Antietam – a legvéresebb nap

Antietami csata – a legvéresebb nap

1862. szeptember 17.


Kopka Ferenc cikkeAz Észak-Virginiai Hadsereg, miután 1862. augusztus 30.-án ismét győzelmet aratott a Bull Run-nál, a háború során először uniós területre lépett. Robert Edward Lee tábornok katonái 1862. szeptember 3-án már Maryland földjét taposták. A kicsiny, ám annál népesebb állam megszerzése nagy fegyvertény lett volna a Konföderációnak: sok önkéntes csatlakozására számítottak és a diplomáciai téren is fordulatot reméltek. Tárgyalások folytak a francia és angol koronával is a Konföderáció elismeréséről és pénzügyi támogatásról.


Az uniós főparancsnok, George Brinton McClellan vezérőrnagy követte az ellenséget észak felé. A 75 ezer fős Potomac Hadsereg kelet felé lezárta az összes tengerpart felé vezető útvonalat, ám így Maryland jelentős részét, vele a nyugat felé vezető fő vasútvonalat is átengedte az ellenségnek. Lee kihasználva az északi hadvezetés bizonytalanságát 55 ezer emberével több ponton egyszerre tervezett csapást mérni a magukra hagyott északi helyőrségeken. James Longstreet vezérőrnagyot Hagerstown, Thomas J. „Stonewall” Jackson vezérőrnagyot Harpers Ferry elfoglalására küldte.


A sors furcsa szeszélye alapjaiban változtatta meg az események láncolatát. Két északi katona egy cigarettába rejtett üzenetet talált. Az irat Lee 191. számú Különleges Parancsa volt, amely a marylandi hadijárat főbb céljait taglalta. A határozatlanságáról híres McClellan most sem hazudtolta meg hírnevét. A parancs hitelességében kételkedve 18 órán át őrlődött, ám végül meghozta a döntést: általános támadást rendelt el Lee főerői ellen.


Lee a megváltozott helyzetben azonnal elrendelte, hogy Longstreet és Jackson csapatai térjenek vissza a fősereghez. Időt kellett nyernie, így maradék erőivel útját állta az északi seregnek az egyetlen helyen, ahol ekkora létszámhátrányban sikert remélhetett. A Blue Ridge hegység hágóinál lezajlott harcokban súlyos veszteségeket szenvedett, ám a rengeteg elhullajtott vérrel némi haladékot nyert. A déli sereg az Antietam patak nyugati partjára, egy Sharpsburg nevű kisváros közelébe vonult vissza…A teljes cikk a Füstölgő eMagazin következő számában olvasható!Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.