Az 1859 M Lorenz pisztoly

1859 M (Lorenz) lovassági pisztoly (k. k. Kavelleriepistole M/1859)

 

Az 1859 M lovassági pisztoly adatai:

Teljes hossza: 425 mm

Cső hossza: 260 mm

Kaliber. 13,9 mm

Súlya: 1400 g

 

A fegyver lakatja már csappantyús, a négy szárnyú, 6 mm-es hadi lőkupakkal működött. A fegyver rendelkezik egy olyan ismertetőjeggyel, mely semelyik másik Lorenz fegyverre nem volt jellemző. A kakas nyugalmi állapotban biztosítható, így a lőkúpra visszaengedett kakas nem ért a csappantyúhoz. A fegyver így úgy volt szállítható, viselhető, hogy a lőkupak nem eshetett le a lőkúpról, de a fegyver még leesés esetén sem sülhetett el véletlenül. A biztosító a kakas hátrafeszítésekor automatikusan oldott. 

A 13,9 mm, vagy régi osztrák mértékegység szerint 6III 4IV kaliberű cső huzagolt, négy barázdával rendelkezik, mint a többi Lorenz lövedékek tüzelő hadifegyver. A spirál 83 cm-en fordult egyet, ez jóval gyorsabb, mint a fegyvercsalád bármely más tagja esetében. A gyorsabb spirálra elsősorban azért volt szükség, hogy a lövedék a rövid, 26 cm-es csőhosszon is kellő perdületet kaphasson. A csőfaron nem helyeztek el nézőkét, mindössze egy csőfaron és csőszakállon végigfutó hosszú V alakú bemarás segítette a lövészt. A célgömb fordított V profilú volt, így a két irányzék nagyszerűen illeszkedett egymáshoz.

 

A Lorenz pisztoly tölténye

 

A fegyver lövedéke az általános 13,7 mm átmérőjű (6III 3IV) kompressziós lövedék volt, ugyan az, melyet a gyalogsági puska, a vadászpuska, a lovassági karabély és a különcsapat puska tüzelt. A töltény azonban különbözött a 4 g lőportöltettel szerelt gyalogsági tölténytől. A pisztoly esetében a lövedéket 1,82 g lövészlőpor repítette ki a csőből. A lövedék és cső közti fojtást a faggyú és méhviasz olvadt elegyébe mártott papírtöltény palástja biztosította, így messze jobban illeszkedett a csőbe, mint a korábbi változatok lövedékei. A hosszú lövedék nem csak pontosabb volt, de nagyobb átütőerővel is bírt, mozgási energiáját jobban őrizte.

 

A fegyvert két változatban készítették: biztosítóval és anélkül. Ahogy a többi osztrák-magyar fegyveren, úgy ezen is a lakaton elhelyezett három jegyű évszámbélyegző jelezte a gyártás évét.

 

A pisztoly megőrizte az elődök masszív markolatformáját, de az ágyazás már a legtöbb esetben dióból készült, a szerelékek anyaga pedig réz helyett acél volt. A fegyver jellegzetes képéhez tartozik a markolatgombba rögzített gyűrű, mellyel a fegyvert a katona testéhez rögzíthette.

 

A Lorenz pisztoly két módosításon esett át rövid karrierje során, melyek közül a legfontosabb 1863-hoz köthető. Ettől az évtől kezdve a cső anyag vas helyett kovácsolt acél lett. A másik említendő változata az 1860 M pisztoly, mely annyiban tért el az 1859 M lovassági fegyvertől, hogy alkalmas volt tusa rögzítésére, így karabélyként is használható volt.

 

A fegyver ára jóval drágább volt a korábbi modelleknél, különböző változatai 17,75 és 19,25 osztrák gulden között mozgott. Ez több, mint kétszerese az 1850 M gyutacsos pisztoly árának.

 

Hatékonyság

 

A nehéz kúpos lövedék azonban olyannyira jobban hasznosította a lőpor energiáját, hogy a korábbi gyutacsos pisztolytöltényhez képest jóval kevesebb töltet ellenére is 210 m/s körüli sebességre volt képes lövedéke 5 m-en. Az ehhez a távolsághoz tartozó mozgási energia 620 J körül volt, ez az érték kb. a modern .357 Magnum lőszerek alsó energia határának felel meg. Ugye nem is olyan gyöngék azok a régi elöltöltős pisztolyok…

 

A fegyverek pontossága is összevethető a mai hadi öntöltő pisztolyok pontosságával: 20-25 m-es távolságból nem jelent nagy kihívást eltalálni a 4. sz. sportpisztoly lőlap 20 cm átmérőjű célfeketéjét. 

Lorenz pisztoly vásárlása ma – replikák

 

Lorenz pisztoly replikák igazi nagyüzemi gyártása ma nem létezik. Az Artax kínál egy Lorenz pisztolyt, melyet Osvaldo Gatto argentín fegyverkészítő gyárt, de ennek kidolgozása csak távolról hasonlít az eredeti darabokra, s csövének huzagolása sem követi az eredeti mintát. Sokkal jobb replika készül Szlovákiában, mely kinézetre ugyan nem 100%-os, de a cső huzagolása, és a fegyver szinte minden paramétere pontosan követi az eredeti darabokat. Említést kell még tenni a pár éve meg-megjelenő indiai-pakisztáni másolatokról is. Ezek könnyen átverhetik az avatatlan szemet, hiszen a lelkes készítők még „antikolják” is a fegyvereket. Kidolgozásuk durva, elnagyolt, csövük nem huzagolt, fájuk lakkozott, művi sérülésekkel. Vigyázzunk az internetes aukciós portálokkal ezért. Nem minden Lorenz, ami annak látszik.

 

Versenyek

 

Bár hazánkban jelenleg nincs külön kategória huzagolt elöltöltő hadipisztolyokra, nemzetközi előzménye már van a nagyvasakkal történő versenyzésnek: a cseh elöltöltő fegyveres lövészek évek óta tartanak külön versenyszámokat e fegyvereknek „Lorenz” elnevezéssel. Az Amerikai Egyesület Államokban is találunk hasonló hadipisztolyos számot, melynek leggyakoribb nyertesei a Pedersoli Harper’s Ferry pisztolyok 1807-es és más gyártók 1855-ös változatai.

 

Eredeti darabok

 

A Lorenz pisztolyok minden hadifegyver gyűjtemény megbecsült darabjai. Erőt sugárzó, robusztus, jó minőségben elkészített fegyverek. A rossz-közepes minőségű darabok ára 850-1000 euró környékén kezdődik, míg az jó minőségű fegyverek 1400-1500 euró feletti árakon kelnek el. Az igazán kitűnő darabok esetében nem ritka az 1600-1700 eurós ár sem.

 

Ha érdekli egy szép eredeti darab, klikkeljen az alábbi linkre:

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.