Amikor az alkohol életet ment…

Más volt a helyzet azonban a feketelőpor és az ólomlövedékek korában. A puha ólom könnyebben deformálódott a kemény felületeken, mint a mai réz vagy lágyvas köpenyes lövedékek így nagyobb eséllyel adta le energiáját, amennyiben megfelelő ellenállásba ütközött.

 

1861-ben, az amerikai polgárháború kitörésekor, hatalmas üzletág alakult ki a testpáncélokra szakosodva. Különböző méretű, anyagú vérteket vásároltak a katonák, vagy kaptak ajándékba családjuktól, hogy kivédhessék az ellenség golyóit. Ezek a mellvértek azonban mit sem értek a 30 grammos hadipuska lövedékek ellen, de eséllyel megfoghatták a kisebb kaliberű pisztoly lövedékeket. A háború előrehaladtával ezek az elavult eszközök szép lassan eltünedeztek, köszönhetően annak, hogy a sebesüléseknek csak elenyésző hányadát okozták revolverrel. A csatározások dandárja a puskák lőtávolságában zajlott, ahol a revolverek már meglehetősen pontatlanok voltak.

 

Egy jó flaska, egy cigaretta tárca vagy egy Biblia azonban gyakran rejtőzött a szív előtt a belső zsebben. Ezt a legendát modelleztük a Kapszli.hu látogatói számára.

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.