Az első elöltöltő fegyveres vizsga – végre vadászhatunk!

eloltolto vizsga1

A tesztek kitöltése

 

Hosszú, rögös út volt, de célba értünk. 2017. február 7-én Tamásiban a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság megtartotta az első elöltöltő fegyveres hatósági vizsgát, mely előfeltétele az elöltöltő fegyveres vadászati engedély kiadásának. A Tolna megyei rendőr kollégák minden tekintetben elismerést érdemelnek, hiszen Bognárné Sulyok Andrea alezredes asszony vezetésével gyorsan, rugalmasan indulhatott el az első vizsgaközpont működése. Emlékezzünk, hogy a lőszertöltő hatósági vizsga tekintetében is élen járt a főkapitányság, hiszen e vizsga esetében ők voltak az úttörők.

Az elöltöltő fegyveres vadászati engedély kiváltása felé így elhárult az utolsó akadály is. A jogszabályoknak megfelelően hatósági engedélyt olyan személy kérhet, aki rendelkezik érvényes vadászjeggyel, letette az elöltöltő fegyveres hatóság vizsgát, büntetlen előéletű, betöltötte a 18. életévet és egészségügyi alkalmasságát igazolja. Ez utóbbira alkalmas a lőfegyvertartási engedélybe bejegyzett II. csoportos egészségügyi alkalmassági. Az engedély kiadásának alapfeltétele, hogy a kérelmező kialakítsa saját lakásában, vagy nem lakás céljára szolgáló melléképületében a feketelőpor és csappantyúk tárolására szolgáló biztonságos és jogszerű tároló helyet. A tárolás szabályai megegyeznek a lőszertöltő engedélyhez szükséges feltételekkel. Az engedélyes lakás céljára szolgáló épületen belül kialakított tárolóhelyen 2 kg feketelőport vagy annak kiváltására készült egyéb lőport, valamint 5000 db csappantyút tarthat. Az elöltöltő fegyveres vadászati engedélyt annál a rendőrkapitányságnál kell megkérni, mely lakhelyünk szerint illetékes lőfegyvertartási ügyekben.

Szóbeli vizsga

Szóbeli vizsga

Az engedély a személyre, tevékenységre és a lőszerelemek tároló helyére szól, vagyis magát – az egyébként engedélymentes muzeális fegyver kategóriába tartozó – elöltöltő fegyvert nem kell feltüntetni a határozaton, vagyis amennyiben az megfelel a fegyver és vadászati jogszabályok követelményének, minden további adminisztráció nélkül használható vadászatra. A fegyverrel szemben támasztott követelmények a következőek:

 • A kalibere legyen minimálisan .45-ös.
 • A csőhossz legyen minimum 45 cm.
 • A fegyver maximális megengedett töltete őz vadászata esetén haladja meg az 1000 J-t, gímszarvas, dámszarvas és muflon esetében pedig a 2500 J-t.
 • A fegyver rendelkezzen érvényes műszaki tanúsítvánnyal.

A február 7-i vizsga első volt a sorban. Hasonló vizsgahelyek jönnek létre Budapesten, Zalaegerszegen, Balatonfűzfőn, Debrecenben és Tótkomlóson, hogy az érdeklődők lakhelyükhöz közel, kényelmesen tehessék le a vizsgát.

A vizsga két fő részből áll. Az elméleti modul első része 25 kérdéses tesztből áll, melyből a vizsgázónak legalább 20-ra helyes választ kell adni A teszt kitöltésére 30 perc áll rendelkezésre.. A sikeres teszt után következhet a szóbeli rész: a vizsgázónak 21 tételből kell húznia. Minden tétel egy fő és két mellék témából áll, melyekre pár mondatos, összeszedett választ kell adni.

Amennyiben a vizsgázó sikeresen veszi az elméleti részt, következhet a gyakorlat, mely során egy csappantyús, egylövetű elöltöltő puskával kell egy lövést leadni lőtéren. A vizsga nem a céllövő képességet vizsgálja, hanem azt, hogy a vizsgázó biztonságosan, tudatosan kezeli-e a fegyvert. Be kell mutassa a töltetlenség ellenőrzésének és a fegyver töltésének folyamatát úgy, hogy közben folyamatosan kommentálja mit miért tesz. Egy jellemző vizsgalövés tehát a következő kommentárokat igényli a lövésztől:

 1. Kézbevételkor ellenőrzöm a fegyver töltetlenségét:
  1. Felemelem a fegyvert, ügyelve, hogy a cső biztonságos irányba mutasson, közben félállásba húzom a kakast.
  2. Ellenőrzöm, hogy nincs csappantyú a lőkúpon.
  3. Ha nincs, kivonom a töltővesszőt, a csőbe eresztem, megjelölöm, kihúzom a csőből, majd a cső mellé mérem.
  4. Ha a töltővessző vége leér a lőporkamráig, a fegyver töltetlen.
 2. Megkezdem a cső töltését:
  1. Leeresztem a tusát a talajra, a fegyvert úgy tartom, hogy a töltés közben a cső se másra, se saját testemre ne mutasson.
  2. Betöltöm a fiolába előre kimért lőportöltetet a torkolatba, majd a fegyvert egy-két alkalommal gyengéden a földhöz taszítva a lőporkamrába segítem az esetlegesen a csőfalra feltapadó lőporszemcséket. Lőporflaskából sohasem töltöm fegyveremet.
  3. A torkolatba illesztem a lövedéket, majd megindítom azt a rövid starterral.
  4. Kivonom a töltővesszőt, és szorosan a lőporra nyomom a lövedéket. A töltővesszőt marokra fogom, nem tenyérrel nyomom le, hogy esetleges szunnyadó szikrától elinduló töltet esetében a töltővessző ne a kezemen haladjon át.
  5. Ha a lövedéket nem tudom a lőporra szorosan lenyomni, úgy azt nem lövöm ki, mivel az csődudorhoz, szerencsétlen esetben csőrobbanáshoz vezethet. Ilyen esetben a töltet elárasztása után kihúzom a lövedéket.
 3. Felkészülök a lövés leadására:
  1. Ellenőrzöm, hogy szemüveget, fülvédőt viselek-e.
  2. A fegyvert biztonságos lőirányba fordítva felhelyezem a csappantyút a lőkúpra. Jelzem a lövészetvezetőnek, hogy készen állok.
  3. A lövészetvezető engedélyével vállba emelem a fegyvert, megfeszítem a kakast és ha van: a gyorsítót, majd leadom a lövést.
  4. Lövés után a kakast azonnal félállásba helyezem, és csak ezután teszem le a fegyvert.
  5. A lövés leadása utás a fegyver csövét kifújjuk vagy kihúzzuk, hogy a következő lövés leadása előtt biztosan ne legyen szunnyadó szikra a csőfarban.

Ha a vizsgázó sikeresen teljesíti az elméleti részt, de a gyakorlaton megbukik, úgy igazolást kap a sikeres vizsgarész teljesítésről, utóvizsgán csak a gyakorlatról kell majd számot adjon. Az engedélyt megkérni csak teljes vizsga esetében lehetséges. A vizsga díja 7000 Ft, melyet vagy csekken, vagy átutalással kell befizetni a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége számlaszámára. Csekket, illetve bankadatokat igényelni, valamint a vizsgaidőpontokkal kapcsolatos információt kérni a email címen lehet.

Sikeres vizsga után

Sikeres vizsga után

 

Vizsgabizonyítvány. Lehet beadni az engedélykérelmet!

Vizsgabizonyítvány. Lehet beadni az engedélykérelmet!

A Tolna megyei vizsga igen kellemes hangulatban zajlott, a vizsgázók nagy többsége hibátlanul teljesítette a feladatot. Az első 12 fő természetesen nem ma kezdett el történelmi fegyverekkel lőni, hiszen mind sportlövészként, mind a kutatási programban résztvevő vadászként megismerték már az elöltöltő fegyveres lövészet és vadászat fortélyait. A teljes vizsgafolyamat gyorsan, kényelmesen zajlott, s a mindösszesen két és fél órás folyamat után már örömmel vehette kézbe minden kolléga a még mindig tintaillatú bizonyítványokat.

A bizonyítványok kiosztása rendhagyó módon történt. Az elöltöltő fegyveres lövészek és vadászok ugyanis nem csak a régmúlt hagyományait őrzik, hanem azon lövész, vadásztársaink emlékét is, akik sokat tettek e szép hobbiért, de nem érhették meg a mai napot. Az EV-000001 és EV-000002 számú bizonyítványokat ezért ünnepélyesen visszavonultattuk, emlékezve Káldi Gáborra, a szövetség első főtitkárára, valamint Cziglényi Alpárra, a szövetség első alelnökére, akik elvetették a hazai elöltöltő fegyveres lövészet és vadászat magvait.

Káldi Gábor és Cziglény Alpár emlékére

Káldi Gábor és Cziglény Alpár emlékére

Köszönjük ismét a szakmai szervezetek, hatóságok, a jogalkotó támogatását, de legfőképp köszönjük mindazon önkéntesek munkáját, akik az elmúlt évtizedekben tettek az elöltöltő fegyveres lövészet és vadászat ügyéért!

Németh Balázs

elnök

MEFLSZ

6 hozzászólás érkezett

 1. Beregi Vadasz

  Megemelem a kalapom.

  Őszintén gratulálok a Szövetségnek, a Rendőrkapitányságnak, a Gyulaj ZRt-nek – mint a kutatási célú vadászatok “házigazdájának” – és Mindazoknak, akik tettek azért, hogy az elöltöltős vadászat újra lehetővé váljon Magyarországon.

  Engem még csak egy jó éve csapott meg a feketelőpor füstje, s “csupán” egy éve várom napról napra, hogy vajon megvalósulhat-e az, ami ma történt. Látva a hírt, most határtalan az örömöm. Képzelem micsoda örömet érezhetnek azok a lövész-és vadászemberek, akik már évek óta dolgozva és fáradhatatlanul érvelve csak mentek és mentek előre azért, hogy a szívü(n)k vágya teljesüljön.
  Szeretném megköszönni mindenkinek, aki csak egy kicsit is tett azért, hogy az elöltöltős vadászati forma ismét része lehessen a magyar vadászati kultúrának. Én úgy érzem, hogy ezzel visszaadtátok a vadászatnak azt a romantikát, amiből már csak alig-alig volt a mai modern világnak köszönhetően.

  Még egyszer Gratulálok! :)

  • Kapszli

   Kedves Beregi vadász! Köszönöm az elsimerő szavakat minden kedves ápolttársam nevében. Tegnap Batta doki itt aludt nálam, boroztunk egy jót és közben arról beszélgettünk, hogy éppen 10 éve határoztuk el, felvesszük a Cziglényi Alpár által indított vonalat, megírjuk a megvaósíthatósági tanulmányt, és ha kell, 1000 kis lépés árán is, de megcsináljuk. Azóta rengeteg önzetlen lövész és vadásztárs tett hozzá az ügyhöz, így valódi közös érdemmé vált a magyar elöltöltő fegyveres vadászat.

   Hát ma megvolt a 999. lépés. Már csak egyetlen maradt holnapra.

 2. Beregi Vadasz

  Kedves Balázs! Nincs mit köszönni, köszönettel mi tartozunk. Tudom milyen évekig küzdeni valamiért, s szerencsére azt is tudom, hogy milyen érzés az, mikor nagy nehezen de beérik a gyümölcse. Úgyhogy sejtem, milyen lehet most a hangulat :)
  Az ezredik lépés felejthetetlen lesz, úgyhogy javaslom méltóképp ünnepeljétek meg :)

  Batta Doktor Úrról jut eszembe: Debrecenben mikor lészen vizsga?

  További szép estét Nektek!

 3. Ez az egész olyan, innen visszatekintve, mint egy nagyon izgalmas kalandregény.
  Megtiszteltetés, hogy a részese lehettem és nagy öröm, büszkeség, hogy ilyen céltudatos Csapat tagjaként én is hozzá tehettem a magam kis részét a sikeres munkához….habár egy álom megvalósítása soha sem munka.
  Kaland volt ez…..kaland a javából
  És az igazán nagy dolgok még csak eztán jönnek
  Nagy kalappal mindenkinek!
  Gálos Csaba

 4. Balázs, megy a nyolc éve megbeszélt sör! :-)
  A párját megkapod, amikor elöltöltő fegyveres vizsgával lehet lőport és csappantyút tartani. (Ha tudok, szívesen segítek – de ezt ne kelljen mindig külön elmondanom. :-))

 5. CsokasGabor

  Kedves Balázs!

  Poresz kolléga adományát megfejelném még én is egy kis lovasberényi otellóval és házi párlatokkal!
  Ha hallgatok a csontjaimban érződő bizsergésre,akkor úgy érzem felpezsdül a lövészélet a Székesfehérvárhoz közeli kis falunkban ;-)

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.