Az embertelen robbanó lövedék elöltöltős puskához

A lőporgázok gyújtották be az időzítőt, mely kb. 1-3 mp repülés után robbantotta fel a lövedéket. A tervek szerint a lövedék repeszhatása sebesítette volna meg az ellenséges katonákat, de az északi hadsereg által lefolytatott tesztek gyorsan bizonyították, hogy a puha ólom lövedékek robbanása nagyon esetleges hatású. A tesztekben felhítvák a figyelmet a lövedék embertelenségére is, ha az még robbanás előtt talált el egy katonát. 1862-ben 10000 db-ot osztottak szét a 11. hadtest katonái közt, majd a harctéri tapasztalatok alapján további 100.000 darabot rendeltek a gyártótól. A rendelt mennyiség háromnegyede .58-as kaliberű gyalogsági töltény, míg negyede .54-es kaliberű lovassági (Sharps) töltény volt. A Sharps lövedékkel töltött töltényeket a 2. New Hampshire lovassági ezred kapta meg, melyből négyezret kiképzés során, tízezret ütközetben használtak fel. A maradékot visszavonulás közben veszítették el, s az a Konföderáció kezére jutott. A lövedékből nem csak .54-es és .58-as kaliber készült, hanem .69-es is, régi típusú muskétákhoz.

Az új lövedék nem aratott osztatlan sikert semelyik oldalon sem. A gettysburgi ütközetben egy északi katona patrontáskáját eltalálta egy déli gránát forró repesze, minek következtében felrobbant az összes Gardiner töltény táskájában, súlyos sebesüléseket okozva a katonának. A lövedék megítélése innentől erősen romlott, a bizalmatlan katonák nem szívesen hordták ütközetbe, a tisztek nagy része pedig embertelennek tartotta használatukat. A bizalomvesztésnek köszönhetően a megrendelt töltények nagy része a raktárakban maradt.

Dél mindig is büszke volt arra, hogy “nem süllyedt olyan mélyre”, mint az északi hadvezetés, és soha nem használt robbanó lövedéket. Ez azonban koránt sem volt igaz. A Konföderáció már jóval a Gardiner lövedékek 1862. évi harctéri megjelenése előtt bevetett hasonló elven működő lövedékeket, sőt a hadizsákmányból származó északi robbanó lövedékeket is komoly lelkiismeret-furdalás nélkül felhasználta.

Ha érdekli a téma, a cikk folytatását megtalálja a 2010. októberi Füstölgő eMagazinban

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.