A vadásztáska és tartalma

A mai kor vadásza oldalán ritkán látni már táskát, kivéve talán az apróvad vadászatot, ahol komolyabb lőszerkészletre van szükség. A 80-as, 90-es években kezdett kikopni ez az elegáns kiegészítő, de talán most az elöltöltő fegyveres vadászat visszahozhatja nem csak divatját, hanem praktikumát is.

Az elöltöltős korszak kovás és csappantyús puskákra eső időszakának vadásztáskái, tarisznyái szinte éppúgy néztek ki, mint az általunk ma is használt oldaltáskák, bár funkciójuk tekintetében sokkal jobban kötődtek a puska működtetéséhez, mint teszik azt ma.

19. századi vadásztáska illusztráció - sokat nem változott

19. századi vadásztáska illusztráció – sokat nem változott

A számunkra is ismert vadásztarisznyák leírását megtalálhatjuk Cserszilvásy Ákos Belházy Jenő alapműnek számító könyveiben: anyaguk erős szövet vagy bőr, fedelük vízhatlan, több zsebbel rendelkeznek. Néhűny típusok, az un. Madarász táskák aggaték hálóval rendelkeznek, más darabok – az úgynevezett „Büchstasche”, azaz puskatáska – kihajtható rekesszel is bírtak, melyekbe az elöltöltős korban a szétszedett puska volt rejthető az esőtől védendő. Későbbiekben ezeket a nagyméretű zsebeket „nyúlzsáknak” használták, vagyis a lőtt apróvadból fért el benne egy-két darab.

Davy Crockett - az amerikai stílus

Davy Crockett – az amerikai stílus

Hozzám a legközelebb az európai hagyományoknak megfelelő formák állnák, de szépnek találom az északi amerikai tarisznyákat is. Ezek az oldaltáskák, vagy „possible bag”-ek rugalmas, puha bőrből készültek, s erős indián formajegyeket viselnek magukon. Bármelyik típus tetsszen az elöltöltő fegyveres vadásznak, ugyan olyan jól használhatóak mind.

Az elöltöltő fegyveres vadász tarisznyája

Vadásztáska aggaték hálóval és apróvad vagy puska zsebbel

Vadásztáska aggaték hálóval és apróvad vagy puska zsebbel

A tarisznya készüljön puha bőrből – ne kopogjon, ha hozzáér valami -, legyen vízhatlan. Szerencsés, ha jól elszeparált zsebekkel rendelkezik, melyekben külön tárolhatjuk a fojtásokat, lövedékeket, lőportölteteket. Jó megoldás, ha a lőporos fioláknak külön tölténytartó-szerű bújtatókat varrunk a belső térbe. Jó ha a gyors utántöltéshez nem kell keresgélni az alkatrészeket. A régi vadászok a töltést és a csappantyúkat külön, övre fűzhető tokokban hordták. Az ilyen megoldások ma is praktikusak, jól használhatóak. A lőportartót sem a tarisznyában hordták, hanem külön szíjon vállra akasztva. Bár a régies agancsból, vagy szaruból készült lőportartók szép és elegáns részei felszerelésünknek, ma már elhagyhatóak, hiszen puskánkat mindenképpen fiolából töltjük biztonsági okokból, nem közvetlenül a lőportartóból. A fiolák vízhatlanság tekintetében is jobbak, mint a lőportartók, így ha elered az eső nem mehet tönkre a töltet.

Egy eredeti darab

Egy eredeti darab

A vadásztarisznya tartalma

 • Javaslom, hogy a vadásztarisznyát ne tömjük tele mindenféle felesleges szerszámmal. Én a minimum szettet így határoznám meg:
 • Lőkúpkulcs – A lőkúp kivételét töltés előtt mindenképpen javaslom vadászat esetén. Ellenőrizhetjük így a gyúlyuk átjárhatóságát.
 • Gyúlyuk tisztító tű – A kivett lőkúpon töltés előtt járassuk át a tűt néhányszor, de tegyük ezt meg mindig töltés előtt akkor is, ha nem vesszük azt ki.
 • Csavarhúzó: ék kiütéséhez, lakat kiszereléséhez. Kovás fegyverek esetében a gyúlyuk csak akkor kitekerhető, ha a lakatot is kivesszük. Fontos a csőszakláll csavarjának/csavarjainak ellenőrzése is. Ha ez laza, egészen biztosan szórni fog fegyverünk.
 • Száraz rongy, hogy a fegyverről az olajat, nedvességet letörölhessük.
 • Kis flaska olaj, hogy nedves időben a fegyvert ne kaphassa meg a rozsda.
 • Kis tégely lövedék kenőanyag
 • Fecskendő, ha esetleg elárasztásos lövedékhúzásra van szükség.
 • Golyósróf, a lövedék kihúzásához
 • Tapaszkihúzó arra az esetre, ha a tisztítótapasz véletlenül a csőben marad.
 • Tisztítótapaszok a csőkihúzáshoz. Ezt legkönnyebben a legolcsóbb konyhai Vileda-szerű törlőkendőkből készíthetjük le. Vágjuk fel a lapokat 4×4 cm-es kockákra, s vegyünk magunkhoz 10-12 db-ot.
 • Térfogatos lőpormérő (pattantyús mérce)
 • Fojtások, lövedékek, lőporos fiolák
 • Csappantyúzó, ha éppen szeretjük használni
 • Kovás fegyverhez szerszámok: felporzó flaska, gyúlyuk tű, kova élező szerszám, csere kovakő, befogató bőrdarab
Töltéstok - ez is praktikus megoldás

Töltéstok – ez is praktikus megoldás

Minden más fontos, vagy annak látszó kiegészítő kerüljön a hátizsákba. Javaslom, hogy a tarisznyába csak a fegyverhez való dolgok legyenek, s a vadászat befejeztével maradjon is minden összekészítve, hogy nehogy valami kimaradjon a következő pakoláskor.

Sokszor tartottunk vadász tereplövészetet lőtereken az elmúlt években elöltöltő fegyverekkel. Ezeken az eseményeken én jellemzően – gondolva, hogy az olyan vadászos – magamra aggattam különféle módon a kiegészítőket: nyakamban lógott a lövedéktartó és a felporzó flaska, a táskán külön batyuban lógott a lövedék, a szíjon lógtak a lőpormércék… Nos ez tetszetős, de egyáltalán nem praktikus. Akadályozzák a szabad mozgást, csörögnek-zörögnek, összegabalyodnak. Sokkal jobb, ha mindennek meg van a maga helye a táskánkban.

Persze ezen dolgok nagy része szubjektív. Lehet, hogy ami egyik vadásznak kényelmes, a másiknak kényelmetlen. Úgyhogy törekedjünk arra, hogy magunk megoldását kísérletezzük ki.

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.