Az elöltöltő fegyveres lövészet alapjai 2.: Biztonság és jog

Flash!

Flash!

Elöltöltő fegyverrel lőni nagyszerű élmény. Az első lövés leadása mindenkinek maradandó emlék, de amíg eljutunk az első töltetig, meg kell ismerjük azokat a biztonsági és jogi szabályokat, melyek betartása mindenki számára kötelező.

Milyen jogi szabályozások alá esik az elöltöltő-fegyveres sportlövészet?

Az elöltöltő fegyveres lövészetet a 2004. évi XXIV. törvény (fegyvertörvény) és a 253/2004. kormányrendelet szabályozza. A szabályozás fő vonalai:

 1. Az elöltöltős fegyver a muzeális fegyverek közé tartozik. Szabadon megvásárolható, szabadon tartható. Tárolására nem vonatkoznak szabályok, de közterületen értelemszerűen csak tokban, ürítve szállítható.

 2. Elöltöltő (és muzeális) fegyvert sportlövészeti célra csak arra engedéllyel rendelkező lövészegyesület tagjai használhatnak. Csak olyan személy használhat sportlövészeti célra elöltöltő (muzeális) fegyvert, aki ilyen egyesületnek tagja.

 3. Elöltöltős fegyvert csak olyan lőtéren szabad sportlövészetre használni, amely erre engedéllyel rendelkezik.

 4. A csappantyú és feketelőpor, vagy annak kiváltására készült lőporok engedélykötelesek, azokat hatósági engedély alapján jelenleg lövészegyesületek, és házilagos lőszerszerelésre engedéllyel rendelkező magánszemélyek tarthatják.

 5. A lőszerelemet az egyesület lőpor- és csappantyúkezeléssel megbízott tagja csak a lövészet idejére adhatja át az egyesületi tagoknak.

 6. Minden elöltöltő (és muzeális) fegyvernek rendelkeznie kell érvényes műszaki tanúsítvánnyal.

 7. Az elöltöltő (és muzeális) fegyvere gyártása és javítása engedélyköteles. A jelenlegi joggyakorlat szerint ez a gyártási és javítási engedélykötelezettség az elöltöltő fegyver értelmezhető fődarabjaira vonatkozik: cső, töltényűr köteg.

Az alapvető elöltöltő fegyveres biztonsági szabályok

 1. Csak gyári készítésű fekete lőport, vagy annak gyári másolatát használd! Mindig ismerd lőporod tulajdonságait, a gyári ajánlott töltet mennyiségét! Sohase használd a maximált töltetet!

 2. Minden fegyvert úgy kezelj, mintha meg lenne töltve! Soha ne emeld fegyvered olyan pontra, ahová nem akarsz lőni! A fegyver csövét mindig biztonságos irányba tartsd, még töltés közben is!

 3. Mindig légy biztos a célpontban, mielőtt tüzelsz! Mindig tudj a körülötted állók helyzetéről! Mindig tudd, hogy mi van a célpontod mögött! Sohase lőj vízbe vagy lapos, kemény felületre, mert a lövedékek könnyen lepattannak!

 4. Mindig légy biztos, hogy a fegyvered jó állapotban van, mielőtt a billentyűt elhúznád! Csak a fegyverednek megfelelő töltet, lövedék, fojtás kombinációt használd! Figyeld, hogy a lövedék szilárdan üljön a tölteten, a cső ne legyen eldugulva, ne legyen túlzottan szennyezve!

 5. Ha a fegyvered “csütörtököt mond”, légy nagyon körültekintő! Tartsd fegyvered csövét legalább egy percig biztonságos irányba! A késleltetett gyújtás nagyon nagy veszély! Csak egy perc letelte után kezdj új műveletbe!

 6. Mindig légy meggyőződve, hogy fegyvered nincs töltve, mielőtt leteszed, még lövészet közben is! A fegyvert, lőport, csappantyút mindig külön tárold!

 7. Lövészet közben mindig használj fül- és szemvédőt!

 8. A lőpor kezelése közben a dohányzás és nyílt láng használata TILOS!

 9. A lőpor kezelése és a lövészet előtt vagy alatt alkohol tartalmú italt ne fogyassz! Tartózkodj mindentől, ami a figyelmedet elvonná.

 10. Nyitott csappantyús dobozt a lőállásban tartani TILOS!

 11. Közvetlenül lőporszaruból tölteni TILOS!

 12. Ha a lövedéket nem tudod légmentesen a lőporra nyomni, TILOS azt a fegyverből kilövéssel eltávolítani, mert a légrés extrém nyomásokat okozhat. Ilyen esetben a lövedéket szakszerűen elárasztása után kell eltávolítani.

 13. A lőportöltő szaruk használata nem megengedett, a tölteteket a lőállásba csak előre kimérten, külön fiolákban lehet vinni. A felporzó lőport tartalmazó flaskák csak akkor használhatóak, ha a maximális tárolókapacitásuk nem haladja meg a 16,2 grammot (250 grain). A lőport óvni kell a közvetlen napsütéstől.

 14. A használt töltetek soha nem haladhatják meg a gyártó által meghatározott maximális töltetet.

 15. Lövések közt a fegyver csövét ki kell fújni, vagy ki kell húzni, hogy elkerüljük a szunnyadó parázs által okozott balesetveszélyt.

 16. A töltővesszőt töltéskor mindig marokra fogd, ne a tenyereddel nyomd le. Így ha szunnyadó szikra elindítja a töltetet, nem lövöd át saját kezed.

 17. Használd a józan eszed! Ne kapkodj! Légy mindig megfontolt! Bizonytalan dolgokba soha ne menj bele!

 

Németh Balázs

 

Folytatjuk!

33 hozzászólás érkezett

 1. A szemvédelem a szemüveges emberek esetében már adott vagy egy extra védőszemüveget kell rávenni (ami méretéből adódóan általában már a célzást akadályozza) ?

 2. Kapszli

  Szia Sharpe! A szemüveg magában megfelelő védelem. Ami még elfogadott itthon és nemzetközi versenyeken is: diopteres irányzékok esetében elég a gyengébb szem kitakarása, a diopter mögött lévő szem védettnek tekinthető.

 3. Szia Balázs!

  Nagyon jó az ötlet! Ha jól sejtem, ez a sorozat a már régen ígért könyved elektronikus megjelenése. Azt hiszem, ez a forma sokkal jobb, mintha egyben megjelenne, mert így rögtön feltehetők a kérdések, és a válaszok is egy helyen – nem kell a fórumon keresgélni – megtalálhatók.

  A jogi részhez mindjár lenne két “kekeckedő” kérdésem:

  1. A 2. pont szerint annak, aki elöltöltőssel akar lőni, olyan egyesületnek kell a tagjának lenni, amelyik elöltöltős lövészetre rendelkezik engedéllyel. Lehet, hogy rosszul tudom, de én úgy emlékszem, hogy elég “csak” lövészegyesületi tagnak lenni, és ezzel mehetek olyan lőtérre, amelyiknek van engedélye.

  2. kérdésem a 4. (és 5.) ponthoz kapcsolódik. Írod, hogy feketelőport tarthat az, aki rendelkezik lőszertöltési engedéllyel. E kérdésben nem 100%-os a jogszabály – már a tanfolyamon is téma volt – de úgy vélem, kicsit félrevezető, amit itt írtál. A lőszertöltő engedéllyel rendelkező sem lőhet az általa tartható lőporral, sőt – szerintem – elöltöltőshöz csapit sem tarhat.

  Persze örülnék, ha tévednék e kérdésben! :)

  Előre is közs a válasokat! üdv., János

 4. Kapszli

  Szia János!

  Az 1. kérdéssel kapcsolatosan. A 253/2004. kormányrendelet így fogalmaz pontosan:
  “30. § (1)79 Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata csak sportegyesületnek engedélyezhető.
  (2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja.
  (3) Muzeális fegyvert sportlövészetre csak sportegyesület tagja használhat.
  (4) Muzeális fegyver önvédelmi célra nem viselhető.”

  Ez még bővebb kör, mint amit te írtál, hiszen csak “sportegyesület”-et nevesít, még a “lövész”-t sem teszi hozzá. A gyakorlat szerint azonban lövészsport egyesületek kapnak csak engedélyt ilyesmire. A legtisztábbnak pedig én azt tartom, ha olyan egyesület tagja a delikvens, amelynek elöltöltő fegyveres lövészetre engedélye van.

  A 2. kérdéssel kapcsolatosan: a lőszertöltő engedély szempontjából minden lőszerelem, amiből lőszert lehet csinálni. Azt, hogy a lőszertöltő engedély szerint megvásárolt feketelőport és csappantyút mire használod – a legalitás keretein belül – nem szabályozza a jogszabály, tehát miért ne tölthetnéd vele elöltöltő fegyveredet? A 4 mm-es csappantyú pedig lőszerbe is építhető: vannak olyan régi peremgyújtású lőszerek, melyekhez 4 mm-es csapihoz való spec hüvelyeket készítenek lőszertöltési céllal.

  Üdv
  B

  • “A 4 mm-es csappantyú pedig lőszerbe is építhető: vannak olyan régi peremgyújtású lőszerek, melyekhez 4 mm-es csapihoz való spec hüvelyeket készítenek lőszertöltési céllal.”

   Erről szívesen olvasnék bővebben; gondolom valami elmés Berdan csappantyús megoldás.

  • Kapszli

   Igen olyasmi. A lőszer fenekébe van süllyesztve a csapi helye, középen üllővel.

 5. Szia Balázs!

  Bocs, de tovább “kekeckedek”. :)
  A lőszertöltő engedély alapján csak olyan lőszert tölthetsz, amelyiket tüzelő fegyverre tartási engedélyed van. Tehát pl. ha van .45-ös fegyvered, akkor a válaszod szerint .45-ös elöltöltőhöz használhatod a lőport/csapit. Persze további kérdés, ha pl. marokra van engedélyed, akkor mi a helyzet az elöltöltő puskával?!

  Félek tőle, hogy ez a kérdés jelenleg eléggé hely(i hatóság)-függő.

  üdv., János

 6. Kapszli

  Szia János!
  “Félek tőle, hogy ez a kérdés jelenleg eléggé hely(i hatóság)-függő.”
  Ezzel egyet értek. Sajnos nagyon sok kérdés helyi hatóság függő hazánkban a rosszul ill. hiányosan megfogalmazott jogszabályok miatt.
  Amikor elöltöltő fegyvert töltesz a legálisan birtokodban lévő feketelőporral lőtéren, akkor nem töltesz lőszert, tehát nem sérted a jogszabályt.
  üdv
  B

 7. Szia Balázs!

  Nagyon örülök, hogy elkezdted a sorozatot!
  Még nem kaptam választ sehonnan arra a kérdésre, amit a töltet nagyságáról írsz a 14. pontban.
  Remington NMA 1858 SS. a műszer.

  -kicsit gagyi gyári kézikönyv: 15-18 gr.
  -gyári töltőflaska csőre: 24 gr.
  -bolt szerint, ahol vettem: 20-30 gr.
  Valahol pedig azt olvastam, hogy “kísérletezzük ki….” :-)
  Tudom, hogy elég tág határok között lehet működtetni, de az, hogy 15, vagy 30, szerintem túl tág határ.

  Szerinted?
  Köszi szépen! Kellemes estét!

 8. Kapszli

  Szia Laci!
  Ha Uberti a cucc, akkor a nyerő kombináció ez lesz: 15 gr 3Fg Swiss + 21 gr gríz + 454 RB + Szekér-féle revolverkence. Ezzel “out of box” 10-es szórást lőnek az Uberti Remik.
  Üdv
  SC

 9. Bocsi, nem írtam, hogy ez egy Pietta. Gondolom azért nincs nagy különbség?
  A lövedék és a Szekér ez volt eddig is.
  Köszi!

 10. Kapszli

  Piettáknál lassabb a huzagolás, valamint szokott gond lenni a dobkamra mérete és cső barázdák közt mért űrmérete közt. Üss egy puha ólom 454-es golyót a dobba, majd a lőkúp kivétele után üsd ki egy réz dornival. Utána egy bezsírozott 454-s gömböt nyomj át a csövön egy tiplifa segítségével. Akkor jó, ha a dob nagyjából a cső barázdás közt mért űrméretére kaliberezi a skúlót. Ha ez pár ezred hüvelykkel kisebb, még azért nincs gond.

 11. Úgy látom, csak annyi jelenik meg a szövegből amíg entert nem nyomok. Valami hiba lehet.

 12. További fegyverek vásárlásához szeretnék tanácsot kérni. Melyik gyártó termékei a jobbak? Pietta, Uberti, Ardesa?
  Kellemes napot!

 13. Kapszli

  Szia!
  Attól függ melyik fegyvert és milyen célra szeretnéd megvásárolni. A Piettának pl. van egy csodálatos céllövő revolvere, a Remington Shooters, de az igen drága. Az Uberti revolverek általában minden tuning nélkül jók, versenyzésre alkalmasak. Az Ardesa viszont egyáltalán nem gyárt revolvereket.

 14. Hobbilövészet, nosztalgia, örömködés, füstölgés, háziversenyek.

 15. folyt:Van egy Pietta Remington NMA SS. Szeretnék venni a páromnak egy revolvert amivel bele tudom bolondítani a lövészetbe

 16. Olcsót, kicsit, könnyűt, nőnek, kezdőnek.
  Magamnak még egy pisztolyt és valamilyen rövid puskát. Ezek lesznek a “fejlesztéseim ” a közeljövőbe, talán többre nem is lesz már időm az életben. A sok “bénázás ”

 17. folyt: elkerülése végett, csappantyúsakat.
  Sajna, lehet, hogy nem Nálad tudom beszerezni, mert a 27% ÁFA embertelen, külföldön kikerülhető. De ezt még nem tudom.
  Kellemes napot, illatos füstöt!

 18. Technikai: azért írtam több részletben, mert egyben nem megy át, valamiért. Korlátozott az írható szöveg mennyisége?
  Köszönöm!

 19. Kapszli

  A hölgynek egy 36-os kaliberű revolvert javasolnék. Személy szerint egy 1861 Navy-t választanék neki.

 20. Szia Balázs!
  Az MKH-kártyával kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
  (2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja.
  -Ez magyarhonban csak a PKLV lehet? Más EU-s szervezet nem?
  -Ha a fegyveremnek nincs iyen, nem használhatom pl. versenyen vagy gyakorlásra?
  -Csak itthon nem, vagy “külföldi” pl Osztrák lőtéren igen?
  -A gyári próbajelek a csőben nem számítanak “tanusítvány”nak?
  -Van 1 osztrák állampolgár lövésztársunk. Neki kell nálunk MKH kártya?
  – Én lőhetek az ő fegyverével?
  – Ő lőhet az enyémmel, ha nincs MKH kártyája?
  -Ha versenyre megyek, fel kell mutatni?
  -Ha nemzetközi a verseny a magyar versenyzőknek akkor is kötelező?
  Biztos van még pár permutációja a dolognak, több most nem jut eszembe…

 21. Kapszli

  Szia Rudi!
  A magyar MKH kártya követelmény, kell mindenféle lövészethez. Ha külföldi lövész érkezik Magyarországra versenyre értelemszerűen nincs MKH kártyája. Hogy kell-e neki? Nem tudom megmondani. Versenyen mi minden magyar indulótól kérjük.
  Üdv
  B

 22. Szia Balázs!
  Azt eddig is tudtam, hogy kell, nekem is van. Az érdekel, milyen jogszabály írja elő azt, hogy a “tanusitvány”t csak a PKLV állíthatja ki. Más EUs hitelesítés miért nem jó?

  • Kapszli

   Hát erre nálam sokkal okosabb emberek sem tudtak választ adni. Az biztos, hogy itthon a megyei igrendek azt fogadják.

 23. “Versenyen mi minden magyar indulótól kérjük.”
  Ki az a “mi”? Pontosan melyik jogszabály írja elő azt hogy csak magyar indulónak kell tanusitvány, másnak meg nem.
  Bocs, szeretném a törvényt betartani de fölösleges költséget sem akarok.

 24. Most már végképp nem értem. Ha nem irja elő jogszabály,mire hivatkozva kéritek a meglétét?

 25. Kapszli

  Rudi! Kérlek egyszer legalább nyisd meg a vonatkozó jogszabályokat. A 253/2004 kormányrendelet ezt írja elő:

  “30. § (2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja.”

  Magyarországon az erre kijelölt szerv a PKLV Kft. Ennek értelmében minden szövetség lőterein, versenyein ez az előírás legyen szó akár versenyről, akár gyakorlásról. A magyar jogszabály magyarországi tevékenységekre vonatkozik. Értelemszerűen ha egy külföldi lövész hazánkba érkezik, meg kell feleljen az itteni jogszabályoknak. A fegyverjogszabályok ellenben országról országra változnak még az EU-n belül is, ennek kiegyenlítésére hivatott például az Európai Fegyverútlevél. Ha osztrák színekben kívánsz versenyezni Magyarországon elöltöltő fegyvereddel legálisan, akkor egyszerűen vezettesd be azt az EWP-be, és meg van oldva a kérdés. Így minden alkalommal, mikor versenyezni jössz, hozod magaddal a fegyvert, EWP-t, verseny meghívólevelet és át is van vágva a gordiuszi csomó.

  Ha magyar állampolgárként kívánsz elöltöltő fegyvereddel versenyezni, akkor pedig egyszerűen csináltasd meg a műszaki kártyát, mely 3050 Ft-ba kerül, ha a puskád már rendelkezik CIP által elfogadott próbajellel. Nem nagy kaland, nem nagy kunszt.

  Üdv
  Balázs

 26. “30. § (2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja.”

  “Magyarországon az erre kijelölt szerv a PKLV Kft”
  Így már érthető. Kösz.
  (azért az én esetemben a 3050-hez adj hozzá 15000 benzint+egy munkanapot)

  • Kapszli

   Nem feltétlenül kell neked vizsgáztatni a vasat. Odaadhatod arra járó lövésztársnak is.

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.