1861 Navy felrobbant csővel

A lövész éppen szokásos hétvégi örömlövészetét teljesítette, amikor az egyik lövés furcsa hangot adott. A fegyvert megvizsgálva észre vette, hogy a cső a torkolattól visszafelé, egészen a töltőkar rögzítéséig felhasadt két oldalon.

 

Oldalról egészen pofás

Oldalról egészen pofás

Az eset megfejtése azonban nem volt túl nehéz, csak végig kellett simítani a csövet kívülről, és máris érezhető volt az erős csődudor, mely a torkolattól visszafelé 2-3 cm-nél nőtt ki. A dudort persze nem csak kívülről, hanem belülről is könnyen észrevehettük endoszkóp segítségével. Dudor olyan helyen keletkezik a csövön, ahol a gáznyomás extrém magas szintre emelkedik valamilyen oknál fogva.

A hasadó anyag nem hasad tovább...

A hasadó anyag nem hasad tovább…

 

A történet innentől könnyen értelmezhető volt: az előző lövés lövedéke benne maradt a csőben. Vagy por nélküli töltés történt, vagy a lőpor nem gyulladt be valamilyen oknál fogva, de a lövedéket a csappantyú belökte a csőbe. A következő lövés pedig ment utána… A gáznyomás éppen a torkolatnál alakult ki, ahol az irányzék és a töltőkar rögzítése is be vagyon marva. A hasadás is innen indult el, s szépen elért a addig a pontig, ahol a töltőkar rögzítése található.

 Itt állt meg a repedés

Itt állt meg a repedés

 

Itt jegyzem meg, hogy mennyire biztonságos a régi Colt-féle szerkezet: a toknak, dobnak semmi baja nem lett. Szintén megnyugtatóan jó anyagból készült a fegyver, mivel sehol sem szakadtak le darabok a fémből a hasadás mentén, így sem a lövész sem a mellette esetlegesen állók nem voltak veszélyben.

 A csődudor kívülről

A csődudor kívülről

A csődudor belülről

A csődudor belülről

 

Persze az ilyen esemény messzemenően kerülendő, s hogy elejét vegyik hasonló eseménynek, mindig figyeljük a fegyverünk hangját, és számoljuk találatainkat a lőlapon, ha bizonytalanok vagyunk. És természetesen soha nem folytassuk a lövészetet, ha valami rendellenességet észlelünk.

 

 

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.