A lőfegyvertartási engedély megszerzése

A sportcélú lőfegyvertartási engedély megszerzésének menete

 1. Iratkozzon be egy sportlövész egyesületbe!

 2. Szerezze meg a fegyvertartáshoz szükséges pszichológiai alkalmasság igazolását!

 3. Szerezzen sportorvosi engedélyt!

 4. Tegye le a hatósági fegyvervizsgát, mely 7000 Ft-ba kerül

 5. Váltsa ki az éves rajtengedélyt, melynek ára 12000 Ft (MSSZ viszonylatban).

 6. Lője meg a minősítést!

 7. Alakítsa ki a lőfegyver tárolóhelyet! (vonatkozó szabályok: 253/2004 kormányrendelet 42. §)

 8. Kérjen ajánlást a megyei (vagy országos hatáskörű) sportlövő szövetségi főtitkártól. Az ajánlást mind az egyesület vezetőjének, mind a titkárnak alá kell írnia.

 9. Adjon be engedélykérelmet a lakhelye szerinti igazgatásrendészeten!

 10. Az engedélykérelemhez csatolja (az eredeti dokumentumok bemutatása mellett):

  1. Kérelem formanyomtatványát kitöltve

  2. Személyi igazolvány és lakcímkártyája másolatát (mindkét oldal)

  3. Sportkönyve másolatát (minden oldal, ahol bejegyzés található)

  4. Versenyengedélyének másolatát

  5. Hatósági fegyvervizsgájának másolatát

  6. Pszichológiai alkalmassági igazolását

  7. Sportorvosi engedélyét

  8. MSSZ ajánlását

 11. Töltse ki és adja fel a postákon elérhető hatósági erkölcsi bizonyítvány kérelmet, mellyel bizonyítja, hogy nem szerepel a szabálysértési eljárási adatbázisban. A dokumentum kitöltése előtt egyeztessen a helyi igazgatásrendészettel a hiánytalan kitöltés végett. Ezen adatok beszerzésével megbízhatja az igazgatásrendészetet is a jogszabály szerint. Ez intézhető ügyfélkapun keresztül is.

 12. A hatóság 30 nap alatt bírálja el a kérelmet, mely határidő egyszer 30 nappal meghosszabbítható. Az engedélyezési eljárásban ellenőrzik a tárolóhelyet.

 13. Pozitív elbírálás esetén határozatot kap, mely alapján megvásárolhatja első lőfegyverét. A vásárlás után 8 napon belül be kell mutatni a fegyvert a helyi igrenden, ahol kitöltik fegyvertartási engedélyét.

 

Megjegyzések:

Sportcélra tartható minden olyan B, C, D kategóriájú lőfegyver, melyre az adott lövész minősítéssel rendelkezik függetlenül a működési elvtől, tárkapacitástól. A tartható fegyverek száma nincs korlátozva.

 

Vadászati célú lőfegyvertartási engedély megszerzésének menete

 1. Jelentkezzen a megyei vadászkamaránál vadászvizsgára! A vizsga három főrészre osztható: a) elméleti vizsga teszttel szóbelivel b) hatósági fegyvervizsga c) gyakorlati lövészeti vizsga, melyet az elméleti rész előtt meg kell csinálni. A lövészeti vizsga koronglövésből és puskás céllövészetből áll. A vadászvizsga keretében tett hatósági fegyvervizsga csak a hosszú lőfegyveres részt fedi, vagyis maroklőfegyverre a vadászvizsga keretében vizsgázni nem lehet.

 2. Szerezze meg a fegyvertartáshoz szükséges pszichológiai alkalmasság igazolását!

 3. Szerezzen lőfegyvertartáshoz szükséges II. csoportos egészségügyi alkalmassági igazolást! Ez az igazolás 5 évre érvényes.

 4. Váltsa ki az éves vadászjegyet, melynek ára 10000 Ft, ehhez hozzájön 4000 Ft kamarai tagsági díj és 1000 Ft biztosítás.

 5. Alakítsa ki a lőfegyver tárolóhelyet! (vonatkozó szabályok: 253/2004 kormányrendelet 42. §)

 6. Adjon be engedélykérelmet a lakhelye szerinti igazgatásrendészeten!

 7. Az engedélykérelemhez csatolja/mutassa be a

  1. kérelem formanyomtatványát kitöltve

  2. személyi igazolvány és lakcímkártyája másolatát (mindkét oldal)

  3. vadászvizsgája oklevelének másolatát

  4. vadászjegyének másolatát

  5. pszichológiai alkalmassági igazolását

  6. II. csoportos egészségügyi alkalmasságának igazolását

 8. Töltse ki és adja fel a postákon elérhető hatósági erkölcsi bizonyítvány kérelmet, mellyel bizonyítja, hogy nem szerepel a szabálysértési eljárási adatbázisban. A dokumentum kitöltése előtt egyeztessen a helyi igazgatásrendészettel a hiánytalan kitöltés végett. Ezen adatok beszerzésével megbízhatja az igazgatásrendészetet is a jogszabály szerint. Ez intézhető ügyfélkapun keresztül is.

 9. A hatóság 30 nap alatt bírálja el a kérelmet, mely határidő egyszer 30 nappal meghosszabbítható. Az engedélyezési eljárásban ellenőrzik a tárolóhelyet.

 10. Pozitív elbírálás esetén határozatot kap, mely alapján megvásárolhatja első lőfegyverét. A vásárlás után 8 napon belül be kell mutatni a fegyvert a helyi igrenden, ahol kitöltik fegyvertartási engedélyét.

 

Megjegyzések:

Vadászfegyver tartási engedéllyel csak olyan B, C, D kategóriájú lőfegyver tartható, mely fel van sorolva a vadászatra jogszerűen használható eszközök között. Nem tartható vadász célú engedély alapján rövid lőfegyver (maroklőfegyver), öntöltő golyós puska, olyan öntöltő sörétes fegyver, melynek tára nincs 2 lőszer kapacitásra redukálva. A tartható fegyverek száma nincs korlátozva.

 

Reméljük hasznos segítséget tudtunk nyújtani!

A cikk letölthető .doc formátumban az alábbi linkről:

7 hozzászólás érkezett

 1. ha egy Dragunov-ot szeretnék akkor ahhoz melyik szükséges ? a vadász vagy a sport ? (hobby nincs ?)

 2. Kedves András!

  A sportlövész egyesületbe való beiratkozás és a fegyvertartási engedélyről szóló határozat kiállítása közötti idő megvan határozva, pl 6 hónap? Előre is köszönöm a választ!

  További szép napot!

  • Kedves arielortega!

   Konkrét időre utaló rész számomra nem ismeretes, alapvetően a “253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről” értelmében többek közt a következőknek kell megfelelni a tartási előtt:

   23. § (1)[58] E rendelet eltérő rendelkezése hiányában sportlövészetre lőfegyver tartása annak a sportolónak engedélyezhető, aki sportegyesületnél leigazolt, az országos sportági szakszövetség által kiadott, érvényes versenyengedéllyel rendelkező minősített sportlövő és rendszeres sporttevékenysége alapján a saját tulajdonú lőfegyver tartását az országos sportági szakszövetség javasolja.
   (2)[59]
   (3)[60] Az (1) bekezdés rendelkezésének alkalmazása során minősített sportlövő az, akinek az országos sportági szakszövetség által kiadott minősítése van.
   (4)[61] Sportlövőnek sportlőfegyver tartása engedélyezhető.

 3. Köszönöm a gyors választ!

  • Üdv!
   A sportlövőknek kétszer kell menni pszichológiai vizsgálatra a fegyvertartási kérelemhez.Nekem folyamatban van éppen. A két vizsgálat között minimum(!) 6 hónapnak el kell telnie. A rendőrségi elbírálás akár 30 nap is lehet(helyfüggő,hátszélfüggő).
   Mindent egybevetve, 7-8 hónappal lehet számolni,szerintem,ha minden elsőre megy,beleértve még a fegyvervizsgát,sportorvosit,klub ügyintézést(versenyengedély is),minősítő lövészetet.

 4. Kedves Bundi!

  Köszönöm, a választ, időközben én is kibogóztam a szálakat, úgy van ahogy írtad.
  Én is rajta vagyok:)

  Üdv

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.