1886 Winchester vs Pedersoli 86/71 Lever action

Az 1886 Model Winchestert John Moses Browning tervezte. A fegyvert 18886-tól gyártották, és összes változatából összesen több, mint 200000 db készült. Számos kaliberben készült 33 WCF-től a tekintélyes 50-110 Expressig. A fegyver ma is a legerősebb szerkezettel bír az alsókulcsos fegyverek között. Legutolsó változata az 1935-ben bemutatott Model 71 volt, melyet az erős .348 Winchester lőszerhez terveztek.

 

A videón látható eredeti fegyver 1899-ben készült Sporting Rifle 45/70 űrméretben. A szerkezetet Browning 1884-ben szabadalmaztatta, majd egy évre rá eladta az 1885 M egylövetű puskával és az 1887 M alsókulcsos sörétes puskával egyetemben a Winchester cégnek. A teljes üzlet 50.000 dollárt képviselt.

 

A Pedersoli cég 2010-ben dobta piacra saját reprodukcióját, melyet a Model 71 alapján készítettek el (86/71 Lever Action). A puska két kaliberben készül: 444 Marlin és 45/70 űrméretekben. A cég több változatban ajánlja a fegyvert, melyek közül a videón a 45/70-es Classic változat látható.

 

Mindkét fegyver „buckhorn” (ökörszarv) irányzékkal van szerelve, mely mind magasságban, mind oldal irányban állítható. A buckhorn irányzékok ideálisak vadászatra, de nem a legjobbak céllövészetre. Az eredeti puska célgömbje fecskefarkas illesztésű, a Pedersoli replikáé viszont fedett, gondolva a vadászokra.

 

Az eredeti puska nyolcszögletű csöve 26” hosszú, a huzagolás 6 barázdával bír, emelkedése pedig 1:26”. A Pedersoli fegyver csöve kerek profilú, könnyített és 2 hüvelykkel rövidebb. Huzagolása 6 barázdával rendelkezik és gyorsabb: 1:18”.

 

Az endoszkópos felvételek szerint a huzagolások nagyon egyformának tűnnek, bár az eredeti fegyver huzagolása kissé mélyebb, és a kamra környékén azért látszik rajta pár rozsdapötty, mely a fegyver pontosságát nem befolyásolja.

 

 

Mindkét ágyazás diófából készült. Az eredeti fegyver íves acél agytalpat kapott, míg a Pedersoli modell mikrocellás emlékező gumi agytalpat. Az eredeti modell angol aggyal, míg a replika pisztolymarkolattal készült. A Pedersoli modell farészei lakkozottak, fényesek, míg az eredeti fegyver fája olajozott, matt.

 

Az eredeti puska csőtára éppen olyan hosszú, mint a cső. A Pedersoli modell tára rövidebb és csak 5 lőszer befogadására alkalmas.

 

A 1886-os modellen az előagy is matt, olajozott felületű, míg a Pedersoli fegyveren lakkozott, bordázott.

 

Browning legnagyobb fejlesztése a zárszerkezetet érintette: elhagyta a korábbi modellek gyönge szerkezeti megoldásait és két acél reteszelő tömbre bízta a zár biztonságos lezárását, ami lehetővé tette a legerősebb lőszerek tüzelését is.

 

Az eredeti puska márványos edzésű acéltokkal, a Pedersoli változat kékített, kovácsolt acél tokkal rendelkezik.

 

Browning zseniális biztonsági rendszert épített a fegyverbe. Az szabadon repülő ütőszeg egészen addig nem tud előremozdulni, míg a reteszelő tömbök nincsenek teljesen helyükön. A replika is ezt a megoldást alkalmazza.

 

Mindkét fegyveren a kakasnak három állása van. Nyugalmi helyzetből az első kattanás a biztosított állás.

 

A két szerkezet közti legnagyobb különbség a rugók terén látható. Az eredeti laprugóval, a Model 71 típusok spirálrugóval rendelkeznek.

 

Mindkét fegyver azonos módon tölthető, lőhető, üríthető, és mindkettő szerkezete kellőképpen finom.

 

Az 1886 és a Model 71 nem egyszerűen történelmi fegyverek. E puskák képesek a mai szemmel nézve is erősnek tekintett lőszerek tüzelésére, és alkalmasak minden európai nagyvad elejtésére is. A szerkezet erős, gyors, megbízható, a fegyver jól működik minden időjárási körülmény között. Jó társ a modern kor vadászának is.

 

A videó következő részében lőtéren fogjuk tesztelni a fegyvereket némi céllövészettel és örömlövészettel.

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.