A lőszertöltés alapkérdései

Tekintse meg kínálatunkat lőszertöltés témakörben!

Régi vágya volt a magyar fegyvertartó társadalomnak, hogy lehetősége legyen lőszerek újratöltésére. Nem meglepő ez a vágy, hiszen a sportoló és a vadász törekszik arra, hogy minél jobban elmélyüljön a fegyverével kapcsolatos tudományokban. Teszi azt azért, hogy jobb eredményeket érhessen el a versenyeken, vagy hogy pontos lövésével kevesebb szenvedést okozott az elejtendő vadnak. Ennek a tanulási folyamatnak egy fontos állomása a saját lőszer töltése, mellyel olyan paraméterekkel rendelkező töltényeket készíthetünk, melyek akár a gyári lőszereknél is pontosabbak lehetnek, hiszen teljesen a mi fegyvererünk, mi igényeink szerint készülnek el.

A lőszertöltés csak az elmúlt évtizedekben tűnt el a hazai fegyvertartók lehetőségeinek tárházából, s egy régi adósság törlesztése volt, hogy végre ez évtől lehetőség nyílik rá. A magyar vadász még a szocializmus évei alatt is készíthette saját töltényeit, s a vadász dinasztiákban még él az emlék, ahogy a nagyapa saját sörétes patronjait peremezte a konyhaasztalnál. A lőszertöltés elsősorban egy szép hobbi. Nagyszerű időtöltés, amellyel meghosszabbítható a vadászattal, sportlövészettel – hobbinkkal – töltött idő. Persze a szép időtöltésnek egyéb előnyei is vannak. Először is nagyon sokat tanít a fegyvertartónak a fegyverkultúráról, lövészetet körbe ölelő tudományágakról. A lőszerek töltése precizitásra, felelősségre nevel, hiszen a fegyver-lőszer-vadász rendszer egyik fontos elemének befolyásolását ragadjuk magunkhoz.

Megéri újratölteni?

Nem hagyható persze figyelmen kívül a lőszertöltés gazdasági oldala sem. Való igaz, hogy a legtöbb puskakaliberben gyorsan ledolgozza saját árát egy újratöltő készlet. Elmondható, hogy még a legolcsóbb puskakaliberek esetében is csak pár száz lőszerre van ahhoz szükség, hogy megtérüljön a befektetés. Ha pedig fegyverünk olyan exkluzív kaliberrel bír, melynek beszerzése nehéz, költséges hazánkban, úgy talán nincs is más lehetőségünk. Nézzünk egy egyszerű kalkulációt. Tegyük fel, hogy 30-06 űrméretű puskánk esetében szeretnénk lecserélni 770 Ft / db árú lőszerünket magunk által töltött lőszerre.

Ehhez megvásároljuk újonnan a hüvelyeket 160 Ft/db áron, a csappantyút 10 Ft/db áron, a soft point lövedéket 90 Ft/db áron, és a bele való lőport 90 Ft-os áron. Az így kapott lőszer (közepes – jó minőségű összetevőket használva) alapanyag áron 320 Ft-ra jön ki. De mivel a hüvelyt legalább ötször újra tudjuk használni, ezért a fajlagos ár lecsökken 192 Ft-ra. Persze a lőszertöltéshez nem csak az alapanyagok kellenek, hanem szerszámok és engedélyek is. A szerszámkészletek közül a legolcsóbb olyan egyszeres prés szettet, mely tartalmazza az összes lőszertöltéshez szükséges kiegészítőt a Lee kínálja (50th Anniversary vagy Breech Lock Challenger Kit) 49000 Ft ért. Ehhez kell még egy matricakészlet 11000 Ft-ért, valamint vizsgázunk kell 10000 Ft-ért és engedélyt kell szereznünk még 10000 Ft-ért. Ha ezeket a járulékos költségeket is a lőszer árra vetítjük, akkor már 130 lőszer töltése után elérjük a fedezeti pontot, vagyis a gépünk kitermelte a saját és az engedélyezés költségét. A megtérülési pont természetesen később érkezik
el olcsóbb lőszerek esetében. A régi fegyverek szerelmeseinek is új lehetőséget biztosít a lőszertöltés. Visszahívhatóvá válnak kényszerű nyugdíjukból nagyapáink már nem gyártott űrméretű fegyverei.

A lőszertöltés így az értékmegőrzés eszközévé válik, mert a jó fegyver olyan, mint a veterán autó: amíg mozog, él, az idő nem ellensége. A szekrénybe dobott, soha elő nem vett puska azonban pusztul, gyorsan az enyészeté lesz.

Mennyire bonyolult a lőszer újratöltés?

A lőszertöltés egyáltalán nem bonyolult folyamat. Persze mint minden fegyverrel kapcsolatos tevékenységnek ennek is megvannak a legfontosabb biztonsági és eljárási szabályai, melyeket be kell tartani. Maga a folyamat három nagyobb fázisra bontható: hüvelyek előkészítése (válogatás, tisztítás, visszaformázás, csappantyúzás), lőpor kimérése és betöltése, lövedék beültetése és peremezése. Ugye nem is hangzik bonyolultnak? És nem is az. Nem lehet kivitelezhetetlen küldetés egyetlen olyan embernek sem, aki megszerezte a fegyvertartási engedélyt, és elsajátította egy fegyver készségszintű kezelését.

Lőszertöltés engedélyezése és a lőszertöltő vizsga

A lőszertöltés engedélyezése nem bonyolult folyamat. Maga a lőszertöltő vizsga letehető már akkor is, amikor még nincs kézben a fegyvertartási engedély. A vizsga 10000 Ft-ba kerül, és a megyei kapitányságokon lehet jelentkezni rá, ugyan ott, ahol a fegyverismereti vizsgákra. A vizsgák szakmai felügyeletét a hazai C.I.P. képviselet, a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. biztosítja. A vizsga letételének nem alapfeltétele tanfolyam végzése, de sokat segíthet a felkészülésben, főleg ha azok a szakemberek tartják a tanfolyamot, akik a vizsgáztatásban is részt vesznek. A vizsga anyaga elsajátítható autodidakta módon is, de tanfolyam választása esetén az oktatók szakmai felkészültsége biztosíték arra, hogy a vizsga sikeresen vehető lesz minden olyan jelölt számára, aki komolyan veszi a felkészülést. A sikeres vizsga oklevelével és a fegyvertartási engedély birtokában kérhetjük meg a lőszertöltő engedélyt, mely visszavonásig lesz érvényes. Az engedély birtokában jogosultak vagyunk lőszerelemet vásárolni (lőport és csappantyút), valamint olyan lőszert tölteni, melynek tartására engedéllyel rendelkezünk. Nagyon fontos biztonsági szabály, hogy más számára tilos lőszert tölteni, a töltött lőszert nem szabad átadni vadász vagy lövésztársunknak. A vizsga elméleti és gyakorlati kérdésekből áll, melyek megtalálhatóak a 49/2004. BM rendelet mellékleteiben. A gyakorlati rész során számos újratöltéssel kapcsolatos részmunkafázist kell megfelelően elvégezni a biztosított szerszámpark megfelel ő használatával.

A lőszerelemek tárolása

A lőszerelemek csak gyári csomagolásukban tárolhatóak az engedélyezett tárolóhelyen. Lakás céljára szolgáló épület ablakkal rendelkező helységében 2 kg lőpor és 5000 csappantyú, nem lakás céljára szolgáló épület ablakkal rendelkező helységében pedig 10 kg lőpor és 25000 csappantyú tartható. A jogszabályok megkövetelik, hogy lemezszekrény esetében lefúvó nyílásokkal lássuk el a tároló alkalmatosságot. A csappantyúkat és lőport egymástól fémlemezzel kell elválasztani, egy szekrényben feketelőpor és füstnélküli lőpor nem tartható.

Lőszerek vizsgálata

Az általunk készített lőszer jóságát elsősorban pontossága határozza meg, melyhez vadászlőszerek esetében szorosan kapcsolódnak a célballisztikai tulajdonságok is. Persze amíg elérünk arra a pontra, hogy lőszerünket tökéletesnek kiálthassuk ki, biztos vagyok benne, hogy sokat kell majd mindenkinek kísérletezni, s azt lőtéren tesztelni. Ez persze nem baj, hiszen az elmélet és a gyakorlat ütköztetése szerves része a játéknak, persze csak addig, amíg nem lépjük át az újratöltő könyvek által szabott biztonsági határokat. Ha a kísérletezés folyamatát rövidebbre kívánjuk szabni, érdemes szakember segítségét igénybe venni. Műszeres mérésekkel sokszor ki lehet ugrasztani a nyulat bokorból, a legtöbb esetben fáradságot, időt, pénzt tud spórolni a lőszervizsgálat a vadásznak, lövésznek. A lőszervizsgálat során a szakember már egyszerű szemrevételezéssel is tud tanácsokat adni, de műszeres mérésekkel lehet igazán jól belelátni az elkészített lőszer lelki világába. A műszeres vizsgálat során egy mérőcsőben sütik el a töltényt, mely regisztrálja a gáznyomás alakulását az idő függvényében, miközben egy professzionális sebességmérő rögzíti a lövedék sebesség adatait. A vizsgálat során nyert száraz adatok sokat elárulnak arról a szakember számára, hogy hogyan lehet fejleszteni, javítani a lőszer képességeit. Ha igénybe vesszük segítségét, pénzt, időt spórolunk magunknak.

Németh Balázs

Üzletünkben mindent megtalál, amire csak a lőszerek töltéséhez szüksége lehet.

Tekintse meg lőszertöltésről szóló videósorozatunkat:

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.