mint az aranyérmes. Tar Mihály úgy nyert bronzérmet Kuchenreuter R versenyszámban, hogy a 4. helyen Nickl László állt mögötte, s a magyar Kossuth csapat – Mészáros Gyula, Nyitrai József, Németh Balázs – is megtette a kötelezőt: bronzérmet nyert Kossuth számban. Németh Balázs egy további 6. hellyel gazdagította a magyar szereplést Vetterli R számban.

IMG_0236

Tar Mihály bronzérmes, Nickl László 4. Kuchereuter R versenyszámban

IMG_0304

Nyitrai József, Mészáros Gyula és Németh Balázs bronzérmes Kossuth számban

IMG_0318

Nagy Imre ezüstérmes Lamarmora O versenyszámban