Az Enfield papírtöltény

Az Enfield hadipuska tölténye szerkezet és töltés szempontjából a Lorenz töltényekkel áll szoros rokonságban. A talpán álló lövedék a papírtöltény aljában helyezkedett el. A lövedék – Pritchett-féle 530 graines .568” átmérőjű szoknyás Minié lövedék – nem rendelkezett zsírzó hornyokkal. A kenőanyagot a papírtöltény papír palástjára kívülről vitték fel, a papírpalást pedig a lövedékkel együtt került betöltésre a csőbe, ez teremtette meg a szigetelést lövéskor.

 

A töltény elkészítéséhez szükség van egy lövedék átmérővel azonos méretű fa rúdra, mely egyik végén Minié lövedékhez hasonló szoknyával rendelkezik. Kell egy kúpos farúd is, mellyel a papírtöltény végeinek visszahajtását fogjuk végezni, és kell egy kis tölcsér és egy lőpormérő a lőpor betöltéséhez. Sem ragasztóra, sem fonálra nem lesz szükségünk.

 

Kezdjük az „A” jelű téglalap feltekerésével a műveletet. Ennek vége essen egybe a farúd végével. Ha megvan, tekerjük fel rá a „B” jelű trapezoidot úgy, hogy a papír vége túllóg kb. 0,75 cm-rel a farúd végén. Ha megvagyunk, hajtsuk vissza a papírt a farúd bevágásába, és nyomkodjuk azt helyére a kis kúpos fadarabbal. Illesszük a lövedék csúcsát az elkészített bemélyedésbe, majd helyezzük a komplexumot a „C” jelű papírra úgy, hogy a lövedék feneke mögött még kb. 0,75 cm papír túllógás legyen.. Tekerjük fel szorosan, majd hajtsuk vissza a túllógó papírt a lövedék szoknyájába. Egyengessük el a formázórúd segítségével.

 

Húzzuk le az elkészített papírhüvelyt a farúdról, majd töltsük be a lőport. A lőpor szintjének belső lőporkamra felső széléig kell érnie. Tekerjük el a papírfiola száját, és kissé nyomkodjuk a lőporra, hogy szép hengert kapjunk. A töltény kész a lubrikálásra. Olvasszuk fel a kenőanyagot és mártsuk a töltény lövedék felőli végét az elegybe. Vigyázzunk, hogy ezt ne túl mélyen tegyük, hogy a lőporig ne érhessen el a kenőanyag. Ha ezzel megvagyunk, a töltény elkészült.

 

 

Klikk a linkre a mérethelyes papírmintákért:

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.