Csináld magad: Töltéstok elöltöltő fegyveres vadászoknak

toltestok001

A vadásztáskában keresgélni a töltés összetevőit néha igen nehéz feladat. Különösen bonyolult ügy ezt elfagyott kézzel, vagy a remélhetően sikeres első lövés leadása után, vadászláztól remegő végtagokkal tenni. Jó megoldás, ha a vadásztáskánk belső elrendezése úgy van kialakítva, hogy minden kézre essen, de van más, egyszerű, és rendkívül olcsó megoldás is. Nem kell hozzá egyéb, csak egy 110x20x55 mm-es keményfa léc és némi kézügyesség. A képen látható töltéstok egyszerre lőportartó és töltőblokk, mely mind a lőportöltetet, mind a lövedéket képes befogadni, legyen szó akár kúpos lövedékről, akár tapaszolt golyóról. Sőt, ha csappantyús fegyverrel lövünk, egy bőrből kialakított csappantyútartó segedelmével még az iníciáló anyag is a blokkhoz rögzíthető.

A tok kicsi, lapos, bármely zsebben kényelmesen elfér, nem sérülékeny és egy vadászatra elegendő – 3 – töltés befogadására alkalmas. A mellékelt ábrán látató változat .54-es kaliberű kúpos lövedékhez készült. A furatokba 140-150 grain lőpor fér, ami messzemenően elég vadászatra.

toltestok002

Ha kúpos lövedékhez készítjük, úgy lehetőleg maximum 0,1-0,2 mm-re legyen nagyobb a furat, mint a lövedék átmérője. Ha kicsit kotyogós a zsírozott lövedék, akkor sem kell aggódjunk: csomaguljuk a lövedék fenekét vékony szalvátába, vagy papírzsebkendőbe, és máros megszorul majd. Ha tapaszolt gömbhöz készítjük a blokkot, úgy a furat legyen 0,5 mm-rel nagyobb, mint a lövedék átmérője.

toltestok003

A furatok dugóit én tiplifából esztergáltam, de akár könnyen elkészíthetőek más anyagokból is, csak a kreativitás szab ennek határt. Egy dologra figyeljünk: illeszkedjen lehetőleg pontosan a furatba, hogy védje a lőport. Az általam készített blokkhoz más szerszám, mint a puska töltővesszője nem kell, de ha tapaszolt golyót lövünk, úgy egy starter még nem árt a zsebbe. Persze a starter, akár integrálható is a blokkba, és akkor aztán tényleg nincs szükség semmi másra.

toltestok terv

A blokkot fegyverágyazás kezelésére szolgáló olajjal kezeltem. Ha a puskatust képes megvédeni, akkor a töltéstokkal sem lesz gond.

Jó barkácsolást!

Németh Balázs

4 hozzászólás érkezett

 1. Beregi Vadasz

  Ez nagyon ötletes és jó megoldás!
  Az ember így nem is keni össze-vissza magát és a vadásztáska belsejét a bezsírozott lövedékkel és nem is kell a fiolák után kotorni a táskában.
  Már csak egy kisméretű réztölcsér kell a zsebbe a lőpor csőbe öntéséhez és kész is.
  Tényleg jól kitaláltad. :)

  • Kapszli

   Szia Vadász! Ténylge jó kis cucc, de nem én találtam ki. Netről nyőltam az ötletet. üdv Balázs

 2. Beregi Vadasz

  Nem baj az, a kutatómunka is értékes dolog ám. :)
  Üdv.: Attila

  • Kapszli

   :) Naja! Ma egyébként a kupakokhoz csináltam esztergakést, úgyhogy korlátlan mennyiségben tudom reprodukálni a cuccot. A végén még hozzáértő ember leszek. :)

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.