Az új Pedersoli Enfield tesztje

Az amerikai polgárháború fegyvereit reprodukáló termékkör második darabjaként került piacra a kétpántos Pedersoli Enfield. Az .577″-es űrméretű fegyver a 19. század egyik legjobb hadipuskája volt. Használták mind a krími háborúban, mind az amerikai polgárháborúban nagy számban.

 

A fegyver korszerű lövedéket tüzelt: a francia Minié kapitány által feltalált szoknyás lövedéket. Ez lehetővé tette, hogy a lövedék könnyen, gyorsan tölthető legyen, és mégis illeszkedjen pontosan a huzagokba kilövéskor. A lövedék szoknyáját ugyanis felfújták a lőporgázok, így a puha ólom kúpos lövedék teljesen kitölthette a csövet, kihasználva a lőporgázok teljes energiáját. A korábbi sima csövű fegyverek erősen alulméretes lövedéket tüzeltek. Sima csövük miatt 100 m távolságon már komoly kihívást jelentett az embe méretű cél eltalálása.

 

Az Enfield puska megtöbbszörözte a brit katona hatékony lőtávolságát, aminek véres bizonyítéka volt a Krím-félszigeten vívott háború az orosz cár ellen, ahol az orosz katonák nem voltak versenyképesek sima csövű muskétáikkal. Nagyobb lőtávolság, könnyebb tölthetőség, pontosabb lövések és nagyobb átütőerő. Ezek jellemezték az Enfieldet.

 

A kétpántos rövid változat alaptípusa az úgy nevezett “sergeant’s rifle”, vagyis az őrmesterek számára készített puska volt. Huzagolása a korabeli hadipuskákhoz képest igen gyorsnak volt mondható, hiszen 48″-en forult egyet a lövedék. Irányzékai 100 – 900 yard közt voltak állíthatóak, s képzett katona kezében akár 300-350 yardon is ember méretű célban marad a szórás.

 

A Pedersoli változat minden tekintetben hű másolata az eredeti fegyver paramétereinek, és kimagasló pontosságra képes. Jó választás mind a gyűjtőknek, mind a lövészeknek.

 

Vásárolja meg, rendelje meg a terméket a következő link alatt:

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.